Shakhmatnaya goryachka

Chess Fever

Komedie / Krátkometrážní

Sovětský svaz, 1925, 19 min

Zajímavosti: Záběry z šachového turnaje jsou z Moskvy roku 1925. *** Ve filmu můžeme spatřit významné šachové velmistry 20. let 20. století: Capablanca, Grünfeld, Réti, Spielmann, Marshall, Torre či Yates.(26.7.2007)

Шахматист стой!(10.7.2009)

Nejen hříčka a groteska, šachy, Шахмат, dosaďte za ně chlast a máte smysl, který Pudovkin (možná) ukrýval. Scénka s kabátem a kočkama je báječná. Všude šachy a kočky, až to lezlo na palici.(27.8.2009)

8/10 Podarena taskarice (napad) ze socialistickeho Ruska, kde umi hrat (hraje) sachy opravdu kazdy: policajt, slepy zebrak a i par velmistru z velkeho turnaje z velke zeme, kde zitra jiz znamena vcera zahledneme - Capablanca. Osobne jsem na velmi nizke sachove urovni, i kdyz tahnout konem nebo rosadu zvladnu, ale pres zdarile exteriery a interiery ve vztahu k sachovnici nebo figuram tomu k dokonalosti jeste kousek chybelo...(12.11.2007)

Fraška po Rusku. Místy připomíná němé chaplinovky. Místy vtipná, jindy lehce smutná němá komedie s krásným a romantickým koncem. Příběh mladého šachysty, který miluje tento sport až přespříliš, zanedbává svoji krásnou milou. A té se to přestává líbit. Je z toho také nešťastná. On sám to nebere na velkou váhu, do té doby než si uvědomí, že láska je důležitější.(25.7.2007)

Roztomilá, byť jednoduchá hříčka. Na začátky mezi účastníky mezinárodního šachového turnaje v Moskvě r. 1925 (jednoho z nejlepších své doby), můžeme vedle mistra světa J. R. Capablancy vidět i našeho velmistra Richarda Rétiho. A pak, když nám Pudovkin vysvětlí, proč se Moskvou šíří šachová horečka, ukáže nám i následky... Občas vtipně, občas smutně.(29.12.2010)