Reklama

Reklama

Země nikoho

  • Bosna a Hercegovina Ničija zemlja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Satirický příběh dvou vojáků z nepřátelských táborů se odehrává uprostřed války v Bosně v roce 1993. Bosenský voják Čiki a jeho těžce zraněný druh se octnou se srbským vojákem Ninem v zákopu mezi nepřátelskými liniemi na území nazývaném země nikoho. Padají urážky a výčitky, zdá se, že hádka o to, který národ rozpoutal kruh násilí, nikdy neskončí. Situace žádá řešení. Mohlo by být na dosah ruky: jednotky UNIFOR jsou nablízku a francouzský seržant Marchand se vší silou snaží pomoci. Jenomže není jednoduché obejít předpisy o chování sil pověřených dozorem nad pořádkem. Velitelé nařizují za žádnou cenu se nevměšovat. Zástupci médií trpělivě sledují vývoj patové situace, a zatímco jim jde o událost, Čikimu a Ninovi jde o život. "Srbští, chorvatští a bosenští hrdinové filmu mluví ve skutečnosti stejným jazykem. Jedni mu říkají srbština, druzí chorvatština, třetí bosenština, ale ve skutečnosti si všichni navzájem rozumějí," říká Danis Tanović. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (297)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený příběh bosenského a srbského vojáka mezi frontami znepřátelených stran, jejichž "problém" se pokouší pomoci francouzský příslušník jednotek UN s přispěním televizních zpravodajských štábů. Jemný humor a působivé záběry kamery jsou velkou devizou prvotiny chorvatského režiséra. Svůj pohled na nesmyslnou válku ve své zemi podal bez nadržování nějaké straně konfliktu a společně s poukázáním na mnohdy trapnou úlohu mezinárodních vojsk a práci zpravodajských štábů možná akademii trošku usnadnil rozhodování o udělení Oscara. V tomhle případě ovšem naprosto právem. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Vynikající tragikomedie, která právě díky tomu, že vyluzuje úsměv na tvářích diváků, zůstane v hlavě mnohem déle, než jatka typu Ryan nebo Black Hawk Down. A to přesto, že to není tak dobrý film jako snímky výše zmíněné... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, co to musí být za film, který vyfoukl Amélii z Montmartru Oscara. Teď už to vím, a musím říct, že film s tak dobře napsaným příběhem jsem už dlouho neviděl. Brilantní černěhumorný pohled na válečný konflikt v Bosně, na média a trapnou úlohu UNPROFOR v Bosně. Skutečně brilantní zápletka a herecké výkony a klaním se režiséru Tanovičovi za jeho prvotinu. Film jsem viděl na LFŠ a tak doufám, že se dostane i do širší distribuce, aby ho vidělo co nejvíce lidí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Válka. Kdo ji začal? Ten, kdo je zrovna bezbranný a odmlouvání by mu mohlo zajistit kulku mezi oči. Proč ji začal? Ale vždyť on ji možná nezačal. A koho to zajímá!? Komedie absurdní jako všechny války vychází z velice zajímavé situace: tři muži uprostřed země nikoho, tři muži mezi dvěmi válčícími stranami. Jeden leží na mině „made in EU“, která jenom nehybně čeká a přitom může všechny zabít (jak příznačné). Druhý bojuje za Bosnu, třetí za Srbsko. Za co vlastně bojují? Vědí to? Ví to vůbec někdo? Chce to někdo vědět? Nebo je jenom těžké zůstat věčně neutrální? Zprvu zajímavé komorní drama tří mužů, ke konci odvážné obviňování všech nečinně přihlížejících. Je zajímavé sledovat zkreslování skutečnosti médií, kterým jde jenom o Příběh, nikoliv o realitu a její podstatu. Film je ovšem také jenom dalším médiem s velkými možnostmi manipulace... A koho to zajímá!? 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, meave, Terminus, wipeout ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vynikající tragikomické drama z dob, kdy se v Jugoslávii mlátil každý s každým a nikdo pořádně nevěděl proč. Když se dva perou, třetí ... nedělá nic. 10/10 ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Pořádně jsem nechápal, jak mohl Amélii z Montmartru (mému nejoblíbenějšímu filmu) nepřipadnout Oskar za nejlepší zahraniční film. Pak jsem viděl tento film a musím říci, že je to opravdu silný zážitek, navíc okořeněných černým humorem, který se zabývá závažnějším tématem než Amélie, takže nemůžu říci, že byl oceněn nesprávný film. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Miluji filmy, kterým nemůžeme dát jednoznačně nálepku komedie, válečný, drama .. to je přesně tento film . Vojáci Bosny a Srbska se sejdou v jednom zákopu. Považuji za důležité a celkem zásadní , že není straněno ani jedné straně. To opravdu má právem Oskara . Úloha vojsk OSN je stejně tak trapná a směšná jako kdysi volba Jana Kavana jako předsedy válného shormáždění OSN. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Absurditě bosensko-srbského konfliktu odpovídá i celková nálada tohoto pozoruhodného snímku. Bylo by nemístné vyčítat mu jednoduchý děj a jednotvárné charaktery. Přesně na nich totiž nejlépe vykreslil Danis Tanovič nesmyslnost celé situace. Srbský voják vs. bosenský voják, nerozhodnost jednotek OSN, jenž spíše než nad bděním na udržování míru dohlíží na „udržování války“, investigativní novinářka, touží po reportáží za každou cenu Země nikoho není snímek, který má oslovit formou bombastického válečného opusu či hluboce filozofovat. Pokud vám jenom trochu něco říká „balkánský konflikt“, dokážete pochopit, že válka je vůl a přitom ani nemusíte být zarytým pacifistou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběh, který vystihuje válku na Balkáně naprosto přesně a věrohodně tak jak ho snad žádný film nevystihl. Jestli je Dubrovník perla Balkánu jejich historie tak tohle je perla Balkánu jejich kinematografie. Film přibral i velkou hromadu černého humoru a tak je příběh vyprávěn s větší sebejistotou k nesmyslnosti války. Nedivím se, že tento film vyfoukl Amelii z Mortmantu oskara za evropský film, takový komorní a přesto velký film se jen tak nevidí. Je vidět, že si autoři dokázali přiznat, že válka, která tam dříve probíhala byla nesmyslná a naprosto zbytečná, jejich mentalita je nádherně vidět v rozhovoru, kde je v bunkru bombardují a oni se tam hádají. --- Vaše televize ukazuje naše vesnice a tvrdí, že jsou vaše. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tradiční balkánská škola se v rukopisu Danise Tanoviče nezapře. Umění na tragikomické situaci, která balancuje na hraně konkrétna a metafory, zobrazit neutěšený celek, je typický zejména pro Emira Kusturicu, nicméně Tanovič mu sekunduje více než zdatně. Zprvu humorný paradox o třech mužích, kteří se ocitnou v kleštích mezi bitevními liniemi Srbů a Bosňanů, přerůstá do absurdních rozměrů osobní i nadosobní tragédie, kterou "západní" svět, ponořený do své kvazi-mesiášské role, není schopen pochopit, natož vyřešit. Zemi nikoho můžeme číst jako brilantně natočené komorní drama, nicméně mnohem plodnější je vnímat ho jako výpověď o nelogičnosti jednoho konfliktu a neschopnosti západní civilizace být empatickou. Neutěšený závěr si v ničem nezadá s nejsilnějšími momenty Kusturicovy filmografie a je to právě ten fakt, který vytahuje moje hodnocení po dost nezáživném úvodu až k maximu. Zemi nikoho by měl člověk nejen vidět, měl by se pokusit vcítit do toho, co nám bez zbytečných nacionalistických vášní sděluje ten, kdo chápe více než zpravodajové masmédií. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi nudný snímek, který pomalým způsobem popisuje nesmyslnost válek a všeho podobného. Nepřesvědčivé výkony a celkové podání mě opět přesvědčilo, že bych podobné rádoby válečné film s trochou humoru raději neměl sledovat. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Zákop mezi frontami a v něm soukromá názorová válka o to, kdo začal tu opravdovou „Vy jste začali válku.- Ne, vy jste začali válku. Ne, vy! - Koho to teď zajímá? Všichni jsme ve stejný prdeli“. Přetahovaná o zbraně (každý chvilku, tahá pilku). Mina Made in E.U. na které leží živý člověk. Totální zbytečnost a neschopnost modrých přileb„- Proč jsme kurva tady? - Dobrá otázka.“ Bezradnost velení „nemůžu udělat nic, bez schválení valného shromáždění Spojených národů. A nemyslím, že valné shromáždění se shromáždí“. A tisk, který potřebuje jenom pravidelnou reportáž. Myslím si, že nejlépe vše vystihuje ironická poznámka bosenského vojáka .„Díky Bohu, že s vámi můžeme počítat.“ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Být pacifistou je nesmírně módní, z toho však pochopitelně vyplývá, že těch pacifisticky a protiválečně laděných snímků je taková kupa, že místo pro něco původního, originálního a oslovujícího se neustále zmenšuje, a proto mnoho protiválečných filmů, zvláště když nemají dostatek prostředků, aby alespoň znázornily kloudná jatka, vyzní prázdně, obehraně a zbytečně. Nemohu si pomoci, ale Země nikoho přes řadu dobrých míst nezadržitelně sklouzává mezi ty trochu nepovedené protiválečné snímky. Je tu satira, jistě. Dost ironie. Pokus o absurdno. Čistý, úsměvný humor. Všeho moc škodí, mnohem lepší by bylo, kdyby se Tanovič býval chytil jednoho z prostředků a propracoval ho do více podob a vyznění. Takto se jedná "jen" o slušnou oddechovku na pozadí znesvářených Balkánců. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…PROTOŽE VY JSTE ZAČALI VÁLKU!“ … ,,TO NENÍ PRAVDA, VY JSTE ZAČALI VÁLKU!“ … ,,MY?“ … ,,ANO, TO VY JSTE ZAČALI VÁLKU!“ … ,,NE, TO VY, VY JSTE ZAČALI VÁLKU!“… /// Satirickej pohled na jednu válku a důkaz, že její nesmyslnost může mít nejrůznější podobu. Přestože jsou nepřátelé spolu v jednom zákopu, nejde tady o psychologii či dokonce navázání přátelství, jde jen a pouze o zdůraznění absurdní situace celýho konfliktu, ve kterým svoji nezanedbatelnou roli sehráli i vojska OSN. Jednohubka, která je víc vtipná než válečná. Alespoň na první pohled… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kdy a na co bylo třeba vojáků UNPROFOR. 2.) Ležím na skákavý mině (a chce se mi srát). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovahle volovina sebrala oskara Amelii, to snad ani neni mozny. Ale to je tematem, Amelie je oddechovka, kdezto tady se tvurci snazi kritizovat vsechno mozny na valce. A jakmile se to akademici docetli, uz si urcite slintali kuli tematu na triko a ani film nevideli. Pribeh je pekne jednoduchej, ze zacatku to sice vypada jako komedie, ale za chvily tvurci zvazni a snazi se kritizovat. Problem je, ze me to nijak zvlast nezaujalo a jelikoz byli hlavni hrdinove nesympaticky, tak mi bylo fuk, co se s nima stane. Konec je sice zajimavej, ale to uz filmu nepomuze. Proste takovej nicim zajimavej film, kterej ve me nic nezanechal. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Úplne chápem prečo to porazilo Améliu. Výborný film o iracionalite vojny na Balkáne. ...ale Améliu mám i tak radšej. 10/10 ()

Reklama

Reklama