Reklama

Reklama

Poslední samuraj

  • Česko Gohatto: Tabu samurajů (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh samuraje pro všechny milovníky bojových umění a akčních filmů. V roce 1865, ve dnech blednoucí slávy japonských vládců, je ještě hodně mladíků v tradičních školách pro samuraje s tvrdou disciplínou. V tréninkových místnostech bojových umění i mimo ně se odehrává mnoho příběhů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Musím čtenáře varovat před koupí tohoto DVD od HCE. Nekvalitní české titulky a rádoby dabing (ve skutečnosti velmi tupé čtení oněch titulků, kde pouze viditelné gramatické chyby střídá slyšitelná neznalost výslovnosti) mě jako diváka při sledování zrovna nepotěšily. O velmi nelogickém českém názvu filmu raději pomlčím. Gohatto je film o homosexualitě v samurajském "dojo". Je udělán velmi poutavě a k celkově přesvědčivé atmosféře velkou měrou přispívá i pěkná Sakamotova hudba. Styl vyprávění je však poněkud chaotický, a divák se s žádnou postavou pořádně neseznámí. Těžko říci, zda-li je to chladnou povahou dané kultury, nebo umělecký nezájem o propracování postav. Každopádně zde určitá hloubka, vzhledem k citovým ambicím filmu, dost chybí. Pro milovníky digitálního sekání asi málo krvavé, a pro milovníky ostrých emocionálních gulášů zase příliš povrchní... Gohatto má však parádní dynamiku, kratší epizody si navzájem pěkně kontrastují, a vůbec se na to "dobře kouká". S lepšími titulky bych asi hodnotil lépe. Pointa závěru mi totiž, přiznám se, docela unikla… ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Zaráža ma pomerne nízke hodnotenie tohto filmu ...a nie, vlastne nie, nezaráža, vlastne je mi to úplne jasné. Téma je zrejme pre mnohých ťažko stráviteľná, ale ak tá nie je pre diváka prekážkou a dokáže sa na film pozerať bez predsudkov objaví v ňom množstvo filozofických rovín, ktoré sa tu neustále prelínajú a nútia k neustálemu strehu a zamysleniu. Napriek tomu, že homosexualita sa v rôznych uzavretých spoločenstvách nech sú jej ideologické myšlienky sebavznešenejšie vždy vyskytovala a vyskytuje. Mám pocit, že ľudí napriek tomu vždy prekvapí akoby nositeľmi tej ideológie neboli ľudia,ale roboti riadiaci sa danými pravidlami. Dôležitou otázkou samozrejme zostáva, ako sa k nej samotná ideológia stavia. V prípade samurajov to bola zjavne pomerne častá a v podstate akceptovaná ľudská potreba a napriek tomu mohla spôsobiť problém. A o tom je tento film. Skutočne zaujímavé spracovanie a pohľad na "hriešny" život samurajov. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film z prostredia samurajskej školy, kde panujú pevne stanovené pravidlá. Napríklad najlepší nováčik má tú výsadu, že sa stáva katom nejakého hriešnika. No a hriešnikov tu bude za chvíľu skutočne neúrekom, keďže dotyčný mladík je sladký až to bolí a v niektorých samurajoch sa zrazu vyjavia ich homosexuálne chúťky. Keďže sme ale inštitúcii s tými spomínanými pravidlami, na programe dňa je vždy slušné množstvo intríg a tých hlavných ťahačov za nitky rozhodne nebude trápiť svedomie po nejakej tej podlosti, napríklad nejakej úkladnej vražde. V tých intrigách som sa trochu stratil, ale prišlo mi rozhodne zaujímavé, že sa niekto zameral na homosexualitu v komunite samurajov, kde to obvykle preteká testosterónom a film navyše slušne odsýpa. ()

pijavica 

všechny recenze uživatele

7,0/10 Zvláštny filmový hybrid - podľa úvodných scén by malo ísť o jeden z ďalších samurajských filmov, ktorý sa však postupne mení na ľúbostnú drámu (so štipkou komédie) a ku koncu sa zvrhne na (nedopovedaný) detektívny thriller. Čo je však najdôležitejšie, žánrové zmeny sú úplne plynulé. Formálna a aj vizuálna stránka je na veľmi slušnej úrovni. Záhadou je pre mňa český distribučný názov "Posledný samuraj", ktorý nemá s príbehom absolútne nič spoločné - pokiaľ viem,v zahraničí sa používa "Tabu" (čo by mal byť viac-menej doslovný preklad). ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si přečetl vaše hodnocení a divím se jedné věci: vám vadí, že tam chybí emoce? Ale tohle není žádná telenovela. Samurajové svoje city nedávají najevo. Ti znají jenom kuchat kuchat, kamenná tvář. A že si navzájem neprojevovali lásku (krom toho mrdu), to asi těžko, když to bylo tenkrát tak trochu tabu. Tohle ožehavý téma homosexuálních samurajů mi přišlo jako originální nápad a nějaké souboje, to byl jen vedlejší produkt toho příběhu, protože se odehrával v prostředí samurajů (kuchat kuchat). Viděl jsem to se strašným slovenským dabingem, ale přesto jsem si film užil. - A jinak ten českej distribuční název taky nechápu. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama