Reklama

Reklama

Sleep

Experimentální
USA, 1963, 321 min

Režie:

Andy Warhol

Hrají:

John Giorno

Obsahy(1)

Sleep je prvním filmařským experimentem kontroverzního pop-artového umělce Andyho Warhola, který rád hledal krásu a umělecký rozměr v těch nejvšednějších věcech a tvrdil, že nejlepší umění je to, které nejvíc vydělá. Ve více jak pětihodinovém snímku zachytil "poloprofesionální" šestnáctimilimetrovou kamerou spánek svého tehdejšího milence, básnika Johna Giorna. Warhol použil záběry z několika úhlů, z nichž mnohé se opakují, navíc je uprostřed tohoto "anti-filmu" tříminutová smyčka, která běží dokola téměř dvě hodiny. (Niktorius)

(více)

Recenze (43)

Mahalik

všechny recenze uživatele

Někdo používá při své práci klece, které lze zavěsit ke stropu, či dřevěné kříže (zdravím do "perverzního" nebe Helmuta Newtona), někdo má zase úchylku na filmy, jejichž experimentálnost hraničí se slovy voyerství a demence. Mezi ně patří kupříkladu Andy Warhol, který tímto snímkem zapříčinil mnohým filmovým nadšencům mozkové disfunkce (lze rozumět i jako: prohnali si kulkou hlavu). Já nevím, hodnotit Andyho perverznosti je jako ostrakizovat bezdomovce za to, že není movitý. Prostě on si postavil hlavu (nebo si postavil něco jiného?) a zapřemýšlel. Pravdou je, že 321 minut na zjištění je dlouhá doba, ale potřeboval bych nějaký vysvětlení z hůry, které by mi pomohlo. Nebo Ibalgin na hlavu. Každopádně nápad dobrý a jako ukázka avantgardy snad ještě lepší. ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdybych byl gay, dal bych 1*, možná i 2*, protože kamera tady toho chlapa postupně zachycuje celého + navíc on spí nahý (hodně vzdáleně by tu bylo možné i přirovnání k filmu Fly od Yoko Ono, ale fakt jenom vzdáleně), jenže já gay nejsem a tak nevím, co na tomhle pětihodinovém "antifilmu" mám hodnotit. Co tím vším vůbec Warhol chtěl říct? Že filmový čas funguje úplně jinak, než reálný čas? No dobře, i tak si myslím, že pět hodin na to je fakt až moc. Odpad! ()

Reklama

esopesokeso odpad!

všechny recenze uživatele

For you 48% ..Ale musím zas oceniť soundtrack, mal kvalitné hrobové ticho.Rozmýšľal som, že by som sa aj ja pustil do filmovania.Mám vynikajúce kretívne nápady.Napríklad nakamerovať 40 hodinové video, kde by bola mŕtva rozkladajúca sa krava, a potom by som možno spravil aj pokračovanie "mrtva krava 2", a ak by som na tom dobre zarobil, tak by som natočil aj prequel "mrtva krava začína hniť" a nakoniec remake mojej kraviej trilógie. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem Spánek neviděl celý, ale člověk nemusí celou noc prospat, aby věděl, co je to spaní za zázrak. Tento Warholův film jsem ale toužil vidět už hodně let a před nějakými deseti jsme s přáteli plánovali, že někde seženeme kopii a uskutečníme projekci, v níž promítání filmu doprovodí vystoupení spřátelených kapel a básníků. Nedošlo k tomu, jen v mezičase jeden z kamarádů skonal, a právě ten, který nápad na takový warholovský podnik dostal nezávisle na mně. Tolik ze života, jde se spát. ()

Z0oMb3E odpad!

všechny recenze uživatele

Ideálny film do sobotného Primetimu xDD. Kukať vyše 5a pol hodiny na spacieho chlapa by nedokázal ani človek, ktorý je do neho beznádejne zamilovaný. Preto tam Warhol hodil tu smyčku. Nedokázal to ani on :o) zhliadnutých 6 minút. http://vimeo.com/4880378 ak by nemal nikto co robit par hodin. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Andy Warhol prohlásil: „V letech 1965-1967 jsem spal jenom tak 2-3 hodiny denně, ale potkával jsem se s lidmi, co nespali celé noci a v kuse vykládali věci jako: ‚Načítám devátej den a je to skvostný!“. Když jsem sledoval, jak jsou všichni pořád vzhůru, napadlo mě, že spánek se stává překonanou záležitostí, a rozhodl jsem se, že bych měl raději co nejdřív někoho natočit, jak spí.“ [Zdroj: Andy Warhol, Pat Hackett: Popismus - Šedesátá léta očima Andyho Warhola] (theSaint)

Reklama

Reklama