Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Claire se připravuje na útěk. Hraje si s chlapci na lov a přitom prozkoumává terén a vybírá si cestu, kterou by mohla použít. Chystá se sněm klanu MacKenzieů, velká slavnost, při níž muži přísahají věrnost Columovi, hlavě klanu. Geillis přinese Claire výborné portské víno a jen jakoby mimochodem se zmíní o tom, jak připravuje kozlík, aby z něj udělala silné sedativum. Claire se chystá své strážce a co nejvíce dalších členů klanu opít tak, že si jejího útěku nevšimnou...

Najde si koně a připraví zásoby. Účastní se prvních přísah, ale ty jsou všechny stejné, tak odchází. Nejprve ji vyruší Laoghaire, která chce nápoj lásky, aby ji Jamie miloval. Pak v chodbě narazí Claire na skupinku opilců, kteří ji obtěžují. Zachrání ji Dougal, také opilý, který se ji pokouší políbit. Ona ho nakonec omráčí a prchá. Nedostane se však daleko: narazí na Jamieho, který jí prozradí, že Colum nechal okolí hradu hlídat zvýšeným počtem mužů, takže by se daleko nedostala. Chce jí ukázat tajnou chodbu, kudy zpět, ale přepadnou je strážci, kteří přinutí Jamieho, aby se převlékl na přísahu. Buď bude přísahat věrnost klanu a stane se po Columovi jeho vůdcem, což znamená, že mu bude Dougal ukládat o život, protože se chce sám stát vůdcem, nebo pokud nebude přísahat, je jeho život rovněž v nebezpečí, protože si rozhněvá Columa. Jamie přesto nezradí svůj vlastní klan a slíbí věrnost jen svému strýci, pokud se bude nacházet na jeho území. Colum to k všeobecnému překvapení přijme.

Při honu na divočáka ošetřuje Claire zraněné a sama se dostane do nebezpečné blízkosti zdivočelého stáda. Zasáhne Dougal a skolí nebezpečné zvíře. Claire spěchá k dalšímu zraněnému, tentokrát je to Dougalův přítel Geordie, kterému divočák doslova rozpáral břicho. Muž umírá v Dougalově náručí a poslouchá Claiřina konejšivá slova...

Při hře s pálkou se do sebe pustí Jamie a Dougal a hra se spíš podobá surové rvačce. Je jasné, že mezi oběma muži existuje velké napětí, přestože spolu nakonec odcházejí bok po boku. Dougal přichází za Claire a konstatuje, že už určitě viděla umírat mnoho mužů, což musí mladá žena potvrdit. Pak jí oznámí, že s ním nazítří časně ráno odjede na objížďku po území klanu, kde bude vybírat pachtovné. Claire si ihned pomyslí, že během cesty by se jí mohla naskytnout další příležitost k útěku, kterou už tentokrát nesmí promeškat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1)

PenelopaW 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mne nej epizoda první řady, a to nejen díky zvýšenému výskytu Dougala MacKenzieho aka Grahama McTavishe. V knize Jaimeho strýc vůbec nemá to vyznění, které mu McTavish dodal svým charisma, a v seriálu je tak díky němu naprosto neodolatelný! V minulém díle nechal Jaimeho zmlátit Rupertem, v této epizodě ho vidíme v dalších polohách, včetně velmi jímavé na konci honu, a následně agresivní v rámci hry shinty. Na této epizodě se mi líbí několik rozehraných příběhů, které se plynule střídají a divák se po celou dobu sledování nenudí. Zpětně, díky znalosti knihy, si mnohem víc vychutnávám rozporuplnost vztahu Dougala k Jaimemu, stejně jako narážky Geillis Duncanové. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Hru s holemi v epizodě hráli skuteční hráči shinty. Závěrečný soubor Jaimeho (Sam Heughan) a Dougala (Graham McTavish) při hře Brian Kelly natáčel ruční kamerou. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • V epizodě se v cameo roli objevuje autorka literární předlohy Diana Gabaldon. Hraje postavu Iony McTavish, jednoho z hostů přítomných na balkoně ve Velké síni hradu Leoch při skládání slavnostní přísahy. Gabaldon pronáší několik replik v rámci rozhovoru s postavou paní Fitzgibbons (Annette Badland). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama