Reklama

Reklama

Kmen

  • Ukrajina Plemja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil", stává se členem divoké organizace, tzv. kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergey tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla společenské hierarchie kmene. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (92)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dlouhé (často statické) scény snímané ruční kamerou nám usnadňují sledovat film v původním znění bez titulků. Hluchoněmí lidé tu sice vedou spousty dialogů, ale pouze ve znakové řeči, takže divák musí sledovat výraz obličeje či řeč těla, aby příběh chápal. Tento film není pro každého, jelikož tu je kromě pár souloží také naprosto příšerná scéna potratu, kde by se to ticho dalo krájet, a nesmlouvavý brutální závěr. Ale kdo viděl, jen tak nezapomene. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Syrová surovost. Nekompromisní, stále se stupňující, završená způsobem, jenž přímo vyzývá k použití všem dobře známé zkratky složené ze tří písmen a otazníku. Ano, závěr neuvěřitelný, nebo spíše stejný, jako celý film a přesto realita současné Ukrajiny, kdo tohle všechno může popřít? Zřejmě nikdo, v těchto končinách a u jistých skupin, naprostý standart žití. Přežívat a současně se snažit od všeho utéct, ať máš hendikep či nikoliv. Zpracování je jedinečné, režisér staví diváka do role toho, kdo neslyší ve světě hluchoněmých. Nerozumí, musí pouze dedukovat, snažit se chápat po svém, výsledek? Diváci se nudí, naštěstí ne všichni. Nicméně když porovnám české či slovenské snahy o drsná novodobá sociální dramata, podrbu se jen směšně na hlavě a půjdu raději přemýšlet za roh. Tohle drama můj krevní tlak chvílemi snižovalo opravdu velmi nepříjemně (děkuji darkrobyk za osvěžení pojmu andělíčkářka...neskutečné drsné...přitom nenucené). Přese všechno mi, dle mého zbytečná, délka filmu vadila a bránila tak v dokonalém prožitku. ()

Reklama

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo sa tomuto filmu nedá vytknúť, je koncept, ktorý ma zaujal. Moja návšteva kina mala byť odpoveďou na otázku, či som schopná vydržať dve hodiny sledovať príbeh hluchonemých ľudí, zahraný hluchonemými ľuďmi, bez akéhokoľvek záchranného kolesa v podobe titulkov. Vydržať som síce vydržala, ale výhrad voči tomu, čo som mala možosť vidieť, je neúrekom. 1) Chabé herecké výkony a vyslovene zle zahraté niektoré scény (najmä neústále sa opakujúce ruvačky). 2) Samoúčelné a na city hrajúce násilie korenené totálnou absenciou čohokoľvek pozitívneho, čo po čase zunuje a lezie na nervy. Ešte aj tá sľubovaná láska z oficiálneho distribučného textu má pachuť únavnej depresívnosti a nesympatickej vulgarity. 3) Stopáž pridlhá na to, aby dokázala vhodne zafungovať v kombinácii s dejovou linkou. Celé to mohlo mať pokojne aj o pol hodiny menej. 4) Nulový počet postáv, s ktorými by sa divák mohol aspoň trochu stotožniť, identifikovať sa nimi a prostredníctvom nich na celý príbeh nazerať. Takto som ostala len hluchonemou pozorovateľkou emočne impotentných charakterov. 5) Fakt, že keby išlo o hovorený film, bola by to exploatačná nuda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů, že někoho napadlo poutavou formou natočit film, kde mluvené slovo nahradila znaková řeč. O to více zajímavější to je, když se v tomto filmu setkáte s prostředím, které byste nepřáli ani tomu nejhoršímu nepříteli. Kmen tak kombinuje dost brutální psychologické drama s čmukem východního bloku a nápad, který stojí za to vidět. Nejzajímavější na tom všem pak je, že to dokonce i místy docela funguje. Jen pravda, že občas jsem těch nekonečně dlouhých a kolikrát dost syrových scén měl fakt plný zuby a málem jsem se u nich ukousal nudou. Každopádně pozornost si minimálně za nápad zaslouží. Tedy v případě, že jste filmový nadšenec. ()

Koocik odpad!

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení na tom nezvýší ani to, že se jedná o film provedený čistě jen ve znakové řeči. Film se celou dobu táhne jenom kolem 2 věcí: Mrdání prostitutky a rvačky. Neustále to skáče z jednoho do druhého, takže příběh celého filmu je na jedné vlně. Pokud cílem tohoto snímku bylo i například to, aby na každého zapůsobil jinak a díky síle vlastní představivosti, která by díky tomuto provedení znakové řeči měla být o něco lepší než v klasických filmech, i bylo pochopeno čistě subjektivním dojmem, pak je to čistě jen zklamáním. Řekněte mi, jak lze jinak pochopit film, kde se jen mrdá a rve ? Byl bych ochotnej dát aspoň jednu hvězdu, kdyby hlavní ženskou roli hrála nějaká osůbka, která by byla schopná ve mně probudit aspoň známky erekce. To se bohužel neděje a měl jsem ten dojem, že to mělo směr naprosto opačný. Navíc i ty jednotlivé rvačky byly tak okatě sehrány, že člověk tyto momenty raději posunuje, než aby je sledoval. Závěrem tedy shrnu, že celkově se jedná o dementní film určený převážne pro dementy, takže pokud spadáte do této kategorie osob, tak budete s filmem zřejmě nadmíru spokojeni. ()

Galerie (191)

Zajímavosti (9)

  • Dívku Annu ztvárnila Běloruska Yana Novikova, která přišla o sluch krátce po narození v důsledku nemoci. O roli Anny hodně stála a obětovala filmu hodně - hladověla, aby vypadala vyhublá, a rozešla se svým přítelem. (Epistemolog)
  • Casting probíhal hlavně přes sociální sítě. Do hlavní role byl obsazen neherec, devatenáctiletý Kyjevan Grigory Fesenko. Byl dítě ulice s četnými zkušenostmi s různými partami. Během natáčení byl izolován od svých pouličních kamarádů tři měsíce, žil v pronajatém bytě a dohlížel na něj asistent herců. (Epistemolog)
  • Záměrem režiséra Miroslava Slaboshpitskyho bylo natočit film jen ve znakové řečí, bez jakéhokoliv překladu nebo vysvětlujících titulků. (Terva)

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama