Reklama

Reklama

Sleep

Experimentální
USA, 1963, 321 min

Režie:

Andy Warhol

Hrají:

John Giorno

Obsahy(1)

Sleep je prvním filmařským experimentem kontroverzního pop-artového umělce Andyho Warhola, který rád hledal krásu a umělecký rozměr v těch nejvšednějších věcech a tvrdil, že nejlepší umění je to, které nejvíc vydělá. Ve více jak pětihodinovém snímku zachytil "poloprofesionální" šestnáctimilimetrovou kamerou spánek svého tehdejšího milence, básnika Johna Giorna. Warhol použil záběry z několika úhlů, z nichž mnohé se opakují, navíc je uprostřed tohoto "anti-filmu" tříminutová smyčka, která běží dokola téměř dvě hodiny. (Niktorius)

(více)

Recenze (43)

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Stejně jako všechny Warholovy experimentální filmy, se i Spánek těžko hodnotí. V podstatě nekoukatelný záběr (viděla jsem cca 10 minut) u kterého vím, že se na celý stejně nikdy nepodívám. Nicméně hodnotím nápad, který mi připadá skvělý. Trochu mě mrzí, jak nízko to tu všichni hodnotí, jak chcete pochopit současné umění, když nejste schopni přijmout 40.let starý film? Viděno na výstavě Andy Warhol-Motion pictures v galerii Rudolfinum. Btw taky mám záznam svého spánku a je mnohem zajímavější. ()

ic 

všechny recenze uživatele

Neshledávám na tomhle filmu nic pozitivního, kdyby někoho zajímalo, jak vypadá průběh spánku u člověka, tak třeba... ale jestli je tenhle film důvěryhodným zdrojem informací je taky nejisté. Každopádně je to alespoň originální nápad. BTW Celý film jsem neviděl... jen začátek a pak jsem to proklikal, ale co už. Stejně pochybuju, že je tu někdo kdo ho celý viděl. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

-= Část tvorby budoucího pana pop-arta jsem zhlédl na výstavě s názvem 'Andy Warhol - Motion pictures' v pražské galerii Rudolfinum. Očividně někteří uživatelé nepochopili význam slov 'experimentální' či 'avantgardní umění', tudíž jsem se rozhodl počiny aspoň ohodnotit (více méně z uměleckého hlediska). =- Nápad natočit pár hodin záznamu svého milence je prostě parádní, unikátní (a přitom taková blbost:)) a hlavně pro mnohé (koukám okolo) pobuřující. Výborně. :D A ta smyčka uprostřed je prostě výsměch nadevše. ()

esopesokeso odpad!

všechny recenze uživatele

For you 48% ..Ale musím zas oceniť soundtrack, mal kvalitné hrobové ticho.Rozmýšľal som, že by som sa aj ja pustil do filmovania.Mám vynikajúce kretívne nápady.Napríklad nakamerovať 40 hodinové video, kde by bola mŕtva rozkladajúca sa krava, a potom by som možno spravil aj pokračovanie "mrtva krava 2", a ak by som na tom dobre zarobil, tak by som natočil aj prequel "mrtva krava začína hniť" a nakoniec remake mojej kraviej trilógie. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Komentář napíšu asi ke všem Warholovým filmům jen jeden. Všechny filmy mají totiž dost faktorů společných na to, abych je ohodnotil všechny stejně. Můj postoj k nim je až překvapivě neutrální, takže jsem tomu naflákal 3***. Jak to taky chcete hodnotit, že?... Nejsem znalec avantgardy, takže ani nemám s čím srovnávat, Sleep jsem vydržel sledovat asi 5 minut (cca dvě převalení), Empire asi 10 (žádná změna) a i z těch Screen testů jsem málokterej zhlédl celý (s výjimkou Lou Reeda a kokainu). Haircut mi ze všeho nejvíc připomněl pokusy bratří Lumierů někdy z roku 1895:) a Kiss, Blow Job nebo Eat ve mě bohužel také nedokázaly probudit žádné větší emoce. Jednou z nejzajímavějších věci na tom tedy je rychlost promítání 16 obrázků za vteřinu. Chápu přibližně Warholovy záměry (snad?) ale hodnotit se to dost dobře nedá - ani dobře, ani špatně. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Andy Warhol prohlásil: „V letech 1965-1967 jsem spal jenom tak 2-3 hodiny denně, ale potkával jsem se s lidmi, co nespali celé noci a v kuse vykládali věci jako: ‚Načítám devátej den a je to skvostný!“. Když jsem sledoval, jak jsou všichni pořád vzhůru, napadlo mě, že spánek se stává překonanou záležitostí, a rozhodl jsem se, že bych měl raději co nejdřív někoho natočit, jak spí.“ [Zdroj: Andy Warhol, Pat Hackett: Popismus - Šedesátá léta očima Andyho Warhola] (theSaint)

Reklama

Reklama