Reklama

Reklama

Anima Mundi

(festivalový název)
  • USA Anima Mundi (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1992, 28 min

Obsahy(1)

Legendární snímek s doprovodnou hudbou multiinstrumentalisty Philipa Glasse. V délce 28 minut zde Reggio vyjadřuje své vidění planety Země jako živoucího organizmu, ohroženého konáním lidského druhu. Film oslavuje bohatou a různorodou faunu a flóru naší planety. (oficiální text distributora)

Recenze (36)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Anima Mundi (Duša sveta) je ďalší z dokumentov Godfreya Reggia podfarbený hudbou Philipa Glassa. Tentoraz zo sveta zvierat. Pre mňa najzaujívavejšou časťou boli mikroskopické (jednobunkové) živočíchy. Ak nebudete v tej správnej nálade, je veľká pravdepodobnosť, že vás to uspí, aj keď je to veľmi krátky film. ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem přečetla knížku Marka Váchy: Šestá cesta a nejsem si úplně tak jistá, jestli za dojem z filmu vděčím pouze filmu, nebo jestli za něj může spíš souvislost s poselstvím této knihy. Dojem je to tzv. "3D" - tělesný (líbilo, líbilo se mi to. krásné záběry, obdiv, rozmanitost, údiv, vzácnost), duševní (ne, zvířata a příroda obecně nejsou součástí života člověka, ale člověk je součástí života přírody) a duchovní (síla Božího díla a přesvědčení, že prostě není možné, aby to všechno, celý ten prastarý příběh života byl jen náhodným, neukotveným "čímsi"). A já 3D ráda. Hvězdička dolů je trochu daň knížce. ()

Reklama

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Kombinace Reggio - Glass prostě funguje. Jsem moc rád, že Reggio zpracoval i téma říše zvířat a nenechal soustředění jen a pouze na lidském konání a člověku. Trochu mě ale mrzí, že Anima Mundi nemá delší stopáž. Určitě by tento obsah snesl hodinu, ne-li stejně jako Koyaanisqatsi. Každopádně snímek je přehlídkou úžasných záběrů, střihu a především naprosto skvělé hudby, přičemž vše spolu tvoří koherentní a impozantní celek. 80% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

technické prostředky se od doby vzniku dokumentu výrazně změnily a je to znát. I v průměrném dokumentu najdete mnohem kvalitnější záběry a hudební stránka vše nezachrání. A bohužel ani nemá extra žádnou vypovídající hodnotu a obrázky mi mnohdy přišly jakoby naskádané bez ladu a skladu. Jinak je to příjemná mozaika, ale na dnešní poměry už jen průměrná. Slabé 3* [ PŘÍBĚH: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

40% - Přehlídka nádherných záběrů na zvířátka podbarvená hudbou Philipa Glasse. Z celku je bohužel cítit touha dělat umění. Mně ale nestačí jen sestříhat obrázky rozličné fauny, kterých jsou plné přírodovědné dokumenty, a pustit pod to pár hudebních tracků. Glassova umělá elektronická hudba navíc v kontrastu s přírodními scénami působí jako pěst na oko. Zkoušel jsem tedy vypnout zvuk, a pustil jsem si k filmu jinou hudbu. Od Bacha po Ligetiho, vše bylo mnohem působivější než Glass, a tento pokus mi odhalil, jak jednoduchý přístup patrně Reggio zvolil k vytvoření atmosféry, která se mi zdála tak laciná… Poselství na závěr v několika jazycích pak mi připadlo jako hrozná křeč. Jedna hvězda za kameru a další za rozumnou minutáž. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama