Reklama

Reklama

Romeo a Julie - Mariinský balet

(divadelní záznam)
  • Rusko Romeo and Juliet - Mariinsky Ballet
všechny plakáty
TV spot
Hudební / Taneční
Rusko / Francie, 2013, 152 min

Obsahy(1)

Bestseller lásky v choreografii Leonida Lavrovského a s hudbou Sergeje Prokofjeva. V proslulém baletu účinkují hvězdy Mariinského divadla v Petrohradu. Na baletu začal Sergej Prokofjev pracovat po návratu do vlasti v roce 1935 na objednávku Kirovova divadla v tehdejším Leningradu. Vedení divadla se ale zaleklo odporu činitelů sovětské komunistické strany a dílo odmítlo. Smlouvu pak uzavřela Moskva. V průběhu zkoušek ale vedení baletu Velkého divadla prohlásilo Prokofjevovu hudbu za netaneční a smlouvu zrušilo.
A tak měl balet překvapivě premiéru v Brně. Divadlo Na hradbách, kde dnes sídlí známé Mahenovo divadlo, jej uvedlo 30. prosince 1938 v choreografii Iva Váni Psoty, který sám tančil postavu Romea. Julii tančila Zora Šemberová, jež od ministra kultury Václava Jehličky obdržela medaili Artis Bohemiae Amicis za dlouhodobé šíření dobrého jména české kultury.
Julie: Diana Višněva, Romeo: Vladimir Skljarov, Tybalt: Ilja Kuzněcov, Mercuccio: Alexander Sergejev. Hudební nastudování a orchestr Mariinského Divadla řídí: Valerij Gergiev, produkce: Mariinské Divadlo v Petrohradu ve spolupráci s francouzskými společnostmi Telmondis, Mezzo a France Télévisions. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (3)

karlee 

všechny recenze uživatele

Pěkná hudba, výborná Julie, povedená poslední scéna. Na můj vkus ale trošku dlouhé, na plný počet by to chtělo zajít naživo, dát pár šampáň a po představení vylákat nějakou sboristku na večeři a následně potrat. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: český název Romeo a Julie; originální název Romeo & Juliet; režie Olivier Simonnet; divadelní režie Christophe Winckel. ()

Reklama

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si - proč ne? Tanec mě baví, TV trailer byl spektakulární a já nikdy neviděl celé baletní představení. Bohužel jsem zjistil, že mě baví asi jen moderní tanec, nudilo mě to a v místech, kde si tanečníci vypomáhali pantomimou známou z němých filmů, přímo otravovalo. Vzhledem k tomu by i délka 2,5 hodiny byla ubíjející, kdybych se na to podíval na jedno posezení. K tomu ještě dost nesympatických představitelů ve vedlejších rolích, zvláště zrzavý Tybalt (Ilja Kuzněcov) v šaškovských kostýmech (mimochodem, Rusové si látku přivlastnili nejen přes skladatele, kostýmy byly evidentně inspirované ruským folklórem). Ale zase naopak - Merkucio (Alexander Sergejev) a tanečníci v hlavních rolích (Diana Višněvová a Vladimir Škljarov) byli výborní, zvláště když tančili jen spolu. Snad jen Romeo strašně funěl a na Julii jsem viděl, proč i štíhlá Natalie Portmanová musela pro natáčení Černé labutě shodit celých 10 kilo. I když je pravda, že baletka působila nejen vychrtle, ale i lehounce pro nepříliš urostlého partnera i neustálé tanečky na špičkách. // 41% ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama