Reklama

Reklama

Třešňový tabák

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Léto se pomalu chýlí ke konci a šestnáctiletá Laura je znuděná. Kamarád, který se snaží získat její přízeň, je jí spíše k smíchu a fakt, že by tento vztah s radostí uvítaly rodiny obou zúčastněných, ji dovádí k šílenství. Nečekaná nabídka odjet na pár dní do přírody objevovat krásy rašelinišť je pro Lauru vítaným zpestřením jednotvárných dnů konce prázdnin. Z přemíry přírody není Laura z počátku nadšena, stejně jako z poněkud hrubozrnného vedoucího výpravy Joosepa. Nekonvenční milovník dýmkového tabáku ale postupně začíná vzbuzovat její zájem a zdá se, že náklonnost je oboustranná. První láska Lauru překvapí ze zálohy, a to ještě v poněkud netradiční podobě. Celovečerní debut režisérské dvojice Katrin a Andrese Maimikových se vrací do něžného, ale zároveň bolestivého období dospívání, prvních lásek a prvních zklamání. Citlivý snímek s pochopením a humorem potvrzuje fakt, že mezilidské vztahy nikdy nebývají ani jednoduché, ani jednoznačné. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (22)

emma53 

všechny recenze uživatele

Lauro, tak jsem se taky rozhodla, že budu sbírat hezké chvilky na památku. Ono jich zase tolik není a v těch smutnějších se k nim budu pak určitě vracet.......... Přesně tyhle filmy mám ráda, kde na mě dýchne přirozená atmosféra a ta mě pak vtáhne natolik, že mimo jiné i tu vůni třešňového tabáku cítím až doma. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Estonské Stmívání, stejně jako Neústupní, nenechte se zmást artovou slupkou. Pasivní postavy bez charakteru a vlastností tu jsou do sebe útrpně zamilované. Coby motiv dostačující, coby jediná náplň filmu už jenom opotřebované. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„V životě jsem se naučil jednu věc. Ticho si nekoupíte. Musíte ho najít.“ Lauře končí letní prázdniny a příliš se zatím nepobavila. Rande s hezounkem Egertem nepatřilo k těm nejpovedenějším (večeře, samozřejmě velmi romantická a ani trochu organizovaná, byla groteskní…stejně jako neméně úsměvně-trapná snídaně ke konci) a flákání se s ostatními vrstevníky ji také moc nebere. Pak ovšem kamarádka Merit přijde s nápadem na výlet do přírody…Líbilo se mi, že film působí přirozeně. Přes Lauřin počáteční odstup k praštěnému průvodci přes nalezení zalíbení v člověku, se kterým se cítí dobře, až po samotnou mladickou zamilovanost. Ostatně, společný hezký a nezapomenutelný zážitek nemusí být vždy (jen) o sexu…Lehce romantický a občas i zábavný „feel-good movie“ s pohodovou atmosférou, krásnou kamerou, fajn hudbou (avšak místy nepříliš kvalitním venkovním zvukem), vůní tabáku a láskou k přírodě….nic víc, ale ani míň. Objektivně možná nic světoborného, ovšem velmi příjemného, a proto posílám slušné 4* směr Estonsko. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný snímek, z něhož na mě dýchla osobitá atmosféra a kouzlo, jímž "Summer Movies" často vynikají. A v tomto případě se ještě navíc jedná o estonský snímek, takže kromě oné zvláštní atmosféry a příjemných pocitů při sledování, s úsměvem na rtech, Třešňový tabák vyniká onou evropskou lehkostí, přirozeností a nepodbízivostí. Nádherné záběry přírody, výborná hudba, i obsazení. Maris Nõlvak, která je fakt krásná, mi zde připomínala Bridget Fondu. Její postava toho moc nenamluví, jeden by si mohl i pomyslet, že je tak trochu nudná a nezajímavá. Ale především o tom také Kirsitubakas je. O všem tom nevyřčeném. O citech, které se těžko vyjadřují nahlas a často nás táhnou dolů. O tom, jaké to je mít vedle sebe člověka, s nímž je nám krásně a zažíváme pocity, jako ještě nikdy a jediné, čeho se bojíme je to, že odejde a všechny ty nezapomenutelné chvíle a ty pocity se stanou pouze vzpomínkami. A už se nikdy nevrátí. Skvěle to dokázala v pár větách ve svém komentáři zachytit evulienka3. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nepopieram, film má niečo do seba, je príjemný na pohľad, pričom z neho sála taká neurčitá ezoterická atmosféra. No to je asi tak z kladov všetko. Čo sa týka dejovej linky zaujal ma len úvod, keď dievčinka prišla na návštevu k tomu tichému a nesmelému chalanovi, pričom sa im tam do všetkého fušovala tá babka (mama). To bolo celkom zábavné. No výlet samotný ako aj záver už neponúkli nič zaujímavé. Dievčinka sa zaľúbi, ale ďalej sa to už vo filme žiadnym spôsobom nerozoberá - bez zápletky, bez drámy (humoru), bez významu, bez zaujímavých myšlienok... no proste sterilita ako hrom. Samotný koniec je tiež len taký nijaký. No nič, celkom sklamanie. Slabší priemer. 55/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vrchol filmu: mladý v saku a v bielej košeli pod drezom s francuzákom uťahuje poľské matky! Tento film má vskutku niekoľko vychytaných scén! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tento film má len dve chyby ... prvá, že runner85 nebol s nimi na tom výlete a druhá, že ani na jednu chvíľu si Laura neobliekla to Joosepove námornícke tričko. Film, kde sa nič svetoborné nedeje, ale strašne dobre sa na to pozerá, vy sami cítite všetky tie pocity, ktoré cítia hlavní hrdinovia, hudba je úplne skvelá a ten Laurin úsmev na konci veľavravný. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nie naozaj sa tu nič výnimočné nedeje, ale tie pocity ak ich dokážete zachytiť sú prekrásne. Spomienky na všetko krásne čo sme v živote prežili a to všetko pretkané nádhernou prírodou a skvelou hudbou. Ja k skvelému pocitu z pozretého filmu skutočne niekedy viac nepotrebujem. Videné v rámci projektu 52 films by women. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

[Dny evropského filmu 2015] S Estonci vyrazit do přírody a lesů se vyplatí, nejen na houby, ale i na borůvky a pokud možno s dýmkou napěchovanou třešňovým tabákem v kapse či alespoň ořechy. Příjemná atmosféra, funkční a jemný (situační) humor (kuře, polština, "co s Tebou budu dělat?"), funkční postavy, kterým vévodí Don Juan z lesů či Jožin z bažin v jedné osobě zahraný přesným Raudsepem. Představitelka Laury si svou teenegerku dává na jedničku, zcela uvěřitelně a velmi sympaticky. Nefunkčí mladistvé lásky, zakázané mezigenerační lásky, přátelství, naprostá uvěřitelnost v emocích. Cibule, holiny a celková uvolněnost, která k mě donutila k téměř soustavnému úsměvu na tváři. Nejmilejší film Challenge Tour mi přineslo povinné Estonsko. [Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií] ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Z letní pohody do nostalgicky shovívavého podzimu. Obě etapy se mi moc líbily. Příjemný film, plný jemného humoru, při kterém vám lehce cukají koutky, plný malebných záběrů přírody a hudby, která tomu všemu hraje do noty. Tabák, který bude vonět i nekuřákovi. Viděno v rámci projektu 52 Films by Women. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Ak budete hľadať dajakú chybu v tomto skvelom filme vedzte, že má len jednu... ale veľmi podstatnú, ja som tam nebol :/ ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda a poklidná atmosféra. Škoda, že bylo tolik tlačeno na pilu co se týče "artových" efektů. Nic proti nim, ale tady to vyznělo do prázdna a vyumělkovaně. Do prázdna proto, že děj....je nijaký. Nemastný, neslaný, nic nikam neposouvá. Sledujeme postavy charakterizované pár momenty o kterých divák vlastně vůbec nic neví a to co ví mu o nich téměř nic neřekne. Vizuální stránka je poutavá a hudba sama o sobě je taky fajn...Celé mě to ale moc nenadchlo. Silné dvě hvězdičky. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

nie zlý film, ale obsahovo ma neoslovil, vyslovene film pre ženy tie staršie spomínaniu, mladšie ešte spomínajú a najmladšie porovnávajú. Ale Herečka hlavná bola ozaj fešná a sympatická. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Nakonec ta čtvrtá hvězda je za statické záběry přírody po ránu... Tenhle film má rozhodně svoje mouchy (velmi nepravděpodobné situace, např. vyústění konfliktu, když se Laura zastane Joosepa, postava Joosepa mohla být lépe napsaná a vykreslená, připadá mi příliš plochá, ty scény s telefonními hovory manželce byly až moc dořečené a moc předvídatelné), ale z mého pohledu se mu podařilo zachytit pocity náctileté holky, pramenící z platonického citu, touhu, osamělost, snění, výkyvy nálad (i když tady se to střídá někdy až moc rychle), to všechno podtržené atmosférou léta. Je to trochu klišé, ale na druhou stranu - která holka něco podobnýho v tomhle věku nezažila? Právě ta platonická báze z toho dělá to, co z toho pak zbyde, i tu sílu, kterou to pak má, bez ohledu na to, jak je to dávno. Nejlíp to asi vystihuje ta pasáž ke konci, když se Laura vrátí z výletu domů (chleba s masem a cibulí k snídani, pán bafající z dýmky na lavičce a tak dále). ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Vyvalila se na mě vlna nostalgie a vzpomínek na mládí - něčím podobným si přece prošla snad každá mladá holka. A překrásnou přírodu ocení snad každý, kdo byl někdy na vandru anebo alespoň jednou spal pod širákem. Malý bonus na závěr - v Estonsku mají pořád mléko v pytlíku. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Třešňový tabák se představuje záběrem na dýmku naplněnou jak jinak než tabákem. Onen prvek tabáku není příliš důležitý, ale má své opodstatnění. Je to další z řady festivalových filmů u kterých se skáče mezi žánry. Komediálních prvků je však více než těch s dramatickým podtextem. Po celou dobu dnešního představení vládla pozitivní atmosféra a lidé dávali najevo svou spokojenost hlasitým smíchem. Z mé pozice jsem se spíš pousmíval a těšil se z toho jak je film optimisticky laděný. U některých části filmu jsem jen přemýšlel nad tím, jestli se autoři snaží natočit hudební videoklip a nemohl jsem se zbavit pocitu, že kamarádka Laury působila jako křen. To mě přivádělo k závěru, že každá jiná holka by v té situaci opustila takový výlet. Když už jsme u toho výletu, tak složení skupinky je zvláštní a každý je individuální, díky tomu si najdete svůj oblíbený charakter. Mě svou milou povahou učarovala hlavní hrdinka Laura a svými průpovídkami Joosep. Špatný film to jistě není, jen si každý sám musíte vytáhnout kladné vlastnosti. ()

Laku 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nečekejte drama, ale spíše příjemný výlet do estonských rašiliňišť. Ostatně ona příjemnost se táhne celým filmem - na jednu stranu vykouzlí jak bezprostřední úsměv na tvári, tak pocit povrchnosti a plochosti po opuštění kinosálu. ()

mogul01 

všechny recenze uživatele

Viděno na festivalu v Karlových Varech. Pro mě příjemné překvapení. Nic jsem od filmu nečekal a nejen že jsem se nenudil, ale dobře jsem se bavil. Estónci mají dobrej smysl pro humor, do záhlaví filmu bych k popisku drama/romantický určitě přidal komedie. ()

sulda007 

všechny recenze uživatele

Jak se tomu chlapovi ta pinda mohla líbit, to nepochopim. Ale pro blázny, co se učí estonsky, je tomu docela dobře rozumět :). ()

Reklama

Reklama