Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (163)

italka63 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, není to ma fantazii scénáristy, ale založené na skutečnosti, ke konci napětí dost a dost. Takhle to vypadá, když odpovědní pracovníci jsou přehnaně opatrní, i když, po bitvě je každý generál, že. A jen se mi potvrdilo, že hory nad mořem nebrat, nedejbože takhle k severu, no fuj. Ale jinak zasloužené čtyři hvězdy. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Máte rádi katastrofické filmy, ale taky máte aspoń minimální nároky na scénář? Tak to jste v pasti, protože opravdu dobrých filmů, kde matka příroda varovně dloubne lidstvo do žeber, je strašlivě málo. Tedy těch, kde se většina postav nechová jako idioti a není to jen patetický blábolinec, stojící na záběrech zkázy ("emerichoviny"). Nabízelo se tedy poohlídnout se po jiné, než hollywoodské produkci. Pokud chcete film příroda vs člověk a ne nehoda vs člověk, zúží se vám výběr(od roku 2000 do 2018), vlastně jen na asi čtyři nehollywoody. Vlna je jeden z nich a ...vůbec si nepomůžete. Až na pár momentů je to stejný zvratek, jaké sem proudí ze západu. Tzn. klišoidní scénář, který pomáhá hlavnímu hrdinovi, aby dotáhl příběh k pseudohappyendu a kde jsou postavičky použity pouze jako budoucí oběti, nebo pozůstalí, ale rozhodně se o nich nedozvíme nic víc, než že umí bojovat o život. Někomu bude stačit, že to není až zase tak moc pitomé, jako "emerichovina", ale za mě zklamání. Je to udělané pěkně, ale ...o tom už jsem psal výš...mě zajímají i lidi, kteří katastrofě čelí, jejich vývoj, vývoj vztahů...něco. Chci se o ně bát a ne čekat na vlnu, protože jsem zvědavý, jak se poprali norští tvůrci s CGI. Hold na renesanci tohoto žánru, si musím ještě počkat. PS: teď koukám, že Vlnu režíroval prznič, který stvořil plochonudný Tomb Rider 2018...tak to už mi dává smysl, kde se "tohle" naučil. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus natočit katastrofický film jinde než v obřích Hollywoodských projektech.Kristoffer Joner je výtečný herec a sympaťák, doufám, že se začně objevovat víc třeba jako Mads Mikkelsen.Film mě paradoxně bavil mnohem víc, když se tam postavy jen spolu baví a hlavní hrdina tuší nějaký průser.Jakmile přijde na řadu vlna, bohužel se objeví spousta blbých klišé a nelogických kokotin.Nejvíc sem nepobral, jak mohli být ti zaměstnanci v centru úplně v pořádku, když měli stanoviště v tom samém místě, které monumentálně spláchla vlna.Byl sem na 4* ale otravný a ufňukaný syn a dementní scéna s oživovaním jako v San Andreas mě doslova hnuly žlučí.Škoda, že se Norové nesnažili být víc originální a v celku povedený film pohřbili kupou Hollywoodských klišé.Jednohubka.60%. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Do doby,než přisvištěla ta digitálně zmršená vlna,byl filmek napínavej,plnej pnutí před blížící se katastrofou,Jenže vlna byla dlouhá asi jako tramvaj osma,její drtivou sílu,destrukci města nevidíte(pravidlo bez peněz do studia nelez),a pak už sledujete jen záchranu blízkejch.A pohledu na zničený město ,tak na to zapomeňte.Jen průměr.60%. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak letošní San Andreas bodří Norové zmuchlali a použili ho jako toaleťák. Tak bych asi viděl ten příměr a opravdu mám chuť, po zhlédnutí Vlny, americkej biják rozhodně degradovat o stupeň níže. Je to totiž dost znatelný rozdíl, kterým Norové Amíky zadupali do země. Pro mne je to navíc o to větší překvapení, že jde právě o Norsko. V Evropě se totiž na pole katastrofických filmů pouští hlavně Německo a to bývá skoro vždy hodně velká katastrofa. Takže severskému pojetí katastrofického filmu dávám jednoznačně palec nahoru. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Nyní je údajně v Norsku 300 nestabilních hor. (ČSFD)
  • Do prosince 2015 se v Norsku prodalo zhruba 800 000 lístků do kina, což je obdivuhodné číslo vzhledem k tomu, že v Norsku žije zhruba 5 milionů obyvatel. (Cheeker)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama