Reklama

Reklama

Válka

  • Rusko Vojna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý ruský vojak Ivan sa dostal do čečenského zajatia a v neľudských podmienkach prežíva iba vďaka tomu, že vie po anglicky a môže čečenskému veliteľovi prekladať správy z internetu. Okrem neho povstalci väznia a týrajú britský pár - Johna a Margaret - a ťažko raneného ruského kapitána Medvedeva. Čečenci Johna prepustia, aby v zahraničí získal 2 milióny libier ako výkupné za život Margaret. Ivana už ako tlmočníka tiež nepotrebujú a tak ho pustia na slobodu. Zatiaľ čo si Ivan zvyká na bežný život v rodnom Petrohrade, John sa márne snaží získať peniaze na výkupné. Naráža na neochotu politikov aj medzinárodných organizácií. Napokon prijme ponuku televíznej stanice, aby za 200 000 libier nakrútil záchranu Margaret. Obráti sa preto na Ivana a spolu sa vydajú na samovražednú misiu do čečenských hôr. Režisér Alexej Balabanov vo svojom kontroverznom filme radikálne odsudzuje neľudské správanie čečenských povstalcov, ľahostajnosť zahraničných veľmocí a všetkých tých, ktorí by najradšej na čečenský konflikt zabudli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $780,213║ Taká Rambovská krvavá, miestami brutálna zlátanina, ktorá sa snaží isť v reálnych koľajach ale v tomto smere film absolútne prehráva, hlavne pre neschopnosť režiséra, herci by ešte ako tak obstáli aj príbeh nie je najhorší, určite by potreboval aj mierne prestríhať. Prvá polovica filmu strašne nudí, potom keď sa prepne na akciu tak to nábere slušný švih ale celkový dojem z filmu ostáva v amatérskych vodách. Rusi vedia točiť aj lepšie. /20%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ženská zůstat u mě. Rovně za dva měsíc on mi dát 2 milion liber. A když ne, my všichni budeme dva týdny ji šukat. A potom ji hlavu odřezat"..... Léto 2001. Někoho bijou, někoho strašej. Hlavní je pro ně člověka zlomit, aby zaplatil. A to teda jo. Zlomit dokážou....Udělejte si sami obrázek, jak vypadá čečenské zajetí a co vás čeká po propuštění. Uvahy o tom co je válka a co né, nemá cenu s rusem vést. Takovej filmeček, ani válečnej - spíš hranej dokument. Ivan vypráví, obrázky běží. Hlavní je příběh. Zajímavej, ale chtělo by to víc ,,šťávy". ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Velice svojská záležitost, na kterou se musí hleděť s odstupem jako na Balabanův lehce ironický take na téma milataristické a přehnáné resucue mission frašky. Když se tohle podaří překonat, může z toho být celkem originální zážitek. Mě to bavilo, a v něčem i lehce fascinovalo, samozřejmě je důležité hned v první minutě vypnout a nebrat to ani chvíli vážně. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je to dost rozdíl oproti americkým akcím, jak co se týče charakterů a vylíčení prostředí, tak i příběhu jako takového. Zvláště závěrečné vyznění je nejsilnější výpovědí o celkové absurditě této války. Technicky se střídají dobře odvedené scény se slabšími. Drsné, neučesané, nepřikrášlené. Tak 3,5*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Určite je film ľudskejší, reálnejší a tým aj dramatickejší najmä vďaka ruskej produkcii, ktorá vo vojnových udalostiach vlastne ešte stále žije a tým pádom ich vie asi aj lepšie podať. Ešte vychválim hudbu, exkluzívny, neprehnaný záver, vydarené dialógy a prejdem na zápornejšiu stránku. Nesmierne nudná vyše polovica filmu je obrovskou škodou. Tvorcom sa nepodarilo sa nadviazať divákove city na postavy, ich zdramatizovanie už vôbec nie. A o hercoch sa tiež nedá veľa nabásniť. 70%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnovo ladená dráma z ruskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o skupinke ľudí v čečenskom zajatí, z ktorých niektorí sú prepustení, medzi nimi aj britský herec, ktorý má dva mesiace na to, aby zohnal veľké výkupné za svoju lásku a vojak, ktorý vie dobre anglicky a čečenský veliteľ si ho obľúbil. Ale keď Brit nedokáže zohnať potrebné množstvo peňazí, obráti sa na svojho nového ruského priateľa, aby mu s celou situáciou pomohol. Spracovanie je celkom slušné a je rozdelené na štyri podobne dlhé rozličné časti, z ktorých niektoré sú lepšie a niektoré zase trochu horšie. Spočiatku je to pomerne drsne sa tváriaci film z čečenského zajatia, kde nechýbajú ani popravy, následne sa dej prenesie do civilizácie, kde sa herec snaží zohnať peniaze, čo je síce tiež zaujímavé, ale rozhodne je to najslabšia časť filmu, ale zase to vylepšuje druhá polovica, ktorá sa opäť odohráva v Čečensku a celá táto časť je už dobrodružne a aj akčne ladená. Akcie tu moc nie je, ale tá je dosť vydarená. Nachádza sa hlavne v poslednej štvrtine a tvoria ju hlavne rôzne menšie alebo väčšie prestrelky, pričom pôsobia nanajvýš realisticky, či už obsahovo, alebo aj výborným vizuálom. Najviac sa mi páči útok na tábor so zajatcami alebo aj menšia prestrelka na ceste. Herecké obsadenie je na tom dobre, hlavná dvojica funguje výborne a hlavne Elexej Čadov je dobrým ťahúňom filmu, okrem nich už nikto nemá až tak moc priestoru. Réžia a technická stránka sú výborné, dokonca funguje aj snaha o realizmus, čo sa mnohým tvorcom nedarí, takže nemám dôvod kritizovať. Som nadmieru spokojný, film nemá žiadnu výraznejšiu slabinu, všetky stránky si udržal nad priemerom, takže Vojna rozhodne stojí za pozornosť. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 77%. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Popravdě mne trochu štvala ta národnostní stereotypizace postav i integrovaný (a nijak zvlášť kamuflovaný) úšklebek pro zahraniční diváky ve stylu "nevykládejte nám tu něco o lidských právech, my si v Rusku uděláme pořádek podle svýho", ale potěšení z (mimo Rusko) netradičního zpracování klasické látky dalece převážilo. Co do akce umírněnější, ale zato zemitější a neuhlazený styl sluší válečné tematice víc, než reklamně nablýskáné bumbác filmečky, které občas vypadnou z Hollywoodu (a k nimž nemá daleko ani u nás populární ruská 9. rota, kde taktéž řádil Alexej Čadov :-)). ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

...ovela viac uveritelna "rambovka", natocena v prostredi cecenskeho konfliktu, ktora ma velmi prijemne prekvapila. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Realne to teda je,ale s Rambom by som to neporovnával, lebo niekto si to vysvetlí tak, že to je non-stop action movie, ale to nie je. Akčné je to iba posledných 20 minút. Ale je to fajn, Rusi u mňa zabodovali. Vychutnal som si to v pôvodnom znení a za zmienku určite stojí vodca čečenských povstalcov, ktorý rozpráva lámanou ruštinou s perfektne zafarbeným hrubým hlasom, to sa nedá nadabovať - toto znamená vychutnať si originál, zvlášť keď sa tej ruštine dá porozumieť aj bez toho aby ste čítali titulky.Óčeň inťeresna...80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No tohle může srovnávat s Rambem akorát divák hongongských akčních filmů! Vojna je především skvelé ruské drama. Mně osobně ta převyšující míra konverzací nad tím akčním vůbec nevadila (mno i když těch záběrů na nalétávající Hindy mohlo více to jo... :-)!!! Film úžasně reaguje na situaci v Rusku a v závěru jsem z něju měl podobný pocit jako z V údolí Elah. Je to prostě taková reflexe na Čečnu. Mimochodem rozhovor s Aslanem o Rusku, Čečně a válce měl vážně něco do sebe. A je pravdou i úsloví, ne každý Čečenec je pastevec, ale každý Čečenec umí střílet.... Pokud chcete vidět film ze současného Ruska a Kavkazu, nenechte si Vojnu ujít. Celé to ne mne působilo velmi věrohodně včetně návratu zpět. Už jsem byl rozhodnut, že dám za plný počet hvězd nebýt závěrečné přestřelky bus-vor... Opravdu nevěřím, že by osádka voru vyvázla bez škrábnutí. Ale i tak, bavilo mně to moc ! 4 zásobníky do Ak47. * * * * ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ked som premyslal ci v piatok vecer pustit stv2ku bol som viacmenej skepticky..prve minuty som si v mysli hovoril, ze sa ten cas dal predsa len vyuzit lepsie, no zhruba od 10. minuty to zacne zit!a zije to az do konca! naozaj velmi realisticky film s vynikajucim hereckym obsadenim..nemam co vytknut. ako uz dlhe roky mozme sledovat, ruska skola nefunguje tak dobre len v hokeji. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Naozaj trochu "rambovka" (bez svalnatého hrdinu). A prekvapivo draho vyzerajúca... So skvelým hlavným hrdinom a naturalisticky zobrazenou vojnou v Čečensku. Trochu okato rozdelená na dve odlišné polovice, ale dokázala ukázať všetky stránky vojny bez smiešneho patriotizmu "západných" filmov... ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Auta nevybuchují, každá hrdinova kulka nezasáhne cíl a ještě ten hrdina tak docela úplně kladný! Pravý opak amerického akčního filmu! Válka a ještě ke všemu reálně strvárněná. Příběh sice poněkud pokulhává, ale zas se přece nemůžou zabíjet bezdůvodně ne? ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vlastně mi na tom přišlo nejzajímavější, jak moc je to jiný než věci, které se točí ve Státech nebo tady. Ruská duše je prostě jiná. Mohlo by to být míť utahané v prostředku a místy naopak využít akci, ale jako ruský pohled na Kavkaz se mi to docela líbilo. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici poteší najmä istota, s akou režisér predstavuje postavy a cez ne rozohráva zápletku. Čo by niekto označil za rutinu, resp. hru na istotu bez štipky vlastného vkladu, je v skutočnosti dôkazom režisérskeho umu. Niečo ako interpretácia nespochybniteľne DOBRE napísanej skladby. Režisér je interprét-aranžér, scenárista autor. Nie každý zúročí čo sa mu ponúka, len tí najlepší to urobia s toľkou ľahkosťou... A keď sú už kocky hodené, figúrky rozostavané, motivácie bez jediného zaváhania či barličky nad slnko jasnejšie a charakteristika prostredia dokonaná (dokonalá), dostáva sa k slovu druhé dejstvo - dobrodružná výprava za záchranou, kde už jej samotná príprava dáva tušiť, že koniec neolemujú slávnostné salvy, vyvesené zástavy a rozdané metály. A to je dobre, pretože je to poctivé a poctivej zábavy je vo svete filmu nikdy nie dosť. Balabanov - si macher! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První polovina byla takřka dokonalá. Osudy ruských válečných zajatců a dvou Angličanů byly vylíčeny věrně, stejně jako zoufalství jednoho z Britů, snažícího se sehnat výkupné za svou přítelkyni. Druhá hodina už byla trošku přitažená za vlasy a místy až komická, protože Ian kelly je všechno, jenom ne akční hrdina. Přesto to mělo tempo a nadprůměrnou akci, takže jsem se v žádném případě nenudil. na konci jsem se pak jen uchechtnul, protože přesně takhle by to dopadlo i u nás. 75% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kaukazský zajatec na ruskú nôtu, proste mierne iný pohľad na vojnu s Čečencami a to možno aj preto, že Rusi s nimi museli bojovať znova. Bola to doba, kedy s moslimami bojovali aj Američania, či Briti a tak tu máme možnosť vidieť neobyčajnú kombináciu, kde Rus, Brit a tamojší pastier bojujú s tamojšími separatistami. Film nemá nejak silný a zaujímavý dej, záver je zas o boji, aj keď napríklad tá prestrelka ľudí na plti a v autobuse vyznievala hlúpo ako sa nevedeli trafiť. Ide o príbeh, nejde o tamojšiu vojnu, tú veľmi nerozoberú, Ivan nám tu rozpráva svoje názory a zážitky a popri tom s týmto ráznym chladnokrvným mladíkom prežívame film, neviem, toto nebolo ono. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film bych hodnotila 4 hvězdami, ale za konec přidávám pátou. SPOILER !!! John se stal slavným, natočil film, napsal knihu. Pastevec ovcí dal studovat syna do Moskvy. Kapitán se dostal na léčení a uzdravil se. Jen Ivana za všechno, co se dělo, zavřeli. Je to skvělý film, i když druhá polovina s ruským "Rambem" trochu skřípe. Ale jinak si myslím, že se hodně blíží realitě. Taková je totiž válka. ()

Reklama

Reklama