Chléb a tulipány
Chlieb a tulipány
Komedie / Romantický / Drama
Itálie / Švýcarsko, 2000, 114 min
Silvio SoldiniPlakáty
Vlastně to byla jen taková hloupá příhoda, které by se člověk později jenom zasmál. A přeci - ten zlomek vteřiny, ve kterém si Rosalba uvědomila, že autobus s turisty odjel bez ní aniž by si toho někdo, včetně manžela a synů, všiml, jí otevřel dveře k nečekanému dobrodružství. Ale to už tak bývá, že závažné mezníky života přicházejí zcela nečekaně a nenápadně. Ne, že by Rosalba během let svého pokorného sebeobětování pro domácnost a rodinu někdy přemýšlela o jakékoliv změně, ne, že by ji napadlo klást si nějaké otázky o tom, je-li zcela naplněn její život. Ale právě ta zvláštní náhoda, všechno co bylo, rázně škrtne: stojí tu, směšně zapomenutá, na kraji dálnice a čeká jí něco, o čem si dosud snad ani netroufla snít
Film získal 9 ocenění Italské filmové akademie ve všech hlavních kategoriích, skvělý úspěch měl i u diváků v mnoha dalších zemích, včetně USA. (oficiální text distributora)
gouryella
Trosku zklamani. Film se velice pomalu rozjizdi a do konce se toho bohuzel moc nestihne odehrat.(27.7.2002)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $5,318,679║Tržby Celosvetovo $16,000,000║(4.6.2010)
Hal_Moore
Italská komedie roku. Pro mě titul trochu překvapivý, neboť vtipné to moc nebylo. Chytré, to ano, ale komedie roku? Příběh Rosalby je s přimhouřením obou očí uvěřitelný a dokonce jsem jí na konci ten návrat mezi nově objevené přátele přál. Bruno Ganz hraje svůj standard a kdo mě překvapil byla představitelka hlavní role Licia Maglietta. Působí po celou dobu příjemně a na svůj věk vypadá k světu. Dokonce více než všechny ostatní herečky, které se na filmu podílely. Na návštěvu Benátek mě film nenavnadil, avšak nemůžu říct, že jsem si dvouhodinovou stopáž neužil.(9.5.2008)
Radko
Príjemne plynúci romanticko-komediálny príbeh o náhode meniacej zdanlivo stabilné vzťahy. Uveriteľný námet a jemný humor dobrých hercov v atmosfére románskej uvoľnenosti. Jednorazovka ako vymaľovaná.(6.9.2005)
Sofia
Příjemný film na jedno podívání. Nic moc se v něm sice neděje, ale zato se střídá z maličkých střípků, které vám uvíznou v duši a zahřejou:-) - úsměv a oči hlavní hrdinky, její hra na akordeon, anarchistický majitel květinářství, praštěný detektiv-instalatér, krásné Benátky a samozřejmě tulipány!(15.9.2006)