Reklama

Reklama

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (305)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Woody je originál. Kašle na to, co si o něm budou žvandat odborníci a dělá co ho zrovna napadne. Aspoň takový dojem mám z jeho filmů. Velká klika, že tu pár takových samorostů ještě zbylo, protože tomu co já hledám u filmu se neříká dokonalost, nýbrž život. Pošahaný Joaquin a Emča připomínající nejlepší kámošku z dětství rozdýchali těchhle 96 minut tak, že z toho byl na konci docela slušný průvan v neklimatizovaném sále. Navrhoval bych plynule pokračovat Iracionální ženou, ona pořádná smršť by se teď v těch vedrech hodila. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POMŮŽU TÉ ŽENĚ, BUDU JEDNAT. ZBAVÍM SVĚT ODPORNÉHO ČLOVĚKA, KTERÝ LIDEM DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO!“ /// Abe se rozhodne řídit svůj život. Tohle rozhodnutí strhne sled událostí, vedoucí k ponaučení, jaký v učebnici nenajdete. Jednoduchý děj směřující k pointě ničím neurazí, ale je to takový „na jedno brdo“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím, že po smrti některejch lidí může bejt život lepší. 2.) Emma Stone by měla bejt mojí inspirací. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Iracionálny film. Woodyho Allena mám rád, dokonca ako scenáristu veľmi rád, ale s jeho tvorbou to je hlavne v novom miléniu kolísavejšie ako na horskej dráhe. Na jedno Užívaj si, ako sa len dá! pripadá jeden Poznáš muža svojich snov, na jednu Polnoc v Paríži pripadá jedno Kúzlo mesačného svitu a na jedny Jasmínine slzy pripadá jeden Iracionálny muž. Oceňujem, že Allen dlhé roky točí jeden film ročne, ale v poslednom čase to je už skôr kvantita na úkor kvality a druhý ničím výrazný kúsok v poradí. Kde som nie tak dávno žasol na scenáristickou, aj režijnou prepracovanosťou Jasmíniných sĺz, tu len zalamujem rukami nad scenáristickou, aj režijnou neschopnosťou Iracionálneho muža. To, že to už nie je vôbec nič nové a všetci tu hovoria to isté a o tom istom ako v jeho predošlých filmoch by mi možno ani tak nevadilo. Vadí mi skôr, že Woody Allen je už natoľko zahladený do seba, že si nie je vedomý, že vyslovene filozofuje o nič a nad ničím a ešte sa celé to (naoko) snobské filozofovanie pre intelektuálov snaží predať akoby idiotom, kde každú situáciu, myšlienku nechá postavy vysvetliť, namiesto toho, aby diváka nechal aspoň nachvíľu vyložiť si ich pohnútky vlastným spôsobom. A vlastne ani neviem, či to bolo tentoraz možné v takto banálnom príbehu a s takto jednorozmernými postavami, ktoré sa síce snažia filozofovať nad životom čo to scenár povoľuje, ale inak konajú v rámci svojej jednej vykreslenej povahovej črty bez akejkoľvek zmeny. Nie je nič horšie, než sa tváriť takto snobsky a pritom točiť takú banalitu. Ešte raz opakuje, že Woodyho mám rád, ale na mňa tu nefungovalo takmer nič. Nezáživný dej, zbytočné dialógy, žiaden intelektuálnejší humor, ani chémia medzi postavami (popravde Joaquin Phoenix sa mi po skvelej Her skôr sprotivil), žiadna dráma a aj tie dve situácie, ktoré asi mali byť aspoň trochu napínavejšie boli natočené tak ledabolo až beda. A ja k tomu nemienim byť zhovievavý iba preto „lebo Allen“. Jedna z najhorších Allenoviek za jeho kariéru. CELKOVO: 2* (4/10) ()

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejvíc underrated film od Woodyho. Otevřel jsem ČSFD a přišla čirá nasranost z tak nízkého hodnocení. Nebudu psát proč. Mám pocit, že bych to ani nedokázal v pár řádcích shrnout. Jen mě mrzí, že to třeba odradí spoustu lidí. Pro ty, kteří váhají - Máte rádi Dostojevského? Jestli je odpověď ano, tak už prosím neváhejte. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nejlepší nápady se často zrodí, když hoří termín.“ První půlhodina je vpravdě méně záživná, ale přece jen má své opodstatnění. Divák se snad ani nemá snažit pochopit, jako spíš přijmout fakt, že Phoenixova postava opravdu nemá žádný životní „pohon“. Avšak po vyslechnutí rozhovoru začne film dostávat s každou minutou větší šťávu a já osobně se pak moc bavil až do konce (od chystání se na „akci“, přes způsob jejího provedení až třeba po takové teorie u večeře). A usmíval se u toho, ani nemuselo jít o komedii. Čemu se naopak vyloženě směju, jsou ty rozhořčené komentáře, které jsou stejné jako to, na co poukazují, tedy opakující se a nepřicházející s ničím novým. Ale třeba některým časem dojde, že Woody variuje (s potěšením) zcela záměrně, a to „snobské“ filozofování je užíváním pravd z jeho starších snímků, ovšem nyní s ironickým a škodolibým zabarvením. Já si jen potvrdil, že stále jsem Allenův divák, a proto doufám, že se nenechá otrávit kritiky a dál si bude sveřepě točit film ročně. Tentokrát je to za slušné 4*. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Emma Stone (Jill Pollard) má v téměř každé scéně jiné oblečení. Celkem tak vystřídá 19 outfitů. (noelcoward73)
  • Joaquin Phoenix (Abe Lucas) v několika scénách popíjí skotskou Single malt whisky, což je i několikrát zmíněno. (noelcoward73)
  • Na Rhode Islandu se natáčelo na těchto místech: Salve Regina University na 52 Ochre Point Avenue Newport, Portsmouth, Cranston, Jamestown, Chez Pascal na 960 Hope Street v Providence, Lippitt Park na 1015 Hope Street v Providence, Pawtucke, West Side Diner na1380 Westminster Street v Providence, před Island Books bookshop na 135 Spring Street Newport, Federal Building na Kennedy Plaza v Providence, Beavertail National Park v Jamestownu, Providence Athenaeum na Benefit Street v Providence, Loie Fuller's na 1455 Westminster St. v Providence. Natáčet se začalo v červenci 2014. (noelcoward73)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

27.11.2015

Přímo v den osmdesátých narozenin Woodyho Allena – v úterý 1. prosince – odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů Všechno, co jste kdy chtěli vidět od Woodyho Allena. Od 20.30 uvede Allenův… (více)

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama