Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

emma53 

všechny recenze uživatele

Že bych se dívala na filmy tématicky zaměřené na námořní bitvy to nemohu říct, ale tohle byl dokonalý film po všech stránkách. Chválím úžasný vizuál, herecké výkony bez výtky a já byla po dlouhé době fascinovaná snad úplně vším......včetně všech bitev a samozřejmě, že jsem o tomto muži a této historické události v dějinách Holandska nevěděla ani ťuk. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moji muži potřebují někoho, jako jsi ty. Někoho, kdo se drží svého vlastního kursu. Ty to zvládneš, Michieli!“ Po krátkém úvodu je divák vhozen rovnou do víru námořní bitvy, která stojí za to, a člověk se cítí být až pohlcen. Takových námořních bitev si tu užijete hned několik a svým zpracováním mohou směle konkurovat i Hollywoodu. Druhou rovinu tvoří politikaření. I člověk, který se o historii úplně nezajímá, se v politické situaci postupně zorientuje, a pochopí, s čím se musela tehdejší Republika spojených nizozemských provincií potýkat (z pasáží pak vládne ta s nočním lynčem). Dílu se dá vytknout jeho přílišná „epičnost“, megalomanské pojetí, prvky patosu, historické zkratky či nizozemský patriotismus, ale myslím, že zrovna zde je to k věci, a mně osobně otravovaly spíš scény s rodinou (samotný hlavní hrdina pak působí velmi civilně, navíc žádný sošný fešák, spíš obtloustlý sympaťák od vedle). Za mě to budou slušné 4*. „Královský Karel. Prý je nepotopitelný!“ - „Všechny lodě jsou nepotopitelné, Jane…dokud se nepotopí.“ ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravný snímek ilustruje holandskou politiku ve druhé polovině 17. století. 1) Líbila se mi monumentálně zobrazená Čtyřdenní bitva a 34letý Egbert Jan Weeber (Vilém III.). 2) Historický background pěkně vysvětluje komentátor flanker.27****, ale mým pocitům se spíše blíží komentátor Lacike**. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh, pekne natočené námorné bitky, ale prečo preboha musel režisér toľko masturbovať samoúčelnými spomalenými zábermi? Mám ich rád, veľa scén vďaka nim vyzerá efektnejšie, no čoho je moc, toho je príliš. Film mohol byť kratší o pol hodiny, ak by sa využívali v správnej miere, nie spomaľovať každú chvíľu úplne nepodstatné veci, ako cválanie koňov, ktoré ťahajú koč... Niekto chcel byť tak moc cool, až to zvrzal a spravil z toho len ďalšiu bayovku. 70% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Překvapení z Holandska, které mě nadchlo. Vykoumaný film a navíc se z toho vykrystalizuje velkolepý příběh. Charakterizovat film jako dobrý je málo, bylo to přímo precizní. Perfektní rytmus střídání vypjatých pasáží s nejrůznějšími detaily je důmyslně vymyšlen. Skvělá hudba podtrhuje atraktivní napětí. Zkraje mě herec Frank Lammers v postavě Michiel de Ruyter moc nesedl, ale postupem času je třeba přiznat, že jeho zvláštní mužný zjev mi začal imponovat. To mě přivedlo k myšlence, že jeho účast v hlavní roli je naprosto zasloužená. Popravdě řečeno, je fakt, že byl famózní. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Admirálova smrt je ve filmu vyobrazena tak, že mu Francouzi vypálená dělová koule otrhne pravou nohu. Reálná smrt však zastihla admirála de Ruytera rozdrcením nohy levé. (bejkovec)
  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)
  • Alternatívnym názvom filmu je aj názov Admiral: Command and Conquer. (MikaelSVK)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama