Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Október 1945. Príslušník Wehrmachtu na pozícii granátometčíka pešieho práporu, Mark Niebuhr, bol spolu s ďalšími vojakmi zadržaný sovietskou armádou. Náhoda chcela, že na varšavskej stanici v ňom Poľka spoznala vraha svojej dcéry z koncentračného tábora. Niebuhr bol preto izolovaný od skupiny a premiestnený do väzenia pre vojnových zločincov. Najskôr v samoväzbe a potom v spoločnej cele s nemeckými vojakmi zisťuje dôvody ich väzby. V cele ale vládne stará hierarchia a pravý fašistický duch. Niebuhr sa od nich postupne čoraz viac izoluje a bráni sa pred nimi. Podarí sa mu dokázať svoju nevinu? (Volodimir2)

(více)

Recenze (8)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ja nichtz SS, ja wehrmacht..." V prvom rade ďakujem Malarkeymu za skvelý tip. Tento komorne ladený film o obvinenom nemeckom vojakovi má výbornú atmosféru, ktorú pravidelne zažívame pri filmoch z väzenského prostredia. Tu je napätie ešte silnejšie, pretože tušíme, že Nemcovi ide o život. Postupne s hlavným hrdinom zisťujeme z čoho je obvinený a čakáme akým smerom sa film posunie. Je vinný alebo nie? Najviac si na filme cením snahu ukázať rozdiel medzi vojakmi SS a vojakmi wehrmachtu a ďalej medzi tými, ktorí rozkazy vydávali a tými, ktorí ich chtiac nechtiac museli splniť, často aj pod hrozbou smrti. Hlavná postava je sympatický mladík Mark, ktorý nechápe tú nenávisť okolo jeho osoby. Výborne sa vydarili scény s dusením kapusty, búraním starého domu, ale vlastne i všetko ostatné. Úsmevne pôsobia hlásenia v poľštine a celkovo to poľsko-nemecké prepojenie príbehu dodáva príbehu realistický tón. Nechýbalo veľa k plnému počtu. Neznámy, malý - veľký film, ktorý mi urobil radosť. 80%. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Mladý vojak Wehrmachtu je koncom vojny zatknutý a dostáva sa do väzenia. Vieme len, že nejaká žena naňho ukázala prstom.Prečo je v base sa dozvedáme až na konci filmu, kedy je aj zodpovedaná otázka jehl viny. Aby to nebolo len tak, väzenie je v Poľsku, spoluväzni najmä Poliaci a je im jedno, či Wehrmacht, alebo SS. Mark je Nemec a bodka. Šikana najmä psychická, je teda celkom logická. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmy jsou ty, od kterých nečekáte vůbec nic a pak Vás dostanou dobrým příběhem. Jeden takový je právě ve filmu Aufenthalt, který se odehrává na konci druhé světové války a vypráví o tom, co všechno si padlí němečtí vojáci užili. Film je sice z osmdesátých let, ale naprosto perfektně vykresluje psychologii jednotlivých postav, kde každá je zajímavá. Zajímavé je také určitě to, že si nelze k takovým postavám vytvořit vztah, ale přesto mě hlavní postava něčím zaujala. Možná tím teoretickým bezprávím a zoufalstvím. Ve výsledku jsem tenhle film slupnul jak malinu a za to musím poděkovat uživatelce Emma53, která mi na film dala tip. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Snímků o zajatých německých vojácích nebylo před rokem 1989 mnoho, zvláště pak německých. I díky tomuto je film „Pobyt” výjimečnou podívanou. Dostáváme totiž možnost nahlédnout do mentality lidí, o kterých nám školní osnovy uvádějí ne zcela objektivní informace. Tito lidé, včetně hlavní postavy Marka Niebuhra (Sylvestr Groth), byť stáli na straně nacistického Německa, nebyli všichni nacisté. Právě Mark je obyčejným mladíkem, který narukoval do regulerní armády – Wehrmachtu, když ho jeho vlast povolala. Na frontě mnoho nepobyl, zažil jednu ostrou akci, a poté skončil v polském zajetí. Za mřížemi polské věznice však zjišťuje, že největší problem mu nezpůsobí Poláci, kteří nacisty bytostně nenávidí, ale sami Němci. Většina zajatých Němců totiž stale zůstala nakloněna starému pořádku – nacismu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh z väzenského prostredia po nedávnej vojne, od ktorého som očakával asi niečo viac, ako len nenávisť dozorcov a spoluväzňov. Herecky iba priemer. Vďaka záveru vyznel príbeh slabšie, ako hypoteticky mohol, ale isté napätie je v ňom obsiahnuté od začiatku po koniec, vďaka čomu tých 100 minút ujde relatívne rýchlo. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama