Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít... Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo. I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny? (Česká televize)

(více)

Recenze (432)

golfista odpad!

všechny recenze uživatele

Já moc odpady nedávám, ale tohle bylo fakticky ne-u-vě-ři-tel-ný. Ani pohádka, ani komedie, ani pro dospěláky, a už vůbec ne pro děti. Takhle jsem si pane Prušinovský zhodnocení svých koncesionářských poplatků nepředstavoval. Všem odpovědným pracovníkům ČT děkuji za zkažený "hodobóžový" večer .... "možná" nejen ten můj. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, dnes je možno točit české pohádky víceméně už jen nadneseně, parodicky či nesmyslně, ale čeho je zkrátka moc, toho je příliš. :o) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já bych rád, kdyby si tvůrci při psaní dialogů pro pohádku uvědomili, že je píšou pro malé děti a že obdarovávat je slovníkem čtvrtý cenový skupiny není zrovna moc pohádkové. Mám pochopení pro modernizace pohádek, ale mělo by to mít nějaký tempo a atmosféru a to jsem tady naprosto postrádal. Je mně to líto, herce co zde hráli mám z většiny rád a vysloveně bažím po kvalitní nové pohádce a jsem hrozně vstřícně naladěn, ale za takovouhle facku pohádkovému světu nemůžu jinak, sorry. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Achjo. Největší pohádkové zklamání tohoto roku. Prušinovský byl pro mě režisérem, od kterého jsem očekával naprosto luxusní pokoukání. Možná právě proto tu nakonec píšu snad nejzklamanější komentář v tomto roce. Po skončení filmu jsem pak mrknul sem a zjistil, že u scénáře se podílel Petr Kolečko. Já bych třeba neřekl, že píše vyloženě špatně, ale jakmile mu do toho nezasáhne Honza Prušinovskej, tak je zaděláno na strašnej průser. A důkazem byl seriál Marta a Věra a následně i tahle pohádka, která humorem, jako kdyby jí z oka vypadla. Jenže ono by to třeba i vtipný místy bylo, jenže všichni tady hrajou tak strašný paka, že to prostě snad ani nejde. Všichni jsou tady jak na houbičkách a zároveň je tu dokonce i řada scén, které podle mě do pohádek vůbec nepatří. Třeba to šňupání ke konci. Zvuk Windowsů pak vnímám jako super vtip, ale v porovnání s celou pohádkou to vyzní strašně mimo. Vždyť to pochopí snad jenom moje generace a pár nadšenců, co začínali na ZX Spectrum. Ne ale dnešní děti, co už ani neví, co taková modrá smrt ve Windowsech znamená. Tahle pohádka byla fakt hrozně mimo a je mi děsně líto, že se nepovedla. O to víc herců, na které jsem se tak strašně těšil. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dada i pata pohádka. Estetika trapnosti, přenesená z Okresního přeboru do pohádkového světa nadsmyslných bytostí, mi zprvu vůbec neseděla a cloumala vším konzervativním, co v sobě jako divák ukrývám, ovšem jen do doby, než jsem pochopil, že to scenáristé Alois Ditrich s Petrem Kolečkem mysleli úplně jinak a vlastně jen překlopili poetiku seriálu Čtvrtá hvězda do pohádkového světa, což spolu s režisérem Prušinovským korunovali šamanským vyvoláním Macourkovsko-Vorlíčkovského ducha. Už jsem ani nevěřil, že se to někdy stane. Produkce dětské pohádkové tvorby nejen naší veřejnoprávní televize totiž dlouhodobě stagnuje a už věky nepřišel žádný z tvůrců s ničím výrazně novým, svérázně autorským (vyjma snad Svěrákova Kukyho, což je ovšem plnohodnotný celovečerní film určený do kin) a z tohoto pohledu jsou ,,Kdyby byly ryby" vlastně doslova pohádková revoluce...anebo možná právě onen vychvalovaný návrat k Macourkovsko-Vorlíčkovským kořenům. Ryzí autorská pohádka postavená na nespoutané imaginaci a originalitě! Bojím se sice toho, kdyby se z této pohádky měl stát u dalších tvůrců trend a na režisérskou a scenáristickou stoličku by zasedl někdo méně talentovaný a imaginací obdařený, neboť už nyní šla pohádka často po hraně a humoru si zjevně užívali především herci na place při vytváření ztřeštěných hereckých kreací, protože ten ve scénáři nebyl vždy tak nosný, jak by takovýhle projekt potřeboval, ale přesto jsou ,,ryby" unikátem...a to doslova. Ulítlost na kvadrát, konina, slátanina ... ale neříkali náhodou tohle taky kdysi lidé po prvních dílech Arabely? PS: Opravdu by mne zajímalo, proč dramaturgové České televize nasadili tuhle nezřízenou pohádkovou travestii právě na Boží hod vánoční, to ji nikdo z nich dříve osobně neviděl? To ale není až tak problém samotné pohádky, že ... ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Hned na začátku byl bigbít, za který by se styděla i studiová pohádka 80. let, pak se konal jakýsi dialog "jo, to přepadávání pocestných už není co bývalo. Jojo, už to není co bývalo. Vůbec ne" nebo co to tam dotyčný plácal a třikrát zopakoval, aby se vešel do času vymezeného na scénu. Pak jsem zaslechl ještě něco o rybím tuku a pak už jsem to nevydržel a přepnul na Někdo to rád horké. Chudost ducha toho, kdo psal dialogy, byla přímo na mrtvici. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Svéráz Prušinovského nerybolovu.. Odkazy na klasické pohádky a přiblblým Liškou vulgo hejkalem veškerá konvenčnost končí. Král s nevyhraněnou orientací? Sexuálně nevybouřená královna? Princezna shánějící podpůrné prostředky k růstu svalové hmoty? Kouzelná hůlka z Microsoftu? No mně to celkem neva, ale děti při sledování asi nebudou pod stejným vlivem jako autorský štáb (vidím to tak na sedm piv a jednu zelenou).. Teď jen čekám, kdy aktivity komořího, jenž si pudruje tvář zbožím z Medellínu, potrestá naše spravedlivá RRTV. Vidím to na 25 dní arest a 50 ran holí.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zvrácenost, která má pár dobrých momentů. Snaha o reflexi moderních problémů je hodně křečovitá a herci se často zbytečně pitvoří. Zvuky prutů jsou nápad za milión ale Microsoft určitě podá žalobu. :-D ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Svěží a aktuální politická satira a fraška, nenuceně převlečená za pohádku s klasickým dramatickým obloukem (princezna a království ve svízelné situaci, kletba a falešný a pravý zachránce a nadpřirozené bytosti) a ve výsledku i jako pohádka vtipnější, přiléhavější i ctnější než většina současných pokusů o (post)moderní pohádku, které si další cíle ani nekladou a utápějí se často ve vlastní vyprázdněnosti. ***** Takhle ošidný mix pohádky s politickou a společenskou satirou je bruslením po tenkém ledě a tančením po ostří meče, ale tohle byla jízda jako po rybím tuku, aniž by se to někdy sesmeklo k trapnosti. Zvlášť oceňuju kadenci, jak rychle odsýpaly obraty v situacích, vybroušené žerty a ostrovtipné pointy, a hravou a promyšlenou práci s jazykem a také skvělé vedení dobře vybraných herců a řemeslnou poctivost a kvalitu - a samozřejmě nenápadnost všudypřítomného nadhledu a tvůrčího pobavení i v tom všem (nejen Taclík, Liška a Bydžovská, ale i všichni další herci si role napsané na tělo vyloženě užili, i s tím, že si z nich jejich role přiznaně i dílem utahovaly). Řekla bych, že jediný, a evidentně těžko překonatelný problém je, že k takovému rozmarnému, neotřelému, byť fanstasticky fungujícímu prolnutí žánrů ještě nedorostlo vespolné divácké očekávání a nesmířilo se s tak troufalým počinem dost, aby v klidu a soustředěně naskočilo a užilo si spolujízdu. ***** Ale za sebe vím jistě, že mně to teda neva, a navíc mě to i dost ba. *~~ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ráda bych napsala, že forma převyšovala obsah, ale ono to obsah nemělo a forma byla spíš deforma, marně přemýšlím, jak decentně naznačit, že celá ta taškařice trpěla křivicí, mrtvicí nebo kdo ví čím, a to zjevně z nedostatku rybího tuku, neb rybí tuk mj. podporuje činnost nervové soustavy a tím i mozku. Tvůrci evidentně o rybím tuku jen slyšeli. Začnu vyjmenováním některých nejkřiklavějších negativ - královna, co se chová jako řemeslná prostitutka (jako Západočech vím, o čem mluvím), král, který obvyklou hranici rozostřenosti a roztomilé bezradnosti přeskočil a od té hranice odskákal daleko, předaleko do říše čirého kreténismu (pořád jsme u toho nedostatku jódu), princezna, která si stěžuje, že je hubená a málo fyzicky zdatná, přičemž je to holka krev a mlíko, možná přímo podmáslí, roztomilý, charakterní hlavní hrdina je obluda, na kterou by nevlezl ani slimák, vypadá oslizle ještě, než se (spoiler) sám slimákem stal. Každý nemůže být fyzicky hezký, ale princezny a romantičtí hrdinové by tedy sakra měli. Připadám si jako divák podvedená a ošizená. S pozitivy budu hotová rychle. Jezte ryby, jsou zdravé. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že mě nepobavil kouzelný proutek vydávající Windows zvuky nebo magické Rybí oko s hlasem Jiřího Lábuse, ale jinak byla tahle bizarní pohádka poměrně suchá a mohla by se klidně přejmenovat na Kdyby byly vtipy. Humor se tu totiž vyskytoval pouze v jakýchsi pokusech o satiru a v různě potrhlém jednání různých postav, ničeho pořádného jsme se navzdory označení "pohádková komedie" nedočkali. Úplný průšvih to není a dovedu si představit, že se na pohádku někdy podívám znovu a budu se smát od začátku do konce, jenže ten smích bude pravděpodobně lehce šílený. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro různé pitominky, většinou ocením, když chce někdo natočit trochu jinou pohádku, dokonce mám ráda Prušinovského. Ale tohle jsem nepobrala. Toho pitvoření tam bylo prostě moc. Bavila mě Jenovéfa Boková a závěrečná písnička s textem Petra Kolečka. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Kdyby byly v rybníce ryby nebyla by v televizi o letošních Vánocích k vidění takhle poťouchlá pohádka o bezprizorním rybodlakovi, marnivé prostopášné královně a princezně, která posiluje, aby uzvedla svého budoucího chotě. Ale že ryby v celém království kvůli ukradenému rybímu oku nebyly, tak díky tomu vznikl tenhle ztřeštěný pohádkový svět naruby, ze kterého všem zůstává rozum stát jak mávnutím kouzelného windows proutku .. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby byly v prdeli ryby, tak by to bylo bez chyby. Tohle je fakt něco strašnýho. Nechci tu moralizovat jako někteří, že je to nevhodný pro děti a tak to by mi nevadilo na nějakou ujetou netradiční pohádku co není podle šablony, bych se klidně podíval, ale pro tohle nemám slov. Ty vole! Právě na mě vybafnul rybodlak z rybníka! Jak si tady pročítám některý komenty, tak koukám, že se předháníte v tom kdy to kdo vypnul. No já to ještě nevypnul mám za sebou při psaní tohoto komentu asi hodinu, ale hodnocení už je jasný. Nicméně já nejsem žádný béčko a nevypnu to!!! A za mimořádnou výdrž si udělím.5% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Upřímně, prvních pár minut to působila jako hrozná konina, ale potom se z toho stala, no, furt konina, ale dosti zábavná, jednak díky hereckému obsazení (a to snad jenom s výjimkou komparsu), tak hlavně díky humoru (zvukové windows hlášky, Rybodlak, prakticky všechno co říká komoří a xy dalšího) a já se párkrát přistihl, že se nahlas neskutečně přiblbe potlemuji. Sice to není zrovna nadvzor vánoční pohádky, ale jako ta nedělní bude skvělá. A mimochodem, když dělá Prušinovský téměř totžný humor v okresním přeboru a čtvrté hvězdě, tak se tu z něj uchcává, ale když udělá pohádku... " Obludo! Hej, obludo! Musíš mi pomoct! " ()

Hunt odpad!

všechny recenze uživatele

tak takto opravdu ne, Prušinovský je šikovný režisér a jeho projekty mám rád, ale zde ustřelil, "Kdyby byly ryby" nudí, jsou otravné a už vůbec ne pohádkové! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Výprava 7/10/// PLUS: tentokrát pobavil Vetchý ve své poloze, velice mě bavil i Taclík, Pavelka, Lichý, maskéři taktéž odvedli dobrý kus práce, je tu cítit tvůrčí snaha o originalitu, líbili se mi hudební vsuvky MÍNUS: škoda, že byly jen tři, celé je to ztřeštěné a ulítlé, to stejné platí pro téměř všechny postavy, většina z nich byla úplně mimo, některé moderní narážky byly už trochu za hranou./// Shrnutí:Asi dobře, že jsem na to nekoukal už o svátcích, měl bych zajisté větší očekávání. První minuty mě zaujaly, čtveřice pohádkových postav mě nudila. S výjimkou rybodlaka. Liška hraje opět blba. Jinak trochu trvalo než jsem tomu přišel na chuť, ale nakonec jsem se občas i bavil a závěr potěšil./// Celkem 67%/// ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Plnej nášup pizd nedávám ze třech důvodů, první je ten, že jsem včera lupnul Interstellaru tři, druhej za nechutnou, vteřinu trvající vložku v první třetině, neboť se můj jemnocit nemůže přenýst přes určitý mantinely a poslední příčinou je strach z toho, abyste si nemysleli, že jsem tak ukrutnej dement. Už to, že jsem se vrhl na projekt, kde figurují zjevy typu Lišky, Byčbožky a Vilhelmový a přesto mě nejeblo, ba naopak, to je téměř zázrak. Já jsem alergický na zdejší pohádkology, ze kterých trpím pohádkofobií, takže si škubněte jasnou popelčinou pitchou s hvězdou pěkně uprostřed a s ptákem Ohnívákem vraženým až po kořen. A sledujte to dalších padesát let dokola šestkrát ročně. Na to já nekonvenčně seru a jdu k vodě. Tohle je aspoň neskutečná prdel plná ryb. ()

Reklama

Reklama