Reklama

Reklama

Kmen

  • Ukrajina Plemja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil", stává se členem divoké organizace, tzv. kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergey tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla společenské hierarchie kmene. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (92)

Botič 

všechny recenze uživatele

Před dramatem ve znakové řeči, bez jakékoliv stopy titulků, bych se poklonil snad jedině za předpokladu, že by bylo zaměřeno na úplně jinou skupinu lidí, než na rváče, zloděje a rajdy, co si pro sex nejdou daleko stejně jako pro potrat. Čím silnější výjevy, tím prvoplánovější způsob jak udržet pozornost slyšícího diváka. Proč sledovat něco takového celých 130 minut? Být to mluvený film, tak po něm neštěkne ani pes. Proto před Kmeny svůj hřbet ohýbat nebudu. [MFFKV 2014] ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dlouhé (často statické) scény snímané ruční kamerou nám usnadňují sledovat film v původním znění bez titulků. Hluchoněmí lidé tu sice vedou spousty dialogů, ale pouze ve znakové řeči, takže divák musí sledovat výraz obličeje či řeč těla, aby příběh chápal. Tento film není pro každého, jelikož tu je kromě pár souloží také naprosto příšerná scéna potratu, kde by se to ticho dalo krájet, a nesmlouvavý brutální závěr. Ale kdo viděl, jen tak nezapomene. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osobne sa domnievam, že explicitné násilie a takmer čistokrvné porno tu slúžia najmä na oslovenie mladšej generácie, pre ktorú sa Kmeň tak môže stať kultovou záležitosťou. My starší radšej porozmýšľame o "hluchote a slepote" všezmyslovej spoločnosti, k čomu tu režisér zrejme odkazuje. Právo silnejšieho platí nielen v zobrazenom kmeni, ale bohužiaľ na celom divokom rusky hovoriacom východe a samozrejme aj na celom svete. Pokiaľ zbožňujete dlhé zábery a sériu Barely legal, nie je nad čím váhať. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Film ještě nezačal, a už tak zkraje byl velice poučný... a poučení zní: "Když půjdeš na film o neslyšících, zjisti si, jestli má film titulky nebo navštiv rychlokurz znakové řeči!". Ještě nikdy jsem se necitíl jak blbec, sotva začali úvodní titulky, kde je divák obeznámen s faktem, že je film jen se znakovou řečí bez titulků. Podpásovka. Nějaké němé filmy jsem už viděl (konkrétně tři) a byly výborné, tak jsem se s tím smířil. Tohle už však tak výborné nebylo, i když se tomu porozumět samozřejmě dá, a kde nedá, tam člověk zapojí svou kreativitu, vymýšlí vlastní scénář a třeba se i zasměje. Po Nymfomance, a v tak krátkém intervalu, jsem však už 'potrat po domácku' vidět nemusel. (Kino Hvězda; 15.10.'14) ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film pro Klub otrlého diváka. Což vůbec nemyslím jako výtku, ale přiznejme si, že spokojené divačce hardcore z Padesáti odstínů šedi by mohl způsobit klidně i nějakou tu srdeční příhodu. Film ukazuje Ukrajinu v celé její umolousané kráse, hlavně tedy to, o čem se příliš nemluví. A tak se tedy nemluví ani tady. Stačí se dívat.... Bída a zmar. Krádeže. Šikana, která nikoho nezajímá. Prostituce jako běžný jev, přitom ale žádná ochrana, úplně ve mně zatrnulo, když jsem viděla pohlavní akt bez kondomu. Uf. A prakticky žádná budoucnost. Film je dvouhodinový, přičemž druhá hodina je naprosto srozumitelná, brutální, nezapomenutelná a za tu bych vysolila 5 hvězd. Problém vidím v hodině první. Jedná se totiž skutečně o „němý“ film, kdy jedinými účinkujícími je komunita hluchoněmých, kteří se mezi sebou dorozumívají posunkovou řečí a my jsme jenom pozorovatelé. Zatímco v brutální závěrečné hodině to nevadí a jsme schopni porozumět bolesti, bezmoci a všemu kolem, první hodina, ve které se toho zas až tak moc neděje a má nás připravit na to, co bude potom, je prostě příliš dlouhá. Podle mého názoru by jí prospělo buď otitulkovat posunkovou řeč anebo výrazně zkrátit. Plné 2 hodiny jsou na film, kde nepadne jediné slovo, strašně moc a věřím, že to odradí mnoho diváků ještě před tím, než je film začne bavit. Nakonec nemusím chodit daleko, můj partner to se slovy „potřebuji vědět, o čem mluví, nerozumím“ vzdal ke své škodě těsně před tím, než začalo krvavé finále. Už kvůli přepálené stopáži a první polovině, která by potřebovala nůžky jako sůl, musím tedy své hodnocení snížit. Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami, protože ani jedno hodnocení nebude úplně spravedlivé. Každopádně je však Kmen film, na který jen tak nezapomenu. 70% ()

Galerie (191)

Zajímavosti (9)

  • Více než dvouhodinový film se skládá pouze ze 34 záběrů. (Nine)
  • Casting probíhal hlavně přes sociální sítě. Do hlavní role byl obsazen neherec, devatenáctiletý Kyjevan Grigory Fesenko. Byl dítě ulice s četnými zkušenostmi s různými partami. Během natáčení byl izolován od svých pouličních kamarádů tři měsíce, žil v pronajatém bytě a dohlížel na něj asistent herců. (Epistemolog)
  • Film vznikal s podporou nizozemského producenta v době, kdy se na Ukrajině naplno rozběhly dramatické události. Někteří z tvůrců chodili ve volných chvílích mezi natáčením na demostrace a občas musely být práce na filmu kvůli blokádě ulic přerušeny. (Epistemolog)

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama