Reklama

Reklama

Šachová horečka

  • Sovětský svaz Šachmatnaja gorjačka (více)

Recenze (15)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na moje prekvapenie celkom podarení groteska. Chvíľku mi trvalo, kým som sa naladil na ich strunu, keďže hneď v prvých scénkach turnaju, film pôsobil viac dramaticky, a keďže som poriadne nevidel na šachovnicu, nevedel som čo sa deje. No keď sa rozbehol príbeh mladého nadšenca šachu a jeho nevesty, ktorej všade prítomná propagácia šachu prekáža, musel som uznať, že ide o veľmi sofistikovaný a a inteligentný humor. Nemyslím si, že sa na tom nepobaví človek čo šachy nepozná ale to nadšenie a detaily prezrádzajú fakt, že tvorcovia sú prinajmenšom rovnaký milovníci tejto hry, ako hlavná postava. Na to, že ide o Sovietsku produkciu, je to celkom svieže a je to bez zbytočných ideologických nánosov. Možno preto, že ide o jeden z ich národných športov____ a možno nie. To neviem. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Podarena taskarice (napad) ze socialistickeho Ruska, kde umi hrat (hraje) sachy opravdu kazdy: policajt, slepy zebrak a i par velmistru z velkeho turnaje z velke zeme, kde zitra jiz znamena vcera zahledneme - Capablanca. Osobne jsem na velmi nizke sachove urovni, i kdyz tahnout konem nebo rosadu zvladnu, ale pres zdarile exteriery a interiery ve vztahu k sachovnici nebo figuram tomu k dokonalosti jeste kousek chybelo... ()

Reklama

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Fraška po Rusku. Místy připomíná němé chaplinovky. Místy vtipná, jindy lehce smutná němá komedie s krásným a romantickým koncem. Příběh mladého šachysty, který miluje tento sport až přespříliš, zanedbává svoji krásnou milou. A té se to přestává líbit. Je z toho také nešťastná. On sám to nebere na velkou váhu, do té doby než si uvědomí, že láska je důležitější. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, čeho byla ruská filmová avantgarda v té době schopná. Filmová řeč je nadmíru dynamická. Vizuální styl je absolutně nadčasový a inspirativní! Kdo má rád šach, ten si libuje dvojnásob. Koneckonců, máme tam tam geniálního velmistra jménem Capablanca! Už to mě odrovnalo! A to tam někdo níže objevil i Rétiho... Vtipné, zábavné, nadčasové. Pudovkin mě opět dostal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Verze: 28 minut) „Vzpomeň si drahá, že šachy jsou nebezpečné pro rodinný život!“ Úplný začátek ještě není nic zvláštního, ovšem od prvního záběru na hlavního hrdinu (cca po 4 minutách) to začne být neskutečná sranda. Šachová horečka je výborná komedie s naprosto jednoduchým, ale maximálně funkčním a hlavně zábavným tématem. Šachy jsou všude, všichni jimi žijí, od mimina, které z kočárku krade poutač na turnaj, přes „slepého“ žebráka, dědu-utěšitele, fanatické lékárníky až po policistu nahánějícího černého pasažéra. Šachy, resp. šachovnice, zde slouží jako motiv ponožek, kapesníku, dortu, čepice, pouzdra na cigarety ale i obyčejné chodby. Ze scén mě nejvíce rozesmálo zbavování se všeho šachového a také koťat. Nechybí tu také cameo roličky pro skutečné šachové mistry a zcela zásadní a v případě hlavního hrdiny dokonce existenční otázka: „Může být láska silnější než šachy?“. Jednoznačných 5* a Šachová horečka je pro mě možná vůbec nejvtipnější němou komedií vůbec. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Záběry z šachového turnaje jsou z Moskvy roku 1925. (Kulmon)
  • Ve filmu je možné spatřit významné šachové velmistry 20. let 20. století, jmenovitě se ve filmu objevuje Capablanca, Grünfeld, Réti, Spielmann, Marshall, Torre či Yates. (Kulmon)

Reklama

Reklama