Hlavní nádraží
Drama / Road movie
Brazílie / Francie, 1998, 113 min
Walter SallesHudba:
Antonio PintoObsah
Když vám ujede poslední vlak, najděte si někoho, koho můžete milovat! Brazilský Kolja se jmenuje Josué aneb road movie k věčným pravdám.
Bývalá učitelka Dora si přivydělává jako příležitostná písařka na hlavním nádraží v Rio de Janeiru. Jejíma rukama projdou denně desítky dopisů, o jejichž napsání ji žádají lidé, kteří neumějí psát. Jednoho dne ji jedna zákaznice požádá, aby napsala dopis jejímu manželovi a otci chlapce, jehož má s sebou. Chvíli poté se stane Dora svědkem nehody: tuto ženu srazí auto a její synek zůstane na ulici sám. Chlapec se několik dní potuluje po nádraží, až se ho Dora nakonec ujme. Hodlá si přivydělat tím, že ho postoupí pokoutní agentuře obstarávající děti k adopci. Později však pocítí výčitky svědomí, unese chlapce z bytu překupníků a podstoupí s ním cestu za jeho pravým otcem. Ani Dora, ani chlapec nejsou zpočátku nadšeni jeden druhým, ale dlouhé a náročné putování postupně odbourává jejich předsudky a mezi oběma se začíná vytvářet pevné citové pouto... (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 2 nominace: Herečka HR - Fernanda Montenegro, Cizojazyčný film. . . . . Zlatý Medvěd(21.3.2004)
Radyo
Skvělý psychologický příběh dvou osamělých lidí, starší ženy a malého chlapce, jemuž ona pomáhá po smrti jeho matky nalézt otce, nebo jiné příbuzné. Bravurní herectví obou neznámých tváří mě zaskočilo, stejně jako skvěle odvedená práce na scénáři.(25.7.2002)
Matty
Hledání Ježíše v současné Brazílii. V zemi nedůvěry, ztracených jistot a lhostejnosti. Dokud nejde o život, zájem každého končí u jeho majetku. Čas tento stav změnit, vyrazit na cestu a během ní… pochopit. Hlavní nádraží odlišuje od někdy agresivně jiných filmů cinema novo (dozvuky kulturního šoku z Macunaímy) univerzální srozumitelnost, která pro někoho může splývat s podbízivostí. Salles klade nekomplikované otázky nekomplikovaným způsobem. Příběh je pro něj stěžejní. Svou rodnou zemi jako by objevoval společně s diváky a postavami, což má své opodstatnění, neboť dětství trávil v Evropě a studia v Kalifornii. Díky „průřezové“ povaze žánru road movie s ním procestujeme pěkný kus Brazílie. Z velkoměsta až na konec světa. Kulisy se mění, lidé méně. Nejsou šťastní, ale naději jim Salles neupírá. I když takový pohled na třetí svět vnímám jako naivní a nevěrohodný, rád jsme se na dvě hodiny nechal unést. 80%(24.5.2011)
gouryella
Reziserovi se podarilo opravdu vyborne zachytit pocatecni nesympatie, postupne zblyzovani a konecne zaverecne uplne zblyzeni dvou odlisnych postav - starsi zeny a maleho chlapce.(27.7.2002)
║Rozpočet $2,9milióna║Tržby USA $5,596,708║Tržby Celosvetovo $5,806,708║(2.1.2009)
Divočák
LFŠ 2007 Překrásná road movie o vztahu malého chlapce a staré dámy. Takový brazilský Kolja, jen kdyby se Svěrák oholil, změnil pohlaví a celé to naočil Almodóvar;).(26.7.2007)
Hunt
HUDBA:Jaques Morelembaum, Antoonio Pinto(30.7.2006)
Fingon
Na tomhle filmu jsem byl se školou a s Wallasem, ovšem hodnocení se nezdržuji - narozdíl od většiny ostatních filmů na které nás v průběhu povinné školní docházky nahnali, tenhle se mi nelíbil ani trochu.(15.6.2005)
FrodoF
Ano dvouhodinová cesta babky a děcka, ale krásně nasnímaná, se skvělými hereckými výkony a scénářem. Ani chvilku sem se nenudil!(5.8.2003)
Davson
Pokud máte rádi moudrá slova, roztomilé a převelice chytré chlapečky a polidštěné cyniky, rozhodně si to nenechte ujít. Hlavní nádráží je líbivý kalkul pro západní publikum pohodlně usazené v multiplexech nebo v křeslech u domácího kina, které má rádo velké dojáky a jednoduché pseudoumění.(29.7.2007)
Terminus
Hlavní nádraží je příběhem takřka archetypální nesourodé dvojice – malého nedůvěřivého dítěte, jehož nedůvěra je časem obměkčena, a starší nevrlé osoby, jež se ukáže býti mnohem „lidštější“. Známe to třeba z (Cassavetesovy i Lumetovy) Glorie. Anebo tak trochu i z Kolji. I v příběhu roztomile hubatého Josuy, jemuž tragicky zahyne matka, a postarší lživé, ale očividně dobrosrdečné Dory, jejíž jedinou společnicí je kamarádka Irena, je nám jasné, že ke sblížení nesourodé dvojice dojde. Film Waltera Sallese však vedle poněkud sentimentálního příběhu nabízí i možnost k zamyšlením takřka osudovým – jak důležité jsou životní jistoty a jak snadné je o ně přijít, jak neočekávaná jsou setkání a rozchody, jak intimní příběhy nabízí anonymně uniformní lidská sídla...(16.8.2005)
danecek24
56. Zlatý Glóbus za rok 1998 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný film - Brazílie + nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Fernanda Montenegro(9.12.2008)
Mr.Hawkeye
Laskavý film o postupném vývoji vztahu dvou odlišných lidí mě zaujal mj. místy velmi dobrou a zajímavou prací s kamerou.(28.1.2008)
Wallas
Zdržuji se hodnocení, protože jsme na ten film šli povinně se školou, což v té době znamenalo, že musí být nutně špatný. Takže jsme všichni spali.(5.1.2007)
d-fens
ocenenia : Oscar 1999 - Nominácia na najlepší zahraničný film(1.2.2012)
dANo
Nádherný príbeh o hľadaní rodiny a vzťahu hlavných postáv k samým sebe... Klubová klasika, ktorá patrí medzi to kvalitnejšie, čo nám juhoamerická filmová produkcia v 90tych rokoch ponúkla.(2.6.2006)
Pavlík
01. 06. 2011 (192.); Isadora nakonec byla šťastná, že vše dopadlo vcelku úspěšně(1.6.2011)
Borec3
Pro publikum "západu" jeden z nejznámějších brazilských režisérů... zároveň však co do stylu nejkomerčnější. Uzavřený celistvým, však plochý a hladký přechází v chladný. Bohužel téměř vždy v záporném slova smyslu. Takový je pocit ze sallesových filmů. V Hlavním nádraží je i bolestně předvídatelný televizní zápletkou. Víme co, jde jen o to jak.(29.7.2007)
bila.tecka
MFF Karlovy Vary 1998. Stále nedokážu pochopit, jak málo stačí lidem ke štěstí. V zuboženém světě, kde pomáhá snad jen víra, jsou přesto lidé ochotni si navzájem pomoci. Mírně vadí snadno čitelný scénář a doslovná hudba.(4.5.2010)
Ernst
Pro me osobne jeden z nejlepsich filmu letosni LFS(29.7.2007)