Reklama

Reklama

Vzpomínky vryté do kamene

(festivalový název)
  • Irák Bîranînên li ser kevirî (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmový režisér Hussein by rád ve své vlasti, iráckém Kurdistánu, natočil snímek o vojenské operaci Anfal, která v osmdesátých letech vedla k vyvraždění více než 182 tisíců Kurdů. Divák následně sleduje snahu nejen jeho, ale i celého filmového štábu dostát tomuto záměru a snímek natočit, a to i přes mnohé problémy, které natáčení provází. Štáb se musí potýkat s nedostatkem financí, nedůvěrou místních obyvatel, s přehnanými a neadekvátními požadavky národem zbožňované herecké hvězdy či s nesouhlasem otce mladé dívky Sinur, která by se ráda ujala hlavní role v připravovaném filmu. Vzpomínky vryté do kamene je vizuálně propracovaný snímek, ve kterém režisér nenásilně a přirozeně propojuje kurdskou současnost s minulostí a nahlíží strastiplné a traumatizující události svého národa s upřímností, ale také vlídným humorem. Korki se zcela vyhýbá sentimentu a přináší divákovi osobní a intenzivní vhled do kurdské historie a mentality. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Začnu koncem. Jak mám rád karlovarské Q&A po promítání snímku, tak vážně pochybuju nad významem diskuze mezi Kurdy, co vůbec nebo skoro nemluví anglicky, arabským divákem, který nemluví česky a mladou dámou, co se ptá na pseudohluboké otázky člověka, který nemůže zajímavě odpovědět, protože na to nemá názor, navíc to zjevně není jeho obor a dost možná nemůže na podobně stupidní dotaz (Kdy přestanou Kurdové pociťovat trauma z genocidy?) spolehlivě odpovědět nikdo. Teď k filmu. S paměťovými zářezy způsobené léty sledování filmů, čtení odborné literatury v kombinaci s intelektuální a vkusovou výbavou použiju slovo objektivní, abych upozornil na chybějící formální kvality filmu. Herecký výkony nejsou bůhvíjak přesvědčivý, kamera nepřekvapí a nezaujme a můžeme pokračovat, jenže bacha. Není náhoda, že se jedná o kurdský film o točení filmu v Kurdistánu a problémy z toho vyplývajícími. Autoři se nás nesnaží zaujmout schopností, ale nadšením, bojovností, obětováním se pro koníček. Tady jde o lásku k filmu především a sekundárně o kurdské problémy současnosti i minulosti. A tohle prohození priorit odděluje Vzpomínky od ostatních kurdských snímků a (vhodně připomenuto jedinou světlou výjimkou v Q&A) v jistým smyslu řadí po bok filmařů jako byl Truffaut. Byť nutno dodat, že jde o velmi specifický a taky úzký smysl. Spadnout z koně a vstát, spadnout z koně a vstát, spadnout z koně a vstát a pořád dokola, občas se zranit, ale nikdy nezůstat ležet a často se u toho i smát. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Mám rád, když jsou závažné, nebo tragické historické události použity ve filmu pouze jako pozadí na kterém se odehrává jiný příběh, který většinou takové události naopak zvýrazní. Podobně tomu je i u tohoto snímku. Na to, že se děj odehrává v iráckém Kurdistánů na místě, kde probíhaly masové vraždy je film docela příjemná podívaná. Je to jedinečná možnost spatřit místní kulturu i psychologii obyvatel tohoto místa. Pro připravovaný film hledá filmový štáb herce a komparzisty a vidíme jaké problémy a překážky museli tvůrci řešit. Můžete se těšit na chytrý a vlídný humor a určitě vás tento film mile překvapí. Mé hodnocení: 70%. MFF KV. ()

Reklama

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

Krásný mix jemného humoru a melancholie. Filmařsky mnohem dál než ty dva ostatní kurdské filmy, co jsem měl možnost vidět. A nádherné titulky, ty úvodní, kinové i ty závěrečné, deštivé. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama