Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Október 1945. Príslušník Wehrmachtu na pozícii granátometčíka pešieho práporu, Mark Niebuhr, bol spolu s ďalšími vojakmi zadržaný sovietskou armádou. Náhoda chcela, že na varšavskej stanici v ňom Poľka spoznala vraha svojej dcéry z koncentračného tábora. Niebuhr bol preto izolovaný od skupiny a premiestnený do väzenia pre vojnových zločincov. Najskôr v samoväzbe a potom v spoločnej cele s nemeckými vojakmi zisťuje dôvody ich väzby. V cele ale vládne stará hierarchia a pravý fašistický duch. Niebuhr sa od nich postupne čoraz viac izoluje a bráni sa pred nimi. Podarí sa mu dokázať svoju nevinu? (Volodimir2)

(více)

Recenze (8)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ja nichtz SS, ja wehrmacht..." V prvom rade ďakujem Malarkeymu za skvelý tip. Tento komorne ladený film o obvinenom nemeckom vojakovi má výbornú atmosféru, ktorú pravidelne zažívame pri filmoch z väzenského prostredia. Tu je napätie ešte silnejšie, pretože tušíme, že Nemcovi ide o život. Postupne s hlavným hrdinom zisťujeme z čoho je obvinený a čakáme akým smerom sa film posunie. Je vinný alebo nie? Najviac si na filme cením snahu ukázať rozdiel medzi vojakmi SS a vojakmi wehrmachtu a ďalej medzi tými, ktorí rozkazy vydávali a tými, ktorí ich chtiac nechtiac museli splniť, často aj pod hrozbou smrti. Hlavná postava je sympatický mladík Mark, ktorý nechápe tú nenávisť okolo jeho osoby. Výborne sa vydarili scény s dusením kapusty, búraním starého domu, ale vlastne i všetko ostatné. Úsmevne pôsobia hlásenia v poľštine a celkovo to poľsko-nemecké prepojenie príbehu dodáva príbehu realistický tón. Nechýbalo veľa k plnému počtu. Neznámy, malý - veľký film, ktorý mi urobil radosť. 80%. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Mladý vojak Wehrmachtu je koncom vojny zatknutý a dostáva sa do väzenia. Vieme len, že nejaká žena naňho ukázala prstom.Prečo je v base sa dozvedáme až na konci filmu, kedy je aj zodpovedaná otázka jehl viny. Aby to nebolo len tak, väzenie je v Poľsku, spoluväzni najmä Poliaci a je im jedno, či Wehrmacht, alebo SS. Mark je Nemec a bodka. Šikana najmä psychická, je teda celkom logická. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmy jsou ty, od kterých nečekáte vůbec nic a pak Vás dostanou dobrým příběhem. Jeden takový je právě ve filmu Aufenthalt, který se odehrává na konci druhé světové války a vypráví o tom, co všechno si padlí němečtí vojáci užili. Film je sice z osmdesátých let, ale naprosto perfektně vykresluje psychologii jednotlivých postav, kde každá je zajímavá. Zajímavé je také určitě to, že si nelze k takovým postavám vytvořit vztah, ale přesto mě hlavní postava něčím zaujala. Možná tím teoretickým bezprávím a zoufalstvím. Ve výsledku jsem tenhle film slupnul jak malinu a za to musím poděkovat uživatelce Emma53, která mi na film dala tip. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh z väzenského prostredia po nedávnej vojne, od ktorého som očakával asi niečo viac, ako len nenávisť dozorcov a spoluväzňov. Herecky iba priemer. Vďaka záveru vyznel príbeh slabšie, ako hypoteticky mohol, ale isté napätie je v ňom obsiahnuté od začiatku po koniec, vďaka čomu tých 100 minút ujde relatívne rýchlo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak předně děkuji Malarkeymu a našemu společnému ,,systému včasné výstrahy'' :-). O tomto filmu jsem neměl vůbec tušení a asi by mi unikl což by byla sakra škoda... Být po skončení druhé světové války německým vojákem zajatým Rusy kdesi v Polsku asi nebyl žádný med. Pokud si vás ale ještě k tomu splete s někým jiným matka zastřelené dcerky a udělá z vás esesmana velícího tehdejší razii, jste v těžkém průseru a nic vám nepomůže že nemáte v podpaždí vytetováno číslo... Mark Niebuhr panceřový granátník wermachtu, který si za válku zastřílel jen jeden den se tak rázem ocitá z transportu obyčejných vojáků ve vězení pro ,,lepší nacistické kousky'' o které se už zajímá prokuratura a pro které je na nádvoří věznice připraveno lešení se skobou.... Neví z čeho je viněn a nechápe, proč mu to nikdo něvěří.... Vždyť je jen Mark Niebuhr, granátník wermachtu, původem knihtiskař... Parádní věc, doporučuji vidět! Dávám 4 kousky zelí. * * * * ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama