Reklama

Reklama

Istanbul United

  • Německo Istanbul United (více)
Trailer
Německo / Česko / Turecko / Švýcarsko, 2014, 84 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Galatasaray, Fenerbahçe a Beşiktaş – tři největší istanbulské fotbalové týmy, soupeři na život a na smrt. Fanoušky každého z nich spojuje bezmezná láska k mateřskému klubu i nepopsatelně silná nenávist vůči zbylým dvěma rivalům. Loňské masové demonstrace v Turecku však zažité pořádky narušily. Původní projev nesouhlasu proti renovaci Taksimského náměstí po brutálním zákroku policie přerostl v celostátní vyjádření odporu vůči směřování země. Ve chvílích, kdy bylo potřeba největší odvahy, se do čela průvodů postavila jádra všech tří nesmiřitelných fanklubů. Spojí se fanatičtí nepřátelé vůbec poprvé v boji za společnou věc? Efektní audiovizuální složka nás přenese doprostřed pouliční vřavy, která se nápadně podobá pekelné atmosféře z tureckých fotbalových stadionů. Bezprostředně emotivní dokument se navíc zamýšlí nad mentalitou Turků i fotbalových ultras, současně pak ukazuje, jak rychle v některých z nás pomine touha po veřejném odporu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Dokument se silnou tématikou, ve kterém demonstrace a protesty proti vládě sjednotily tři největší turecké fotbalové kluby, mezi nimiž kdykoli jindy panuje silná nevraživost, neřkuli upřímná nenávist. Odvážné záběry z demonstrací a z fotbalových tribun, kde nechybí fanouškovské skandování, policejní zásahy a slzný plyn, dokáží zhruba do půlky strhovat, avšak v polovině druhé už neustálým opakováním těch samých hesel a tematicky velmi podobných scén ztrácí na působivosti a jsou trochu na jedno brdo. Nicméně dokument je to velmi zdařilý, poučný a poutavý. ()

apacka 

všechny recenze uživatele

Celé dobré. Fantastická atmosféra, "oko" a smysl pro moment. Oceňuju, že tam nebyl ani jeden záběr na hřiště (ani když skóroval Didier!). Závěr se mi zdál lehce přetažený, hlavně v kontextu událostí, které se tam nevešly, protože se ještě nestaly, na druhou stranu, dokument byl hlavně o klubech a ad hoc vytvořené alianci, což se povedlo zachytit dokonale, i včetně částečného distancu Beşiktaş. Osobně mi přišlo vtipný, nad rámec vyznění dokumentu, jak neškodně, přátelsky a nekonfliktně vyzněl mluvčí Galatasaray, resp. ultrAslan. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Druhý film na KVIFF, který mě ohromil svou atmosférou natolik, že jsem mi vstávaly chloupky na rukou. Přesto si najdu výtky, které mě dělí od ojedinělého zážitku. V prvé řadě délka filmu, která sice splňuje festivalový standard hodinu a půl, ovšem působí jako celé dvě hodiny. To je dáno pravděpodobně tím, že se ve filmu zbytečně na dlouhou dobu vracíme k počátečnímu tématu, tedy rivalitě jednotlivých fotbalových týmů. Ani by nevadil ten návrat, pokud by nepůsobil nastavovaně - tedy čím zalepit těch zbylých 20 minut. Chybí mi přesná kostra, která by z bodu A šla do bodu B. Glorifikovat se v případě Istanbul United může jak blízko se kameramani dostali do centra dění. Záběrům přímo z kotle a demonstrací přikládám lapidární význam u tohoto filmu. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Zpráva o spontánním spojení fanoušků tří nejznámějších Istambulských fotbalových klubů během tureckých nepokojů v roce 2013 působila jako bomba a impuls pro natočení tohoto dokumentu. Jedná se totiž o naprosto vyjímečnou událost, neboť se fandové Besiktase, Fenerbahce a Galatasaray k smrti nenávidí. Farid Eslam a Oliver Waldhauer točili přímo s demonstranty v ulicích a jejich angažovanost jim zajistila důvěru a přístup k vůdcům jednotlivých fanouškovských skupin. Istambul United je maximálně autentickou zprávou o protestech proti Ergodanově vládě a důkazem, že brutální policejní zásahy dokážou sjednotit i zapřísáhlé nepřátele. Na pomezí třech a čtyřech hvězd, dokumentu by slušelo ještě pár minut méně. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o vášni k fotbalu a svému klubu, ale taky ke své vlasti, a nenávisti k vládě. Ve spojení s Barbary krásně ukazuje rozdíl mezi tureckými a srbskými fanoušky: ti turečtí opravdu žijí fotbalem, opravdu svůj klub zbožňují a veškeré násilí je jen ve jménu klubu, nikoli samoúčelné... A jak říká jeden z fanoušků: "Když na sobě mám fotbalový dres, tak se chovám tak, abych klub reprezentoval a ne proti němu obracel veřejnost." To by měli vidět Sparťani, Komeťáci a jim podobní... Z dokumentu v celé délce sálala energie a ačkoliv jsem na festivalu jiný film neviděl, právě u tohoto doufám v ocenění! KVIFF 2014 ()

Reklama

Reklama