Reklama

Reklama

Neviditelní

(seriál)
  • Slovensko Neviditeľní
Trailer 1
Česko, 2014, 12 h 6 min (Minutáž: 51–60 min)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Vypadají jako my, mluví jako my, ale mají něco navíc – gen, který jim umožňuje dýchat vodu. Aniž to tušíme, žijí mezi námi. Vodní lidé. Není to pohádka – je to realita a čistá pravda. Neviditelní je název třináctidílného komediálního seriálu o menšině, žijící v utajení mezi námi. O vodních lidech. Vypadají jako my, mluví jako my, ale mají něco navíc – akvagen, který jim umožňuje dýchat vodu. V poslední době jich ubývá. Páření se „suchými" totiž snižuje kvalitu jedinečného genu a vodníci postupně přicházejí o svou zázračnou schopnost. Někdy se mezi nimi objeví tzv. „vlk", tedy vodník, který o sobě nevěděl, že je vodník. A když se vodnickým vlkem stane známý pražský lobbista Laušman a navíc před objektivy televizních kamer, nastává problém. A hned dvojitý – suchý notorický podvodník Laušman má v patách policii a nově objevený vodník Laušman vodní lidi, kteří se bojí prozrazení. Díky váhavosti a neschopnosti obou skupin Laušmanových nepřátel získá lobbista spojence, který mu zachrání život. A netuší, co všechno jeho záchranou rozpoutá... (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to na velký průšvih nevypadalo. Nápady ovšem díl po dílu řídly a řídly, až ke stavu (po 11. epizodě), který už průšvihem je. ()

Matty

všechny recenze uživatele

Chápu, že se tvůrci snažili v první epizodě představit co nejvíc taháků seriálů, ale mohli tak učinit uvážlivěji. Nesnažit se naráz vysvětlit zákonitosti komplexního fikčního subsvěta, započít a rozvést asi tři motivicky hutné dějové linie (snaha zachovat čistotu rodu, spor o způsob vedení komunity, Laušman), poukázat rádoby-satirickou formou na vazby mezi světem vodníků a světem obyčejných lidí a navrch to celé naprosto zbytečně zarámovat jako dokumentární rekonstrukci s mluvícími hlavami a využitím pseudo-zpravodajských záběrů (baví mne myšlenka, že inspirací pro tento typ převyprávění nebyla obliba dokudramat, ale Temný případ). Výsledek je jednoduše přeplácaný. Nejen motivy a postavami, ale i žánry, neboť se neustále přechází mezi vztahovou telenovelou s prvky sociálního dramatu (snaha Johanny proniknou do světa vodnické šlechty), groteskou (nezapomenutelný závod s hovnocucem) a zmíněnou satirou, která ale není důsledná (natož vtipná) a působí z celého seriálu nejnuceněji (Babiš na zdi), jako snaha jít s dobou, což ovšem moc nejde dohromady s fantastickým, od reality odtrženým jádrem vyprávění. Přestože nejsem velkým obdivovatelem vodních bytostí, českým vodníkům bych přál konzistentnější seriálový svět, do něhož se nebudou diváci vracet jenom kvůli známým hercům (z nichž nejméně přehrává Sobota, což po Okresním přeboru ani není tak překvapující) a naději, že sem tam narazí na vtípek hodný uchechtnutí. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Rozesmála mě jedna zajímavost, v níž se hlavní tvůrce netají inspirací slavným vodnickým filmem, kdyby Mráčka nebylo, téměř polovinu nápadů v seriálu by musel Radek vymyslet sám, navíc vykrádá třeba i snímek "Zabil jsem Einsteina, pánové." Tak dvě třetiny dílů dobře snesitelná záležitost, i ta satira (polepšení Laušmana je díky civilnímu Langmajerovi uvěřitelné). Po Evangeliu mnohosti, suverénně nejtrapnější záležitosti (Bajgar, producent pořadů Na vlastní oči či Občanské judo by si měl vážně lépe vybrat, do čeho se trefuje), už byl seriál pouze přeplácaný či absurdní na nesprávných místech (zásahová jednotka si neumí poradit se dvěma ženskými). Typická padesátiprocentní zívačka s několika lepšími vtipy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Televizní bomba podzimu...což ovšem nezabrání zdejším českobijcům, aby spustili svůj tradiční evergreen. Jsem rád, že ze seriálu jde pohoda a né pozérské negace, který si na csfd "užívám" až dost. (po 10dílech 4* - skvělej casting, Kristýnka Liška Boková je nekrásnější vodnice v dějinách českého vodnictví ) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Židi prošli holocaustem a dneska mají vlastní stát. Teplouše dřív zavírali, dneska se ženěj. Černoši jsou v Americe prezidentama. Jenom my děláme, jakože nejsme." Jsou věci mezi nebem a dnem, kterým můj stoprocentní aquagen nerozumí, ale co se týká sekt, lobbismu a žab v želé, tak na to jsem odborník. Asi proto se mi mezi 7111 českými vodníky hodně líbilo, což hodlám zapít výjimečně osvěžujícím Lochnessem 1960 s naprděnými bublinkami od místní potvory. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevtipné a nezajímavé. Hodinová stopáž je ústřel a otravné okoukané tváře to rozhodně neutáhnou. Pečený sněhulák hlásí jiné laťky, takže tohle jen taktně přejít. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13/13 Má to hezky vystavěný vodnický svět, bohužel ten casting to dost často zabíjí. V malých roličkách je to samá Voldánová nebo Hejma a podobní neherci, ale naštěstí holčičí hvězdičky současné mladé generace to dávají s přehledem. Poláková je vyloženě k užužlání, trojice jezin Pazderková, Plodková a Nováková vyloženě baví, Doležalová jako topička je na jistotu a takhle se vám to nakonec poskládá jako radost k pokoukání celé. Překvapující bilance. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Neviditelné jsem opravdu viděl. Z nadějně vypadajícího seriálu, kterému bych milerád odpustil i vykrádání Macourka s Vorlíčkem, kdyby to bylo co čemu, se ale bohužel díl od dílu stávala čím dál pitomější záležitost. Scénář se postupně jaksi rozpadal, s postavami si s jemností šíleného vědce dělal, co chtěl - ty, které se zdály být důležitými, odsouval do pozadí, a tu nejzajímavější dokonce sprostě vyhodil (ano, myslím Kristýnu Bokovou), humor se vezl na dost trapné vlně, ač se občas povedlo něco lepšího... Zajímalo by mě, kdo z České televize tenhle projekt schválil a jestli ho schválil jen na základě scénáře k prvnímu dílu, protože tak to opravdu vypadá. První díl byl totiž, jakkoliv přeplácaný, asi nejlepší ze všech. Měl-li Radek Bajgar celý děj opravdu promyšlený a chtěl-li, aby se vše vyvíjelo a dopadlo tak, jak to nakonec dopadlo, asi by už nikdy raději neměl nic psát. Vše bylo příšerně chaotické, děly se různé "zvraty", které neměly vůbec žádný smysl, do toho se pletla vodnická mytologie, na níž ve finále také vůbec nezáleželo... Na zbytek seriálu jsem se vlastně díval jen kvůli Kristýně Bokové (která zmizela někdy v polovině) a Luďku Sobotovi (který nevydržel o moc déle). ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vodnický seriál s Jolanou Voldánovou, Ondřejem Hejmou a rádoby vtipnými odkazy na Babiše a Bobošíkovou? Jasné české WTF roku a zároveň také největší dramaturgická slátanina posledních let. ()

Tom_Lachtan

všechny recenze uživatele

Tak nějak moc nechápu tu vlnu kritiky, která se na tuhle bandu neviditelných vodníků snáší ze všech stran, protože je to povedený (teď samozřejmě mluvím jen o prvním díle, ale rozhodně mám v plánu sledovat i další) seriál, u kterého prostě funguje humor i hlavní dějová linka a různé stížnosti ohledně toho, že se v prvním díle řeší moc dějových linek, například... Do kulhavého koně, k čemu jinému slouží první díly, než k tomu, aby naznačili hlavní dějové taháky a představili postavy?! Tak nějak mě u tohle kopání do čehokoliv českého (a v tomhle případě i humorného, jaká to odpornost!), co se na obrazovkách objeví přestává nudit (teď samozřejmě myslím tu bandu odpadujících neschopných jakéhokoliv argumentu). A navíc je přítomen šéf Strany zelených Liška stěžující si na fakt, že používat k usmrcování osob hovnocuc plný sava je neekologické, což je asi nejgeniálnější cameo v historii domácí tvorby. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro pražské vodníky mám coby Pražák slabost. A není to kvůli skvělému Dr. Mráčkovi, ale kvůli Andreji Gjuriči a jeho nádherné knize o Praze a Kampě - Kam běží modrá liška... Proto jsem i díky masivní reklamě, která je byla na veřejnoprávní ČT vpravdě bombastická moc těšil. Nechci hodnotit po prvním dílu, ale zatím jsem celkem rozpačitý. Nasazení známých herců a serebrit co do rozsahu je seriál srovnatelný se socialistickými Chalupáři, což však není vždy ku prospěchu věci, protože sérebrity většinou hrát neumí což je i většinou znát. Zatím tam byl kde kdo, chyběl mi tam božský hérec Kája Gott, no ale nechme být a nesuďme po pilotu... Osobně jsem moc nechápal to jakoby dokumentární schéma a sdělované poznatky vodníků do kamery... navíc řada narážek na pražské kmotry byla tak tupě podaná až byla trapná. Ale zase oceňuji poměrně detailně rozpracovanou tu vodnickou mytologii a celý jejich svět, kde voda je tím hlavním ať už se jedná o prostředek k přežití či pouhý chlast :-). Zatím bych tomu dal prostor a určitě se podívám na další díl. Nicméně jsem očekával trochu výraznější vůni puškvorce a tak jsem mírně zklamán. Tři akvageny. Zatím. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdilo, že Bartoška si umí vybrat, v čem hraje. Když se člověk přenese nad to, že idol osmdesátých let značně šeple, nezbývá než ocenit práci jeho i ostatních. Samotný seriál je velmi příjemný a obsahuje bezpočet značně vtipných replik. Bohužel ne všechny díly jsou zábavné. Právě ta nevyváženost je zřejmě největším problémem. Zvažuji, zda hodnocení ještě nenavýšit, abych poněkud vyvážila „názor" uživatele s populární sestrou, kterému k zhodnocení stačilo pouhých deset minut. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Topení povoleno! Hodili Radka Bajgara do nepříliš stojatých a poměrně záludných (vodnických) vod a on kupodivu plave, a dokonce proti proudu (televizní tvůrčí zábavy). A je odvážný i ve střídání (plaveckých) stylů a hezky kope tvůrčími nožičkami a jeho makovička vymýšlí jeden nápad za druhým.Tímto budiž Radkovi odpuštěno, že před deseti lety na televizním národu spáchal tvůrčí zločin proti lidskosti, když na záchodě vysral obří lejno a po kvalitních cereáliích, které si denně dopřával, jej nazval "Ulice". Dnes je jinde. Rozhodl se oživit specifický žánr české crazy komedie s prvky scifi, se kterým kdysi markantní úspěchy sklízelo potentní proslulé duo Vorlíček/Macourek. Čtyři dekády se nikdo neodvážil pustit do úzce profilové vodnické tématiky, až nyní. Konfrontace s vodnickou rodinou Vydrovic, je z diváckého pohledu velice dobrá a osvěžující. Nechybí správně posazený humor. Trojice Hádek-Chýlková-Bartoška jsou vynikající a umí své postavy stylově i výrazově podat. Postav v tomhle seriálu ale není rozhodně málo, a to je jedno z úskalí, které seriálu bere sílu. Divák, nechce-li se začít v těch postavách, potažmo ději, po "vodnicku" topit, musí chtě nechtě strávit postavy, které na jedné straně břehu baví, a když doplave spolu s nimi až na druhý břeh, tak by tam některé nejraději nechal. To platí o Laušmanovi Jiřího Langmajera. Pro mě je tento herec až principiálně poslední dobou otravný. Dále do toho spadá i zbytečný Luděk Sobota a obecně platí, že čím známější herec, tím horší herecký výkon. Nebo ještě lépe zní - nezajímavý herecký výkon. Neherci Ondřej Hejma nebo Pavlína Danková jsou i na malém prostoru, který je jim dopřán, více než zoufalí. Z postav, které mají větší prostor, zaujme Barbora Poláková, která má trademark na postavy s bezbřehou naivitou, kterým umí dodat "naturščikovský" nádech, i když se najdou jistě i tací, jež budou namítat, že se takovéto uchopení její postavy sem moc nehodilo. Rozhodně za pozornost stojí sexy vystylingované trio Jezin, jmenovitě Nováková-Pazderková-Plodková, které vůbec nejsou tak šeredné, jak se o nich v seriálu říká. Skvěle posazená postava s negativním zabarvením je slečna Berková Marie Doležalové, která postupně scénu od scény nabírá vražednou sílu, kdy jí věřím její nezvladatelnou touhu topit návštěvníky koupaliště. Aby se nazapomínalo na konfrontaci vodníků s realitou, je přítomna policejní komisařka v podání tradičně herecky neotřelé Simony Babčákové, která se svým týmem vede vyšetřování, které v její kariéře nemá obdoby, a tím pádem, jí nedá ani chvíli spát. I přes značné riziko naservírovat divákům žánr, který už je mnohými považován za dávno mrtvý, není vše, co je na vodní hladině, v tomto případě ji představuje televizní obrazovka, ideálně třpytivé. Bajgarovi do vyváženého a stoprocentně přehledného režijního uchopení chybí nějaký ten coul a v praxi to znamená, že si velmi často vystačí se střídáním originálních, někdy až vtipně-temných momentů a s nimi střídá i nezáživné sekvence, které jednotlivým dílům ubírají na tempu, anebo do děje zapadají až příliš komplikovaně. Vylepšil bych i hudbu, ačkoliv úvodní titulky se nesou ve "vorlíčkomacourkovském" stylu, který však Bajgar překvapivě otrocky nenapodobuje, zato však v jeho seriálu je pár "mráčkovských" odkazů, kterých si povšimne jen pozorný a znalý divák. Přejme tedy, aby divák s tímhle specifickým seriálem nezažil tonutí a užil si vodníky mezi námi. Mé hodnocení: 60% () (méně) (více)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Toto mohlo být velké (a klidně kratší). Bajgar aktualizoval českou (zvl. pak pražskou) vyprávěcí tradici o vodnících, zkombinoval s nabízející se pověstí Prahy jako mysterijního magického epicentra, vymyslel si to docela pěkně i vtipně a okrášlil četnými fajn prvky (např. Krysa Holub!). Bohužel k psaní a režírování nepřizval někoho, kdo umí vytvořit kvalitní, nebo aspoň nějak konzistentní věc. Jak to dopadlo, vidíme kromě Enšpígla všichni. Je to škoda. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tak vtipný a zábavný český seriál už jsem hodně dlouho neviděla. Ten svět, kde vedle sebe žijí vodní a suší lidé, přitom ti druzí o existenci těch prvních nemají ani páru, mě neskutečně bavil. Dobrý seriál dělají dobré postavy a tady jich bylo dost, ale zajímavé je, že nositelkami zábavnosti tu jsou spíš postavy ženské. Dvojice Barbora Poláková - Simona Babčáková následovaná Ivanou Chýlkovou jako paní Vydrovou je prostě neodolatelná. Také jeziny jsou nezapomenutelné, i když jsem moc nepochopila, proč jsou ze začátku na oslovení "jeziny" háklivé a v posledních dílech už sami říkají: "my jsme jeziny". Nevím, jestli se uvažuje o pokračování, neukončení některých dějových linií by tomu nasvědčovalo, pokud ano, už se těším. ()

Reklama

Reklama