Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Recenze (163)

verbal 

všechny recenze uživatele

Takový kolem toho ti Noři dělali humbuk a nakonec jen do fjordu hapalo popkornové skalisko a zvednutá hladinka unyle vycachtala pár trollů z jejich brlohů. Naprosto taky spláchla obvyklou skandinávskou originalitu a zůstala jen prachsprostá, tisíckrát viděná holyúdská matrice, osazená Radkem Šmrhou, pár sterilními Heyerdaly a několika chladnými bezpoševními Norami, kolem kterých zamrzají i termály a gumovatí ocelové trubky. S těmi dvaceti minutami fjordího vlnění se sice poňuňali moc hezky, nicméně zbytek je otravně omletý syžet, plný teplých přátelství a rektoryvných rodinných hovnot. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Norové a režisér Roar Uthaug obzvlášť má dar na velikášské evropské filmy. Tento se od jeho rukopisu vůbec neliší. Vlna totiž hodně zdárně kopíruje ty nejlepší americké katastrofické filmy. A to jak charaktery, smysly i nesmysly, příběhem, tak digitálními efekty. A to je, prosím pěkně, hodně co říct, když si uvědomíme, že film pochází právě z Norska. Jenže s pojmem katastrofický film přichází i celá řada neduhů, které jsou prostě a jednoduše součástí každého podobného filmu. Určitě to není na škodu, ale u mě to víc jak za tři hvězdy prostě nebude. Nicméně oceňuji myšlenku, o které jsem neměl ani páru a především i záběry na fjordy. Tím si u mě film výrazně šplhnul. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €6miliónovTržby Celosvetovo $10,937,000▐ Nóri prekvapujú, že sa dali na takýto katastrofický projekt, ktorý nie je vôbec na zahodenie, dramatických chvíľ tu je dosť, aj keď nie všetky sú zrovna dokonalo spracované, lebo naivite a klišé sa ani tu tvorcovia nedokážu akosi vyhnúť, ale prevažne ide o dosť hútnu atmosféru a triky sú na dobrej úrovni a slúžia len ako doplnok, nehrá sa tu až na taký trikový efekt ako u katastrofických filmoch Rolanda Emmericha, rozmlátené okolie po tsunami pôsobí skľúčujúco /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

První polovina dobrá, natočená s typický severským citem pro obsedantně naaranžovaný a nasvícený předkamerový prostor, ale především s tak pomalou tenzí, že si člověk užívá i nutná žánrová klišé. Polovina po katastrofě bohužel naprosto jalová, film ztratí jak napětí, tak strhující krajinu a pokus udělat klaustrofobické a spoře nasvícené survival drama dojede na opravdu hajdalácký scénář (účelové random vedlejší charaktery) a sentimentální vatu známou z US katastrofáčů. Vlna je trochu paradox, jako národní blockbuster obstojí, ale mimo Norsko konkuruje hollywoodské produkci stejnou kolekcí klišé v mnohem levnějším provedení. To není zrovna optimální cesta. Spíš takový příjemný šplouchnutí. [60%] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film dvou kvalitativně rozdílných polovin. Ta první sice jede dle snad všech myslitelných žánrových pravidel i klišé, ale navzdory tomu (či právě proto?) funguje naprosto výtečně. Z velké části i díky tomu, že se sází na krásy Geirangeru, které se to rozhodně nebojí náležitě p(r)odat. Jenomže jakmile udeří tsunami, tak to krom malebné turistické vísky smete i dosavadní kvality a napětí. Místo na působivé přelety nad fjordy, atmosféru znepokojivého napětí či několik linií se zajímavými charaktery se to rázem omezí na jednu zatopenou místnost a jednu "jakože postapo" scenérii, čímž to tratí na uvěřitelnosti a vůbec je z toho takové nevinné hraní si na katastrofu ve studiu s papundeklem. Veškeré postavy krom ústřední rodiny se odepíší a působí to přepjatě, chtěně a tuctově. I tak to má pár (doslova; autobus a záchvat paniky) scén, které z letargie vytrhnou, ale jinak se až příliš často přistihnete, jak se zaobíráte logickými lapsy (a že jich je) a vůbec řešíte věci, které by ani nepřišly na mysl, pokud by to náležitě strhlo. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Miluji katastrofické filmy. Film Bølgen - Norština je hnusný jazyk a Norové jsou škaredí lidé. Ve filmu nenajdete sympatického člověka. V horrorech to nevadí a hnusáci navíc podpoří děsivou atmosféru. Co se týče obsahu filmu, hollywoodských triků a TSUNAMI - paráda. Skvěle natočeno. Když ubíhal čas a lidé měli 10 minut na evakuaci, ani jsem nedýchal. Navíc, film byl natočen podle skutečné události. Cituji z webu" Nejznámější jsou sesuvy v Loenu v r. 1905, resp. v r. 1936 a tafjordské neštěstí v r. 1934. Při tom posledním se velké části horstva sesunuly do fjordu pod ním, což způsobilo vlny až 74 m vysoké, jež ničivou silou vymazaly přilehlé pobřežní usedlosti z mapy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Norové ve formě!! The Wave je velmi strhující katastrofický survival s parádními sekvencemi ( Až lituji, že jsem si nepočkal na kino v Lednu). Úvod je lehce pomalejší, klasické navázání kontaktu s postavami a blížící se hrozba, ale jakmile příjde na scénu lavina, která s sebou strhne 80 metrovou vlnu Tsunami v malém odlehlém Norském městě, tak je po srandě. Evakuace,chaos,panika toho největšího kalibru!! Roar Uthaug má talent na vytváření napětí i atmosféry a zaručuji vám, že 20 minut v středě filmu se nebudete moct ani nadechnout, vyslovíte 45 sprostých slov, zpotíte se a možná vám potečou i slzy jako mně. Po hodině The Wave promění subžánry v Postapo,což lehce začne připomínat Španělské Lo Impossible. Šlape to hezky, fungují emoce i empatizmus. Jsem překvapen jak slušné to bylo. 80% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Podívat se někdy do země, kde jsou právě takové nádherné scenérie s fjordy jako v tomhle filmu, mě vždycky hrozně lákalo. Po dnešku to nechám asi přece jen uležet, ale faktem je, že jsem se dozvěděla zase spoustu informací, po kterých bych normálně nikdy nepátrala. Takže kdyby náhodou, tak se ubytuji u nějakých geologů, ne v žádném hotelu, pokud možno dál a tak +- 500 m nad mořem :-) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kolébá se velryba, celé moře rozkývá, už se vlny dělají, od prostředka ke kraji.. Nahraďte v této dětské říkance velrybu sesutým horským masivem a kraj turistickým městečkem na pobřeží fjordu a máte první skandinávský katastrofický film ever. Klasicky se načrtnou charaktery (nesmí chybět před neštěstím varující odborník ve střetu se skeptickým nadřízeným, co nechce vyvolávat paniku, dokud sama nepřijde), pak udeří vlna (působivá desetiminutovka) a nakonec se suterén přímořského hotelu změní na útroby Poseidonu. Bohužel, tato poslední půlhodinka, kdy se masírují srdce, voda je jak kafe a ohně hoří jen kvůli světlu pro kameru, svou znouzectností stahuje Vlnu do vod průměrnosti. Navíc jsem se nemohl bát o hlavní postavu, protože dobře vím, že na předsedu Strany zelených by si příroda netroufla.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 6 miliónov $ | Tržby: 12.8 miliónov $ | Prenádherná krajina, kde nikdy nemôžete vedieť, kedy vás odnesie vlna... tomu sa hovorí dobrodružný život! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Já bych teda léta páně 2015 čekal krapet něco jiného. Tohle vypadá jak libovolný německý katastrofický kus z let minulých, jen obohacený o lepší efekty a kvalitnější herce. Přitom první půlka, sázející na přírodní krásy a stupňující napětí, tolik slibovala. Kristian je možná zkušený geolog, ale také hodně nespolehlivý otec (dceru nadvakrát nechá napospas osudu), samotný příběh už nemohl být otřepanější (tedy pokud nebereme neotřelý námět v podobě vlny spuštěné sesuvem půdy/skály), velmi často se tu hraje na náhodu a z finále (resuscitace) se mi chtělo téměř brečet. A to vůbec nepoukazuju na několik do očí bijících momentů (záchranné složky čekaly na co?). Takže divákům zbývá jen spoleh na řemeslo, jenže zážitek z mocného přírodního jevu mohl být někde jinde, holt asi tvůrci dostali menší ranec peněz. Ač beru, že svým pojetím nepředstavují klasické lapače peněz, ale nabídnout něco víc než jen televizní tak trochu pásovou výrobu přeci mohli, ne? Nakonec neurážlivý průměr. Jen já čekal víc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď prižmúrim obe oči a odmyslím si tie nezmyselné, nelogické, nereálne klišé pasáže, musím z pohľadu dramatizácie pred Nórmi skloniť hlavu. Čo sa týka vizualizácie a efektov, sa divák dočká maximálne 2-3 záberov, nakoľko jadrom príbehu nie je samotná katastrofa, ale dianie po nej samotnej. Prežiť takýto okamih, ešte neznamená prežiť celú udalosť. Bez menších problémov sa to dalo pozrieť, aj keď podľa mňa bol "blábol" z poza oceánu o konci sveta z pred 3 rokov lepší "katastrofák". Bol totiž živší, a hlavne, na efekty jednoznačne bohatší. Pokiaľ by niekto rád spatril niečo podobné (no verím že lepšie) odporúčam ruský film - Metro. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Norsko se posledních pár zaměřuje na velkorozpočtové filmy. To není ten důvod, proč mám severskou kinematografii ráda. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že film bohužel působí stejně jako katastrofické filmy v hollywoodském stylu. Ve výsledku krom krásných přírodních scenérií postrádá jakoukoli překvapivou originalitu. Po příchozí devastující vlně se napětí naprosto vytratilo a bez ladu a skladu přišel lacinej konec. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nebavilo mě to. Skoro půlku filmu musíte čekat, než se začne něco dít. Ano já chápu, že první polovina má sloužit na seznámení s postavami, ale po pravdě u podobnýho filmu mám rád pořádnej tah na branku a postavy jsou mi víceméně ukradený, když je stejně jasný už dopředu, že půlka jich chcípne. Když už katastrofa udeří, tak to nevypadá špatně, ale hádám, že na samotný sesuv půdy a následný úder vlny padla většina rozpočtu a ten konec ve stylu postapo dramatu mě taky nenadchnul. Jinak vidím, že se tu všichni předhání v tom jak pojebat San Andreas a já říkám díky bohu za něj! Tam se aspoň pořád něco dělo a nehrozilo, že při sledování zdechnu od nudy.1* za prostředí a 1* za vlnu. Víc si to nezaslouží ani náhodou.35% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Naotrepanejsie Hollywoodske klise v rukach norskych filmarov. Tam kde chyba rozpocet nastupuje fajn atmosfera a postavy o ktore nie je problem sa bat. Velmi pekny katastroficky kusok, no emmerich to fakt nie je 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Norové do toho umí pěkně šlápnout i v katastrofickém žánru. Vlna je sice takovou nedopečenou jednohubkou na nedělní odpoledne, to jí ovšem nic neupírá na tom, že chvíle než se něco stane jsou přímo ukázkově natočené. Filmu se dá leccos vytknout, ale dostal jsem přesně to co mi vlastně stačilo. 60% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na Vlnu jsem se docela těšil, jelikož se mi zamlouvala myšlenka katastrofického velkofilmu v evropských reáliích. Na padající mrakodrapy můžeme v kině čučet skoro každý den, na skály řítící se do fjordů ne. A nezačíná to špatně. Úvodní půlhodina hezky načrtne styl života v okolí skalnatých norských zálivů a víceméně se jí daří vzbudit zájem o to, jak norští mužové a ženy hlídají nebezpečné šutry nad vodní plochou. Pak přijde sesuv, CGI vlna a všechno jde do kopru. Načrtnuté zůstane načrtnutým, CGI vlna je na plátně chvíli (zajímal by mě názor někoho zasvěceného, jelikož si myslím, že skutečná fjordová tsunami by nevypadala jako plující rozčilená Godzilla) a zbytek je soubor těch nejtuctovějších žánrových klišé. Scenárista byl bezradný naprosto nevídaným způsobem; za všechno mluví závěrečná sekvence, jež se skládá z povinného hledání uvíznuté rodiny a udobřování otcosynovských vztahů - pokud by to náhodou někomu nestačilo, dostane ještě jako bonus násilně naroubovanou momentku s topícím se tatínkem a jeho následným křísením (včetně nezbytné variace na "Ne, nevzdávej to!!" - fakt!). Bullshit! Asi bych byl k dramaturgickým selháním shovívavější, kdyby za něco stála katastrofická část - problém ovšem je, že nízký rozpočet dovolil po vlně už jen bloudění několika ušmudlaných tváří ve tmě, kde jim dělá společnost maximálně několik hořících autovraků. Což je z výše uvedených důvodů nuda. Čestnou výjimkou zůstává sugestivní návštěva autobusu. 3/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příběh o ničivé vlně je zasazen do krásné krajiny norských fjordů, pro které mám slabost - proto je mé hodnocení o něco vyšší. Film má tři části, jak už to u podobného žánru bývá - neklid před bouří, katastrofa, následky. Ač je místy příběh velmi napínavý, s hezkou kamerou a dramatickou hudbou, ve srovnání s klasickými americkými filmy (Skleněné peklo, Zemětřesení, Dobrodružství Poseidonu ad.) moc dobře nedopadá. Chybí patřičné konflikty mezi postavami, prokreslení jejich charakteristik a následné směrování. Američané se nebojí postavy obětovat. Buď zaplatí životem ten, kdo je sobec či působí svým chováním problémy (zde nenaplněno), nebo se obětuje pro druhé (zde naplněno velmi skromně vedlejší postavou). Divák by měl totiž vidět, že určitý model chování má nějaké vyústění - americké filmy byly do jisté míry výchovné, jelikož ukazovaly, jak se člověk má nebo nemá v krizových situacích zachovat. Ve Vlně pak vidím ještě jeden problém - moře je v Norsku studené i v létě, a tak by v jeho vodách postavy dlouho nepřežily... Za přírodu ovšem dávám 2* navíc. ()

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama