Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 50 před Kristem. Celá Galie trpí v obležení Římanů... Celá?!? Ale kdeže! Julius Caesar je bezesporu vynikající stratég a vojevůdce, který dosud nenašel přemožitele. Jen hrstka nepoddajných Galů se nadále vysmívá přímo do zobáku slavného římského orla a odolává jeho válečným výpadům. Nyní má Caesar geniálně lstivý plán, jak se drzých Galů zbavit jednou provždy: svést prostoduché vesničany kouzlem civilizace v podobě monumentálních římských staveb. Tedy, vlastně se jedná o kompletní vykácení lesů a výstavbu mramoráků (předchůdce dnešních paneláků)... Ale rozhodně s honosným názvem – Sídliště Bohů. Jenže Asterix a Obelix svou malou vesnici, ukrytou v hlubokém lese, oplývajícím chutnými divočáky, nadevše milují. Přece nedopustí, aby se z jejich milovaného domova stal pouhý turistický skanzen. Musejí nabrousit veškerý svůj důvtip a pokusit se prohnaného Caesara v této podlé bitvě porazit... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (287)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jsou zpět. Galové rozvrácení více než kdykoli předtím, Římané prohnanější, ale také hloupější a hlavně vtipnější než dříve a humor vysoce trefný, společně s legendárními 12 úkoly nejlépe reflektující některé sociální problémy současnosti. A jelikož já tenhle typický Asterixův humor naprosto miluji, po další projekci jsem nucen konstatovat, že Sídliště bohů se řadí v mých očích mezi ty úplně nejvtipnější počiny nikoli pouze v rámci komiksových Goscinyho karikatur, ono totiž hravě strká do kapsy většinu animované konkurence za celé dlouhé roky. Animace je výtečná, vedlejší postavy (Centurion, hlavní otrok, mrskač otroků!!) nezapomenutelné a český dabing, jakkoli zní originál nezaměnitelně, naprosto perfektní. V tomto duchu se modlím za další pokračovaní na každé maximálně tři roky. :-) 90% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Galové se dostávají zase o kus blíže k Římu. Tentokrát začne bujet obchod mezi těmito znesvářenými stranami. CITÁT - Kupte si starožitnosti............ Je to opět zábavné, vtipné a plné akce. Dokonce tu Obelix dostane kapičku kouzelného lektvaru. CITÁT - Ale já bych neměl........... Klasická kančí honička, římské šiky také dostanou na frak,Obelix má zase hlad a dokonce si oblíbí jednoho malého Římana Citrusdžuse. K totální zkáze však nedojde, protože Galové dostanou rozum. CITÁT - Hele, Juldo, vem si své lidi a vrať se do Říma............ Já se královsky bavil a dávám všech pět palců nahoru. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne po dlhej dobe Asterix, ktorý mi spravil radosť. Nielen novou výbornou 3D grafikou, ale aj zábavným dobrodružným príbehom, v ktorom sa veľký Caesar rozhodol postaviť hneď v susedstve neohrozenej dedinky Galov sídlisko s mrakodrapmi. Už len ten kontrast, kde na jednej strane je ultramoderné mesto a moderná civilizácia a na strane druhej barbarský svet a stará známa dedinka kde sa predávajú hlavne ryby a štíty, ma náramne pobavil. Nehovoriac o problémoch, ktoré sa vyskytli pri stavbe a spolunažívaní oboch svetov. Výborný animák na oddych a relax po nedeľnom obede. 80/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Asterix s Obelixem spolu stále kamarádí, ale jen to velké plátno se s nimi ani za Boha nechce přátelit, potažmo český divák. Přechod z comicsových stránek do animované verze je opět problematický a z diváckého hlediska nebaví a ani neupoutá pozornost. Z hlediska proveditelnosti groteskních gagů je animovaná verze oproti hrané ve značné výhodě, ale nevyužívá ji naplno. Vědoma si nešvarů hraného filmu je o o dost opatrnější ve své uřvanosti a pitvoření, ale stejně k tomuto kroku po nějaké době sáhne. Výsledkem jsou uječené gagy, které nejsou vtipné, ale právě dokonale uječené. Cézar patří k těm lepším figurám na scéně. Jeho otrávená gesta i výraz pobaví z celého filmu nejvíc. Samozřejmě zase na nenáviděné galské bojovníky spřádá zlotřilý plán, jež má podobu moderního sídliště postaveného poblíž galské vesničky. Nebude to trvat dlouho a Asterix a spol. se chytne do pasti. Samozřejmě svoji roli v tom bude hrát nejen Cézarova mazanost, ale také kouzelný galský lektvar, o který jeho majitelé načas přijdou. Děj je však natolik nepřehledný a zkratkovitý, že jsem se v něm hůře orientoval, až to ubíralo na mém zájmu, co se bude dít dál. A až tak moc se zase toho nedělo. Prostředí téměř nevyhovující v tom, jak se neměnilo a z 80% se vše odehrávalo na údajně moderně postaveném sídlišti, které mělo čtyři protilehlé budovy a víc nic. Docela ostuda, beru-li v potaz, že animovaný film si může, pokud jde o výpravu a prostorovou rozlehlost, dovolit prakticky cokoliv. No, dívat se na nevzhledné budovy byl opravdu zážitek. Příliš velkou krásu nepobrala ani dobrá polovina postaviček, která byla obdařena zbytečně velkými nosy a ošklivými rysy v rypáku. Až na Asterixe, Obelixe a Idefixe (to je pes), se nikdo nemůže dětskému divákovi líbit. A tady vyvstává další problém, a sice, komu je vlastně film určen. Politikaření, i když je zde zredukováno na minimum, určitě pro dítě poutavé není. Ani intrikaření dětský divák neporozumí. To je tady celkem složitě vedeno. A nezaposlouchá se ani do legendárně nevkusné hudební skupiny Ricchi E Poveri, která se animákem v jeden překvapivý moment nečekaně rozezní. Je záhadou, proč se velkolepě pojatá orchestrální hudba dostala k notě jen sporadicky, prakticky hlavně v závěrečném dění. Na malé dítě tak v podstatě zůstane jen větší porce uhulákaných gagů, které zabaví, i když je to tedy hodně málo. A vyhazovat peníze za nedotažený kino debut Luise Clichyho, byť ve vyhovujícím tempu a krátké stopáži, je přece jen trochu luxus. Všechno ve filmu je tak nějak polovičaté, nedotažené, dějově nepřehledné a nepropracované. Ani tvůrčí záměr mně nebyl příliš jasný. Tvůrci comicsu Goscinny s Uderzem by jistě obrátili oči v sloup. Do kina se na to nevyplatí jít. Ledaže by vstupné bylo v sesterciích. Ale nepovím vám, jaký je aktuální kurz ke koruně. Ostatně i v tomhle film úspěšně mlží. 40% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

No do pytle! Teda.. U teutatise, jsem chtěl říct, tohle je fakt neskutečně dobré a obrovské překvapení, že se francouzům podařilo geniálně navázat na první vlnu Asterix-Obelixovských animáků, kdy si troufám tvrdit, je Sídliště bohů jednoznačně mezi těmi nejlepšími. A přitom předloha není až tolik nosná, ale tady se to obrovsky povedlo a navíc, narozdíl od filmu Asterix a Vikingové, tu dopadlo dobře i přidělávání děje, jelikož z útlého komiksu nejde hodinu a půl dlouhý film vykřesat bez doplňování. Tady to zkrátka všechno ladí a dokonale zapadají věci, které jsou bizarní, nebo vyloženě retro (pasáže doplňovaným oním hrůzným francouzským sedmdesátkovým popem) a zároveň je to neskutečně vtipné nejenom dějem, ale i vizuálem (miluku divočáky!), díky kterému jsem schopnej odpustit i animaci, která se změnila na 3D. Během psaní tohoto komentáře nezemřela ani jediná zasmrádlá makrela ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Písnička, která ve filmu zazní, je „Sarà perchè ti amo“. (mar48)
  • Film se stal komerčně nejúspěšnějším animovaným filmem ve Francii v roce 2014 a vydělal v ní 26,6 milionů amerických dolarů. Po celém světě pak 51 milionů dolarů, avšak film nebyl nikdy promítán v USA. (mar48)
  • Roger Carel, ktorý v predošlých dieloch prepožičal hlas Asterixovi, sa vrátil z dôchodku, aby ešte posledný krát nahovoril hlas malého galského bojovníka. (megajalec)

Reklama

Reklama