Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední část jedinečné filmové trilogie režiséra Godfreyho Reggia je završením filmových úvah o vztahu přírody a civilizace. Pro názvy jednotlivých filmů použil Reggio výrazy z jazyka arizonských Indiánů kmene Hopi: Koyaanisqatsi vyjadřovalo „život vyvedený z rovnováhy“, Powaqqatsi pak „život na úkor někoho jiného“. Naqoyqatsi znamená „život jako vzájemné zabíjení“, „válku jako způsob života“ či v přeneseném smyslu „civilizační násilí“. Režisér se tentokrát zaměřil na moc moderních technologií a na jejich vliv na lidstvo. V metaforickém smyslu technologické výdobytky začínají pohlcovat své stvořitele a uvrhávají lidstvo do válečných konfliktů… Na rozdíl od dvou předešlých snímků (a středometrážního dokumentu Anima Mundi) zvolil Reggio odlišné výtvarné pojetí: valnou většinu použitého materiálu tvoří archivní snímky. Prakticky každý záběr přitom prošel výraznou proměnou s pomocí počítačové animace, zoomu, kolorováni, prací s negativem, zmnožováním či dělením obrazu atd. Reggio se opět opírá o fenomenální hudbu newyorského minimalistického skladatele Philipa Glasse. Hudební doprovod tentokrát obsahuje sólové party, jejichž interpretem je světoznámý cellista Yo-Yo Ma. Některé záběry pocházejí i z českých archivů; pamětníci jistě ihned rozpoznají masové výjevy ze strahovských spartakiád. (Česká televize)

(více)

Diskuze

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

berg.12: Ach jo... Proč bez žánru? Mám pocit, žes reagoval na můj první příspěvek v téhle diskuzi (viz. 31.05.2006 10:06) . . . Tak už to je zase honění psa ocasem... :o)) . . . Jdu spát. - - - P.S. Jo - líbil by se mi ten žánr "hudebněobrazová koláž" ;-)

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Odkaz máš třeba tady http://www.imdb.com/Sections/Genres/Music/, můžeš posoudit sám. S žánry je občas trochu problém, zvlášť u podobných filmů, ale chtěl bys ten film mít bez žánru? Skrz "dokumentární" alespoň odtuším, že se nejedná o film hraný či žánrový. "hudební" by bylo v tomto případě poněkud matoucí.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

berg.12: No jasně, že hovořím za sebe. Tak jsem si jen myslel, že jestli se mýlím, že mi pomůžeš nějakým relevantním odkazem, který by mi mé omyly osvětlil... :-) Jinak nemám nic proti tvé definici žánru "HUDEBNÍ" . Ovšem s logikou to snad nemá nic společného. Stejně tak nevidím důvod, proč by se do tohoto žánru při rozšíření oné definice nemohla vlézt i zde diskutovaná trilogie, která stejně tak není typicky dokumentárním filmem a přesto se snese s označním žánru "DOKUMENTÁRNÍ" . Pokud jsi tyhle tři filmy opravdu viděl, jistě pochopíš, proč si to d.m.s.n. myslím... :-)

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

No, ty také hovoříš za sebe, nebo snad za někoho jiného? Mě takovéto vysvětlení příjde logické a je to přesně to, co od žánru "hudební" očekávám. Když už tady podobná kategorie je. Ale na "Hudbu z Marsu" kvůli tomu opravdu koukat nehodlám. Co od takového žánru očekáváš ty?

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

berg.12: Tak to jo, PODLE TEBE! Už ti rozumím. Ale tak tos nemusel mít takovou touhu se mnou o tom diskutovat, ne?... ;-) - - - P.S. Co je podle tebe "Hudba z Marsu" ? Podle čsfd prej muzikál... :o)

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Píšu to už po třetí. Žánr" hudební" podle mě nějak tematizuje hudbu či hudební prostředí. Což tenhle film (trilogie) nedělá.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

berg.12: Cituji - "...stále je to jen hudební podkres, navíc Glassův velmi průměrný..." Tak jo. Třeba se na to někdy Reggia nebo Glasse zeptáme, jak to bylo s tím "průměrným" podkresem... :-) . . . Jinak - jestli máš prosímtě nějaký relevantní odkaz na to, co je to žánrově HUDEBNÍ FILM, rád se tam poučím. Pokud ovšem neexistuje na čsfd žánr "hudebněobrazová koláž" , pořád mi bude bližší konkrétně u téhle Reggio-Glassovské trilogie slůvko hudební, než dokumentární. Neříkám přeci, že jde o hudební dokument. Každopádně v tomhle případě myslím že nejde o klasické schéma >nějaký režisér natočí film, kterýkoli skladatel (či producent) dá následně dohromady hudbu... Co se týče Felliniho - tak d.m.s.n. klidně... :-)

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

"Dogoru" jsem neviděl, takže mi tady nepodsouvej jakousi logiku. Jde mi o to, že tenhle film se hudby přímo netýká, stále je to jen hudební podkres, navíc Glassův velmi průměrný . Samotnou hudbu netematizuje. Tahle rozhodnutí o zařazení do žánru ovšem nedělá systém, ale lidi po určité úvaze. Že to jako hudební film někomu připadá, budiž, podle mě to hudební film není a jakási snaha (dle mého ne úplně povedená) ho z něj nedělá. Podobným "hudebním klipem" by potom vlastně mohly být všechny dokumenty bez mluveného slova (Mikrokosmos, Ptačí svět aj.) To už by si podle mě nálepku "hudební" zasloužila mnohem více třeba Felliniho "Zkouška orchestru".

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

berg.12: Hm. A proč je teda v žánru >hudební< třeba "Dogora"? Jasně, je tam ten orchestr. Takže - podle tvé logiky - kdyby se v tomhle případě objevil záběr na Philla Glasse nebo na doprovodné muzikanty, byl by to hudební film? . . . . . Nechápu, proč nevidíš důvod (;-) že by mohl být označen tenhle film za hudební, přesto že je zde naprosto jasný záměr rovnoceného spojení podílu hudby a obrazu. S jistou nadsázkou by se dalo i obráceně říct, že jde o hodinu a půl trvající hudební klip...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

igi B: Netvrdím, že žánr "dokumentární" je optimální (co ovšem jiného?), ale za hudební film bych považoval především ten, kde se ono "hudební" promítne nějak do tématu filmu nebo v tom, že film je o hudbě (různé filmy o kapelách apod.). Tady k tomu nevidím důvod, respektive nepřítomnost toho žánru mi rozhodně nijak nevadí.

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

Zařazení tohoto filmu do dokumentárního žánru mi nepřipadá zrovna nejšťastnější, leč budiž. Proč se však administrátoři ČSFD zuby nehty brání příjmou fakt, že minimálně rovnocenně jako o (nepříliš výstižně) dokument jde o film HUDEBNÍ mi zůstává záhadou... :-( Marně jsem se už několikrát snažil toto prosadit v >návrzích< - leč hrách na zeď házeti... Přitom když už z ničeho jiného to zde jasně vyplývá už z popisu v >obsah/info< ... Takže - kde je zakopán pes? Nejspíš si budeme muset počkat, až se na IMDb objeví u tohoto filmu "music" či "musical" ... Marnost nad marnost, leč flinta z žita střílí dál... :-))

Reklama

Reklama