Reklama

Reklama

Godzilla: Duel megasaurů

(neoficiální název)
  • Japonsko Godzilla VS King Ghidorah (více)

Obsahy(1)

Spisovatel Terasawa je přesvědčen, že objevil skutečný původ a historicky první objevení Gojiry, který se váže k roku 1944, kdy americká vojska zaútočila na malý ostrov Lagos v jižním Pacifiku. Tehdy údajně pomohl japonským vojákům obrovský dinosaurus. To však vehementně popírá tehdejší velitel jednotky a dnes bohatý obchodník Shindo. Aby toho nebylo málo, na Fuji přistane UFO, které se pokusí zkontaktovat s pozemšťany. Tři „návštěvníci“ z rasy Futurians přicházejí z daleké budoucnosti a přinesli sebou strašlivé zprávy. V roce 2204 bude Japonsko kompletně zničeno zuřivou Gojirou a oni přiletěli požádat o pomoc. Chtějí společně s několika dobrovolníky odcestovat časem do roku 1944 na ostrov Lagos a odstranit Gojiru z dosahu ostrova dřív, než tam později vybuchne jaderná bomba. Mise se nakonec zdaří, jen si nikdo nevšimne, že na místě nechají mimozemšťané místo Gojiry tři podivné zlaté okřídlené tvory a vrátí se zpět do přítomnosti. V tu chvíli začnou Futurians vydírat japonskou vládu, aby se jim celá země podrobila. Ta s tím však nesouhlasí a tak na ní mimozemšťané vypustí King Ghidoraha, který začne ihned pustošit velká města. Terasawa společně s několika přáteli a mimozemskou dívkou Emmy musejí urychleně přijít na způsob, jak navrátit zpět Gojiru. Ta jediná se mu totiž může postavit. (SOLOM.)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Kostým Godzilly, použitý ve filmu, byl začátkem roku 1992 ukraden. Po několika týdnech ho však jistá starší dáma objevila na pláži Tokijského zálivu, a kostým byl vrácen společnosti Toho, aby byl poté použit pro natáčení některých scén filmu Godzilla vs. Mothra (1992). Poté byl kostým několikrát restaurován a uvádí se, že existuje v téměř nepoškozeném stavu dodnes, což z něj činí jeden z nejstarších plně zachovalých kostýmů monster vůbec. (Israha)
  • Ghidorah z tohoto filmu doposud drží rekord nejvyššího monstra, které se kdy objevilo ve filmech o Godzillovi. Příručky udávají jako jeho oficiální výšku 150 metrů. Je také zatím jediným Ghidorahem, jehož rohy nejsou vůbec zahnuté. (Israha)
  • Godzilla v tomto filmu vznikl mutací fiktivního druhu dinosaura, nazvaného Godzillasaurus. Ten je dílem kreslíře Šindžiho Nišikawy, kterému se nezamlouvala původní verze scénáře, ve kterém měl být Godzilla před mutací pouze obyčejným Tyrannosaurem, a proto s konceptem Godzillasaura přišel. Kuriózní je, že v současnosti, mnoho let po vydání filmu, skutečně byl popsán druh dinosaura, který dostal vědecké jméno Gojirasaurus (filmovému Godzillasaurovi tento fosilní plaz nicméně příliš podobný není). (Israha)
  • Ve filmu Den nezávislosti (1996) si v jedné scéně malý chlapec hraje s figurkami monster, mezi nimiž má mimo jiné i Mecha-King Ghidoraha. (Israha)
  • Ještě před Kingem Ghidorahem se jako s tehdy nejnovějším soupeřem Godzilly počítalo s Baganem – monstrem, které se nakonec nikdy v žádném filmu neobjevilo a figurovalo pouze jako závěrečný boss videohry „Super Godzilla“ z roku 1993. Existovaly až tři různé koncepty tohoto filmu (Mothra vs. Godzilla, Godzilla 3 a Godzilla vs. Bagan), ani jeden však nakonec nebyl zrealizován. Důvodem byly obavy, zdali úplně nové monstrum přinese patřičný kasovní úspěch; proto se také nakonec vsadilo na „jistotu“ v podobě populárního zlatého draka Ghidoraha. (Israha)
  • Bylo v plánu natočit přímé pokračování tohoto filmu, které neslo pracovní název „The Return of King Ghidorah“. V něm měl Godzilla bojovat s novým Ghidorahem, tentokrát skutečně pocházejícím z vesmíru. Z plánů nakonec sešlo; producent Koidži Kawakita uvedl jako důvod skutečnost, že opětovně oživovat Ghidoraha mu přišlo příliš jednoduché a bez nápadu. Místo toho dostala jako soupeř Godzilly pro další film zelenou Mothra, toho času nejpopulárnější monstrum mezi japonskými divačkami. (Israha)
  • Pro herce, známého pod pseudonyem „Hurricane“ Ryu Hariken, který obsluhoval kostýmy Ghidoraha a Mecha-Ghidoraha, se jednalo o první, nikoliv však poslední roli „suit actora“. V následujících letech ztvárnil ještě larvu Battry v Godzilla vs. Mothra (1992), mládě Godzilly v Godzilla vs. Mechagodzilla II (1993) a Godzillu Juniora v Godzilla vs. Destoroyah (1995). Krom toho hrál monstra i v jiných kaiju filmech mimo univerzum Godzilly. (Israha)
  • Film měl a má pozitivní přijetí mezi fanoušky série, častým terčem kritiky však je skutečnost, že v něm přítomný Ghidorah nemá vesmírný původ jako jeho předobraz ze 60. let. Původní verze scénáře s tímto nicméně počítala. V ní měli lidé z budoucnosti najít mrtvolu Ghidoraha na Venuši, extrahovat z ní DNA a tu poté použít. Režisér Kazuki Omori však „svého“ Ghidoraha nechtěl prezentovat jako vesmírné monstrum, a tak tuto část ze scénáře vyškrtl. (Israha)
  • Doposud (r. 2017) jediný film, ve kterém Godzilla bojuje se svým úhlavním nepřítelem Kingem Ghidorahem jeden na jednoho. (Israha)
  • Jedná se o 18. film s Godzillou, třetí ze série „Heisei“ (1984-1995), pátý s Kingem Ghidorahem a první, ve kterém se objevuje monstrum Mecha-King Ghidorah. (Terva)
  • Film vyvolal řadu problémů a napětí mezi Japonskem a USA. Obsahoval totiž záběry z fiktivní světové války, měl zpřeházené pořadí válek a několik amerických vojáků je v příběhu zabito Godzillasaurem. Tvůrce Kazuki Omori musel proto vyvracet tvrzení, že film je protiamerický. (Terva)
  • Koichi Kawakita získal v roce 1991 za speciální efekty v tomto snímku cenu Japonské akademie. (Terva)

Reklama

Reklama