Bratr

Brat

Krimi / Drama

Rusko, 1997, 96 min

• Houdini

Křišťálový glóbus - výběr(11.5.2007)

• Tsunami_X

Ruská drsná škola postrádající jakékoliv tempo a dramatičnost diváka utahá jednoduchou zápletkou, nijakou pointou a příšernou hudbou. Příběhů o pomstě či rodinných hodnotách v rámci mafie jsem už viděl přehršel a tahle skazka bohužel zapadá do toho nejobyčejnějšího podprůměru, který nemá na to, aby se v divákově mysli udržel déle než několik hodin po samotné projekci. Snad jen pro zaryté rusofily a odpůrce vlajky s hvězdami a pruhy. Stejný model, stejné schéma a stejná tendenčnost v tupé režii prostě nudí...(7.7.2005)

Neobvyklý pohled do poměrů v dnešním Rusku. Možná je to trochu filmově "přkrášlené", ale možná taky ne.(13.8.2002)

Zdá se, že Rusko je pořád beznadějně ponuré, zchátralé a zablácené. Ale jedna zásadní změna tady je..ruština už není odporně znějící řeč.(17.6.2005)

Tak tohle je ruská gangsterka. Jiné poměry, jiné prostředí ... ale závěrečná čistící akce s brokovnicí ... hmmmm!(21.8.2002)

Příběh je pohříchu "pohollywoodsku" zjednodušen, ale určitou míru autenticity tady stejně najdeme. Filmy ze současného Ruska by tady měli dávat častěji, aby si lidi uvědomili, že se vlastně máme dobře. :o) P.S. Dočkáme se u nás uvedení dvojky?(22.8.2002)

O syndromu vykořenění válečnýho veterána ze společnosti i normálního života. Válka v čečně Danilu obrala o zábrany i pud sebezáchovy, a jakkoliv se v civilu zdá jednat charakterně, jedná bez skrupulí, které by mu jinak společnost "dala". A tak působí jako vyšinutej magor, pro kterýho lidskej život nemá cenu a jeho jediným argumentem je bouchačka. Film je hezky natočenej a podbarvenej dobrou hudbou.. Atmosféra jelcinova ruska je tíživá a ponurá, těžko říct, jestli byl tenkrát leningrad samej mafián, feťák a vágus (a řidička tramvají). Jednoduchej příběh je místy trochu nepřehlednej (třeba první nájemná vražda) a působí nereálně (hlavně danilovy rambické specnaz schopnosti) a oficiální text distributora psal úplnej debil(1.12.2009)

Realistická drsná chuťovka z postkomunistického Ruska, kde hodnota života člověka je nulová a zvlášť v anonymním velkoměstě bez zázemí a s pozadím neúprosného zákona volného trhu... a už Oldřich Nový v jedné krimi odehrávájící se v Karlových Varech (Kde alibi nestačí) pronesl krásnou větu: "Vážený pane, svoboda bez peněz je jen klamná představa.." ... tak v tomto případě to platí dvojnásob aneb bez peněz obzvláště do Ruska nelez...(31.1.2006)

Štýlový priemer, bez jediného výrazného momentu, ktorý by stál za opakovanú projekciu. Rusko je (nielen) pre mňa s filmového hľadiska stále celkom exotickou krajinou a mierna schovievavosť je IMHO na mieste, preto film s kľudným svedomím doporučujem.(11.12.2005)

,,BUĎ ONI NEBO MY, BRATŘE!“...... /// Danila má po vojně a nemá práci. ,,ZDECHNEŠ V BASE! JAKO TVŮJ NEŠŤASTNEJ FOTR.“ Když je mu jasný, co ho teda čeká, nezbejvá, než se vydat do Leningradu za Vítěnkou. Jsou stejný krve, nahrazoval mu tátu. A na světě nemá nikoho bližšího.... Líbí se mi ponurost Ruskýho světa. Život mladýho Danily není žádnej Discopříběh. Připomíná spíš ten z Mandragory. I díky tý ruský hudbě. A protože nedokážu psát takový ty kydy o tom, že je to nejdůležitější ruský "nemichalkovovský" film 90. let a že režisér i scénárista Balabanov ukázal svůj názor na to, co se koncem 90. let v Rusku děje napíšu jen, že se mi to líbilo pro svoji syrovost a realitu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že v Rusku každej brácha nemusí mít príma bráchu. 2.) Kvůli Křídlům od Nautilus Pompilus bych i zabil. 3.) Nevím k čemu je dobrá brokovnice s uřízlou hlavní a hřebíky bez hlaviček. 4.) Thx za titule ,,jilekl“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *(19.8.2011)

• Hunt

HUDBA:Vjačeslav Butusov(30.7.2006)

Věrohodný příběh o "probuzení"(23.7.2007)

Hodně drsná krimi, navíc z Ruska (což je osvěžující). Supr dialogy. Atmosférou špíny a všudypřítomné kriminality to připomíná krimi z USA 70. let. A to já rád!(24.9.2007)

Nie je to len o mafii, drogách a sexe, ale hlavne o rodine a zodpovednosti. Tri * patria filmu samotnému, za hudbu ešte 1/2 * navrch.(25.3.2004)

Nečakajte žiadny nablýskaný film v štýle G. Richieho. Toto je ruská drsná škola s výborným a pohodovým Sergeiom Bodrovom v hlavnej úlohe, ktorý všetko rieši s chladnou hlavou a ...brokovnicou, samozrejme. Veľká škoda, že už nie je medzi nami, to čo sa stalo celému štábu v Kavkazkých horách je neuveriteľná tragédia. 80%.(10.7.2011)

Děj je hodně jednoduchý, ale načichnete smradem ruských ulic a závěrečná akce s luparou je bez komentáře. Danila je jediná sympatická osoba, která ve filmu vystupuje. Za hudbu plus.(2.3.2010)

• tomeek

Upilovaná brokovnice - toť rajský pohled, ale celé je to jakési podivně... cizí. Ruské. Nelogické chování předčasně dospělého vojenského drsňáka občas nejde na rozum (např. scéna na tržnici - tlumič vyhodí, aniž by vystřelil a poté, co se převlékne, aby byl nenápadný, zase začne prchat). Ale úplně zlé to nebylo. Navíc jsem čekal, že Tatar bude jako nájemný vrah větší masér!(11.3.2010)

Film s vybornou atmosferou z podsveti "Noveho Ruska". Hlavne vsak tomuto filmu vdecim za objeveni skvele ruske kapely Nautilus Pompilius, kterou s radosti posloucham dodnes.(31.3.2012)

Hutně atmosférický film z mnohem špinavějšího a chaotičtějšího světa než známe, drsná studie chladnokrevnosti člověka, který nestačil vyrůst a jeho vnitřku snažícího se prorvat ven přes vrstvu ztvrdlou válkou a dsnými podmínkami. Když brilantně zahraný danila pije vajíčko, aby se zmátořil před sexem s tulačkou, ke kterému dochází skoro po slovní dohodě, poukazuje to na eho charaktr mnohem více, než kdž bez zaáhání střílí všechny záporáky. Film není o rychlé akci, není o záěrech špín, jenž stále zůstává na tváři světa - je o malém chlapci, který nemůže jinak než neustále utíkat před kulkami - a citlivých filmů o drsných věcech je málo.(24.3.2008)

Suché, moc se nemluví a pohled bez růžových brýlí. Hl. postava Danila je prostě kluk, co si umí poradit a je úplně jedno, že je z vesnice. Jiný typ mafiánky než jsme zvyklí vídat. Bodrov ztvárnil moc dobře hl. roli a hudba od Nautilus je perfektní doprovod pro film - hned jsem si musel sehnat :-)(31.8.2008)

<< předchozí 1 2