Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hravá černá komedie sleduje mladou ženu Lízu, která touží po lásce. Problém je ale v tom, že všichni její nápadníci nějakým způsobem zemřou. Líza dojde k přesvědčení, že je liščí vílou, zlým démonem, který vysává duše z mužů, jež potká... Líza je nesmělá zdravotní sestra, která se už dvanáct let stará o Martu, vdovu po japonském velvyslanci v Maďarsku. Na své třicáté narozeniny zavítá Líza do McDonald's, aby tam našla lásku. Marta je však během Líziny krátké nepřítomnosti zavražděna jejím imaginárním kamarádem Tonim Tanim, japonským popovým zpěvákem ze sedmdesátých let minulého století, který už je po smrti. Příbuzní oběti nahlásí na policii, že Martu zavraždila Líza, aby zdědila její byt. Vyšetřením případu je pověřen podporučík Zoltan. Policista se vydává za nájemníka a nastěhuje se do Lízina bytu, aby měl podezřelou pod dohledem. Když se Zoltan rozhodne tajně opravit všechny nefunkční přístroje v domácnosti, přihodí se mu několik vážných nehod, neboť je zamilovaný do Lízy. Přestože se z Lízy díky časopisům pro ženy stane sebevědomější a mimořádně přitažlivá kráska, veškeré její úsilí najít si partnera ztroskotá kvůli smrtelným neštěstím, jež má na svědomí Toni Tani. Líza dojde k přesvědčení, že se proměnila v liščí vílu, vražedného démona z japonských pohádek. Rozpoutá se bitva o Lízin život, v níž proti sobě stanou záhadný popový zpěvák a podporučík Zoltan. (HBO Europe)

(více)

Recenze (128)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že bych nikdy nečekal, že takovou audiovizuální jednohubku v podobě Lízi, sestřenice Amélie z Montmartru, natočí zrovna Maďaři. Tím u mě hodně vzrostly. Na druhou stranu musím ale dodat, že toto je jednohubka se vším všudy. Zajímavý námět se utápí v častém sebe opakování, které mi nepřišlo úplně v pohodě. Hlavní kostra příběhu – japonský velmistr snů a bludů – mě svými tanečními kreacemi uváděl do stavu vzteku. A to i včetně hudebního doprovodu s ním spojeným. Za originalitu ale dávám tři hvězdy. A dodávám, že už to nikdy nechci vidět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet HUF 450miliónovTržby Celosvetovo $532,381▐ dosť pestrý a odvážny pokus od Maďarov, plný uletených scén /60%/ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Uklidněte se, slečno. Jsou to jen rutinní otázky. Ale není kouře bez...“ Doplňte si nadávku v maďarštině! Pečovatelka, jíž se zjevuje mrtvý japonský zpěvák, touží po lásce. A proč by ji nemohla najít zrovna v den svých třicátých narozenin? Jenže jedna věc je lásku najít, druhá pak o ni za podivných okolností nepřijít… Čekal jsem trochu svéráznější film, ale Károly Ujj Mészáros přece jen překonal má očekávání! Beznadějné romantičce Lize samozřejmě nešlo nefandit, zvlášť když jejímu štěstí bránil zhrzený a démonický mrtvý japonský zpěvák. A to panoptikum individuí, teda nápadníků, z nichž byl jeden divnější a trhlejší než druhý, také stálo za to. Pobavili i velitel s nedokončenými pořekadly či nezničitelný seržant fandící hudbě z finských westernů. Filmu dál nemůžu upřít ani hravost, fantazii, smysl pro absurditu a nadsázku, ale…celé to na mě bylo místy docela střelené a neukotvené, díky čemuž nechybí hluchá místa a chvilkové ztráty šťávy, což je u tak krátké stopáže trochu mínus. Přesto u této fantazijní jednohubky nechci jít pod slabší 4*. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tento typ uletených hravých filmov mám veľmi rád, preto som bol veľmi zvedavý aj na Lízu, líščiu vílu, ale že sa práve z maďarskej produkcie, ktorá v tomto predsa len nemá toľko skúseností dočkám až takéhoto skvostu, to ma nenapadlo ani v najoptimistickejších predstavách. Očakávane tu ani tak nejde o hlavnú zápletku, ten základ už bol použitý nespočetnekrát, opäť sa len mladá žena, ktorá sa neoprávnene podceňuje snaží získať lásku, navyše ani to prevedenie nie je úplne originálne, film neustále pripomína tvorbu Wesa Andersona a Jean-Pierre Jeuneta, no toto aj tak nedokážem považovať za zápor, predsa len to funguje a určite im hanbu nerobí, aj na ich pomery by sa jednalo o jedno z najlepších diel. A tak si ma to získalo prakticky okamžite, hlavná hrdinka mi prišla milá a nadmieru sympatická, takže sa jej nedá nefandiť, pričom časom sa z nej stane skutočná krásavica, po celý čas sa to nesie vo vynikajúcej atmosfére, ktorá mi udržovala neustály úsmev na tvári, za čo môže aj skvelý výber hudby a k tomu samozreme celé to hravé prevedenie plné skvelých nápadov, pričom to pôsobí až prekvapivo dospelo. Predsa len na pomery tohto typu filmu je toto nadpriemerne morbídne a aj erotické, ale zase nie až tak, aby to narušilo celkový roztomilý štýl filmu. Určite musím pochváliť humor, síce intenzita vtipných momentov zase nebola až tak veľká, čo mi ale vďaka skvelej atmosfére vôbec neprekážalo, ale inak mi tie scény prišli výborné, takémuto čiernemu humoru sa nedá odolať a niekedy mi to prišlo aj celkom originálne, napríklad taká scéna s astronautom bola vynikajúca. Obsadenie už ani lepšie byť nemohlo, síce kvôli maďarskej produkcii nikoho nepoznám, ale to mi je samozrejme úplne jedno, hlavná hrdinka už pre potreby filmu ani nemohla byť lepšia, duch japonského speváka by si kľudne zaslúžil aj vlastný film, ten bol vynikajúci a ani žiadnej vedľajšie postave sa tu nedá nič vytknúť. A samotný režisér si zaslúži len chválu, perfektná vizuálna stránka, vynikajúca atmosféra a celé to nápadité prevedenie, už sa neviem dočkať jeho ďalšieho filmu. Takže Líza, líščia víla je aj napriek slušným očakávaniam pre mňa jedno z najmilších prekvapení za veľmi dlhú dobu, kde o plnom hodnotení vôbec nemusím uvažovať. Perfektný film, ktorý si budem musieť pozrieť ešte viackrát. 88% ()

MMR 

všechny recenze uživatele

No je to asi o mentalitě. Maďaři jsou asi trochu jiní. Očekával jsem něco trochu zábavného. Jenže tohle kolem mě proletělo docela daleko. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po delší době snímek, který jsem si užil naplno. Fantaskní, absurdní, poetické, více romantické než sentimentální, komické, temné. Maďarská kinematografie dala světu spousty zajímavých filmů včetně podivných (musím vzpomenout skvělou Taxidermii). Japonská legenda o liščích vílách, japonský zpěvák, který není jen zpěvákem, Líza slavící třicátiny a touha po lásce s inspirací v japonském románu (B.Němcová si také vytvořila falešné představy o lásce na základě četby sentimentálních románů). Výborná hudba kombinuje rozličné žánry, ale především evokuje filmovou hudbu 80. let v moderním kabátě (kromě závěrečné westernovky, ta jde více do minulosti). Krásná poetická kamera lahodí oku i tehdy, když nastoupí armáda mrtvol. Lehce artové, jistě ne pro každého, ale já byl maximálně spokojen. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Proč jí vůbec někdo zabíjel? Na vkladní knížce neměla ani sto forintů." "Lidi vražděj i za lacinějš." ____ Buď jsem viděl špatnou verzi, jinak si to nadměrně vysoký hodnocení nedokážu racionálně vysvětlit. Spíš než plnohodnotný fantazijní celovečerák ve mě snímek spíš evokoval dojem low-budget televizního filmu za pár kaček, z něhož ta tristní lacinost čpí jak z díry tureckého retychu. Nejde o empatickou konceptuální zhovadilost, ani pitoreskní rozprávku - tvůrci chaoticky balancují mezi oběma sférami.... Vyloženě pro děti to ovšem taky není - sexu a vražd je zde požehnaně. Tak pro koho tenhle lascivní mišmaš vlastně je? Prakticky i teoreticky pro divnolidi, páč tohle je sentimentální film se vším všudy - fikční gastronomií díky níž jednotliví aktéři koštují takové delikátní gáblíky jako kupříkladu melounovou polívku s jarní cibulkou, dušené houby s džemem, anebo kapra na javorovém sirupu počínaje, obscénními karikatury v podobě vraždících japonských popových zpěváků, inspektorů na baterky, anebo obézních mrtvol konče - to vše doplněné westernovým soundtrackem, jemuž by i Ennio Morricone mohl nevraživě závidět.... Nebýt těch brakových triků, možná bych mé hodnocení vytáh i na 4*. Film mi každopádně poskytl jedno moudro, který si jednoznačně vezmu k srdci: v národě Langošů fakticky krom Bély Tarra a jeho souputníků žijí jen maďaři :((( ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hravá černá komedie, přejímající v mnohém barevný vizuální styl Wese Andersona, představuje syntézu hned několika narativních a stylistických postupů. Příběh nesmělé ošetřovatelky Lízy, která se po smrti své pacientky rozhodne najít pravou lásku, spojuje bizarní humor, romantickou zápletku jako z Popelky, detektivní linii a dokonce prvky fantasy, neboť Lízino hledání partnera kazí duch japonského zpěváka, kvůli němuž je prokletá, a všichni její nápadníci nešťastně umírají. Díky takovému žánrovému anarchismu evokuje vyprávění najednou několik rozdílných emocí, které jsou však podřadné cílené komičnosti a čiré radosti z využívání artových složek novým a progresivním způsobem. Pohádkový happyend, během něhož Líza objeví svou skutečnou lásku, kterou měla přitom celou dobu přímo před nosem, tak působí naprosto samozřejmě a mile. Mám jenom trochu provinilý pocit, že sám bych Lízu asi nedokázal milovat nesobeckou láskou, namísto toho by mě asi lákalo chytit ji zezadu za copy a pěkně.... no, to už jsme zase v jiném žánru :D ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Istú bizarnosť a strelenosť tomu nemôžem uprieť, ale celkovo ma to moc neoslnilo. Okrem nápadu s tou kliatbou, keď každý muž čo sa do líščej víly zamiluje zomrie, tu nie je nič zaujímavé. Väčšinu času som sa preto nudil a z letargie ma zvyčajne prebral jedine nejaký zaujímavý mord v podobe ďalšieho nešťastníka. Niekedy síce nie sú potrebné žiadne racionálne základy pointy, no to určite nie je tento prípad. Sem by sa nejaké to zmysluplné jadro veľmi hodilo. Slabší priemer. 55/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Líza nie je ani zďaleka tak šialený film, akú má povesť. Je to sympatická romantická blbosť, ktorá vám buď sadne, alebo nesadne. Alebo to nazvime na naladenie sa na rovnakú vlnu. Mne to chvíľu trvalo, ale introverti a melancholici sú moja krvná filmová skupina. Inšpirácie sú zjavné, ak neviete, ako by mohla vyzerať nízkorozpočtová spolupráca Gondryho a Jeuneta, pri ktorej by príliš nerozmýšľali nad logikou a nejakými metaforami, ale ani nad scenárom, tak presne takto. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Pohádka o dosti brutálním prokletí. Jste-li 3.14ča obstojného zevnějšku a hledáte muže, který se do vás zamiluje nikoli díky obstojnému zevnějšku, ale právě proto, že jste 3.14ča, tak se rázem ocitáte v začarovaném kruhu, ze kterého není úniku. Neskutečným způsobem mě na tomto snímku iritovala jeho "přeefektovanost". Opravdu by nebylo na škodu alespoň na moment ctít zásadu, že někdy je méně prostě více. Tedy většinou. Obzvlášť současná doba tíhne k minimalismu. Vždy je fajn vidět, když se někdo něco pokouší dělat nevšedně. Většinou je to ovšem fajn pouze z toho ohledu, že se člověk ujistí v tom, že je taková cesta špatná. Například úvodní prostorové titulky byly totální hnus. Zásadním nedostatkem snímku je to, že není vtipný, nýbrž naprosto trapný. Pokusy o vtipy v mých očích jednoduše nefungovaly. Když se někdo odebere netradičním způsobem na věčnost, tak to má potenciál zafungovat jednou, maximálně dvakrát. Odpad to z mé strany není proto, že jsem se dvakrát přeci jen zasmál. Poprvé při zajímavém tipu na sex na joga míči, který hodlám při první příležitosti realizovat a podruhé při vtípku se syčícím kávovarem. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Černohumorná variace na maďarský způsob, řízlá sem tam japonským popíkem. Že to zní šíleně? To nepochybně ano. Ale asi bude trošku záležet, jak se Vám tenhle film trefí do nálady, což se v mém případě rozhodně stalo. Není to sice úplně dokonalé, ale jako zpestření netradiční a originální komedie, jednou za uherák, no, proč ne. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ja som sa teda pobavil na filme náramne. Myslím si, že je to jedna z tých čiernych komédií, kde sa človek súčasne pobaví, no na druhej strane sa to dá brať náramne seriózne. A to sa nestáva často. Chcel som, aby Liza našla niekoho, kto by ju miloval, no súčasne tu je zloduch Toni Tani, ktorý niečo také nechce dovoliť. A jeho dôvody sú dosť jasné. A nebudem viac o ňom hovoriť, lebo by som dával veľké množstvo spoilerov, ktoré nechcem. Myslím si, že výber hercov bol dobrý. Podporučík Zoltán je skvelý a ako moje manželka skvele povedala: "ten je snáď nesmrteľný." Cíti sa to tam počas celého filmu a robí to z toho skvelú komédiu. Aspoň pre mňa. Myslím si, že zvučku Mekk burgeru tiež nezabudneme a vôbec mám pocit, že ani smrti jednotlivých mužov nie sú hlúpe. Ja som si film náramne užil. Som rád, že som ho videl, možno by som si ho aj niekedy pozrel znovu. Určite hovorím, čeknite si ho. Hodnotenie: B+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hravá maďarská černá komedie má jedinou chybu. V příběhu vlastně naprosto nesejde na tom, kolik lidí a v jakém pořadí zemře. Jistě, jsou tu vystopovatelné spojitosti s Amélií z Montmartru či filmy Wese Andersona, ale Károly Ujj Mészáros do děje umisťuje i množství dalších popkulturních odkazů. Mónika Balsai je v hlavní roli perfektní a zařazení japonské popové hvězdy a milovníka finské country do děje z toho dělá ještě bizarnější podívanou. Příjemné překvapení, u kterého jsem se bavil nad očekávání dobře. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Jedine Cosmopolitan. Tam nájdete rady, ako si nájsť tú pravú lásku .. lenže to by ste nemohli byť líščou vílou. Film plný neskutočných scénok, nápadov a týpkov, ktorý ma ale miestami trošku nudil. Ale ja nevyliečiteľná romantička dávam za tú neoddolateľnú romantickú linku štyri hviezdy. Kde je láska, je aj ... uhm, teda, veď viete .. kde je láska, je aj ... kašlať na to. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Šílený bizár! Prvních 15 minut docela zajímavý, postupně však čím dál otravnější. Po 50 minutách jsem to vypnul a smazal z PC. Za krásnou Móniku Balsai dávám 1 hvězdu, ale víc nedám, je mi líto. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že v prípade tohto filmu v podstate existujú len dve možnosti. Buď sa nechytíte, alebo budete "krochkať blahom" nad nenápadnou genialitou tohto filmu. Pozerám, že Károlymu trvalo dlhé roky, kým sa prepracoval k svojmu prvému celovečernému filmu, ale musím povedať, že sa naozaj posnažil a dúfam, že ďalšie jeho dielko, nebude vznikať roky! Zmes skvelého filmárskeho štýlu, jemne parodizujúci guláš romatických filmov a netradičká japonsko-fínska hudobná zmes, my vyčarili, skutočne originálny filmový zážitok. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Drsný hravý šílený úlet a vlastně ani nevím, co mě na bizarnostech tohohle typu, jako je Humr fascinuje, ale prostě je to moje krevní skupina, takže jdu u další podobné šílenosti na plný počet, protože prostě nemám co vytknout, když jde těžko i s čím srovnávat. Jen tak dál. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Když jsem naposledy koukal na maďarský film, jedna z hlavních postav v něm byla přeborníkem v soutěži ve zvracení. Tím chci říci, že se ke mně nedostávají zrovna asi normální maďarské filmy. Patrně mi to není dáno. Protože Líza, liščí víla je esencí všeho, jen ne normality. Sedmdesátková retro bizarní komedie o třicetileté ženě, do níž se zamiluje duch japonského zpěváka, která ze všeho nejvíce hledá někoho, koho by mohla milovat a kdo by mohl milovat ji. Jenže každý, o koho se pokusí, zemře. Je až s podivem, jak maďarští tvůrci dokázali vystihnout japonský smysl pro podivnost a mě osobně ta japonská složka filmu velmi potěšila. Protože mu dává ty správné grády. Vizuálně i herecky velmi zajímavé. Zkuste si představit Amélii z Montmartru, která na lidi nepůsobí pozitivně ale opačně. Nebude to sice přesná představa, ale krok alespoň trošku správným směrem. ()

Reklama

Reklama