Pornografický vztah
Affair of Love, An
Drama / Romantický / Psychologický
Francie / Švýcarsko / Belgie / Lucembursko, 1999, 80 min
Frédéric FonteynePlakáty
Jeden muž, jedna žena, jedna erotická představa. Muž a žena se rozhodnou tuto představu sdílet. Zpočátku jednou. Pak víckrát. Záludně se rodí vztah. Sex už není tím jediným, co je spojuje. Pomilují se. Rodí se cit. Jde o pornografický vztah. (oficiální text distributora) -
To, co začalo jako nevinný flirt, postupně mezi oběma hlavními postavami, mužem a ženou, přerůstá do skutečného, fakticky však nikdy nenaplněného milostného vztahu. Hranici bouřlivých hodin, prožívaných v pokoji hodinového hotelu, která oběma zaručuje pomyslnou svobodu a nezávislost, není ani jeden s to prolomit. Je na divákovi, aby si na nevyřčenou otázku, proč se tak muselo stát, nalezl vlastní odpověď. (sportovec)
kleopatra
Narozdíl od Intimity, která je tomuto filmu hodně podobná, mi tu něco dost podstatného chybí a není to sex. Zatímco v Intimitě postupně poznáváme motivaci chování těch dvou, tady je to jedna velká mlha. Je to sice moc hezký, že ze schůzek "jen" kvůli sexu vznikne láska, ale proč se ti dva do sebe zamilují??? Pokud o sobě totiž vědí jen to, co o nich ví divák, tak to je dost málo na lásku a nebo mi něco zásadního uniklo.(30.4.2004)
Houdini
Zlatý Lev - výběr(23.1.2006)
Gemini
Tenhle film má jiskru, šmrnc, náboj, kouzlo, zkrátka něco do sebe...a erotika to opravdu není...nepřestává mě fascinovat jak jsou ti dva tak blízcí a přitom se vlastně neznají. Pornografický vztah provokuje vaši zvědavost od začátku až do konce, a to je něco co se vidí opravdu málokdy....a o to je výjimečnější.(15.4.2004)
Djkoma
Vztah vzniklý kvůli něčemu co spolu můžou dělat jen muž a žena. Dva lidé co se vidí jednou, dvakrát.... nevědí o sobě nic kromě jména a jejich snů. Ústřední dvojice se k sobě na prosto skvěle hodí. Ukázka toho jak málo stačí vědět, aby někdo miloval a hlavně ukázka toho, jak všechno není tak, jak si myslíme. To, že v celém filmu je prakticky minimum erotiky neuvěřitelně prospívá filmu.... Film v kterém se odehrává příběh dvou a jsou v něm vloženy pozdější rozhovory působí opravdu skvěle a je výborně natočen....Úchvatný film!! Pro mě skvělý zážitek. Konec je realistický, žádný happyend.... to je na tom skvělé!!(14.6.2004)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $359,050║Tržby Celosvetovo $3,300,000║(20.11.2008)
charlosina
Tenhle snímek mě velmi oslovil. Pornografický vztah je film o vztahu mezi mužem a ženou, o vztahu sexuálním, který postrádá pornografické scény. A je úžasný. Ti dva jsou pro sebe cizí, neznají jména, adresu ani telefonní číslo, jeden o druhém neví nic osobního, neví o rodině, o práci, o jiných vztazích... Znají jen svá těla a své touhy. Proto se vůbec seznámili - aby spolu prožívali jen ty nejintimnější okamžiky. A možná právě proto, že se navzájem nezatěžovali všedními věcmi, se jejich vztah prohloubil do zcela jiných sfér... Vyhnuli se malichernostem a trápením, kvůli kterým většina ostatních troskotá. Ovšem vzniklé emoce, silnější než živočišný pud, byly potlačeny. Nebylo plánovano, že si neprozradí nic "legitimního" o sobě samých, to vyplynulo ze situace. A stejně tak nebylo plánovano, že se mezi nimi vytvoří vztah překračující hranice sexuality. Vztah citový... Tenhle film mě opravu oslovil a zanechal ve mě otázku, která mne od té doby neustále straší: Řeknou si muž a žena vždy to, co si říct mají? Působivý snímek, a to nejen svou lidskostí a citlivostí, ale hlavně tématem, velmi dobře pojatým a zpracovaným tématem.(29.8.2007)
Jeanne
Docela jednoduchá - ale nestandardní forma. Dva bezejmenní lidé (stále jsou pro sebe i pro diváka jen elle/ona a lui/on) nám vyprávějí svůj příběh. Vyprávějí ho s určitým časovým odstupem, po té co si mohli promyslet jeho průbeh a konec, takže na nás nechrlí roztržitý a nevyrovanný dojem, tzn. film působí pohodově. Divák tedy jen sleduje ohraničené vyprávění toho, co řekne ona, toho, co řekne on. Občas se shodují, občas se liší. V kteroukoli chvíli může jeden z ich lhát tomu druhému, lhát sám sobě nebo jen nepochopil toho druhého a celé jednání pak vyznívá jinak. Je to potom jako tiše a v pozadí sledovat příběh, který se nás netýká a přitom do něj pronikáme. Nepochopení a komunikace vůbec josu taky zásadním obsahem filmu. Je tu na první pohled neobvyklá (na druhý už ale obyčejná) situace, která se odehraje během půl roku v Paříži docela normálním lidem, kteří se střetli se svými touhami. Lidem, o nichž se toho však moc nedozvíme, mohlo by se zdát, že ten příběh snad ani není o nich, ale on je. Setkáváme se s nimi v kavárně, na ulici, v hotelu, kde většina ze scén končí záběrem na dveře pokoje. Vlastně barevností připomíná styl jiného filmu, Amélie z Montmartru. Mnohoznačnějšího rozměru dosáhl snad právě formou popisu - tedy nevyhnutelně omezeného vyprávění. Touto mnohoznačností se zase trochu podobá Eyes Wide Shut, ale z tohoto srovnání Pornografický vztah vyjde jako velice přímočarý snímek. Je vytvořen tak, že provokuje k zamyšlení se - nikoli však otevřenými erotickými scénami, jak by si leckdo představoval pod filmem takového názvu, ale jen samotným příběhem a hlavně jeho podáním. Nejspíš ho nemůžeme pochopit zcela a určitě ne všichni stejně, ale každý v něm může spatřit určitý kousek situace, která mu něco evokuje... Co třeba ta podvědomá potřeba ukončit vztah v tom okamžiku, kdy vám na něm začíná záležet, jakási ta poslení záchrana, před tím, aby člověk neztratil sám sebe? Jaké štěstí, že tu a tam, hodilo by se říci de temps en temps ještě existují filmy, které pobízejí k přemýšlení o nich, ač třeba jen na malou chvilku, mais pour cette moment... :-)(6.4.2004)
Kaka
Tak citlivě vystavěný lidský příběh jsem už dlouho neviděl.Každý záběr kamery, každý pohled hlavních hereckých představitelů, každý čin, který udělají.To vše do sebe zapadá a tvoří krásný velice citlivý a atmosferický film o jednom nezávazném lidském vztahu, který se později změní v lásku...no vlastně ne až tak docela.(29.4.2004)
2Pac
Velmi dobre natoceny snimok a vztahu dvoch uplne beznych ludi. Beznych v tom zmysle, ze vacsina "zapadnej" populacie vo veku 30-40 rokov ma uplne totozne problemy. Problemy s vyjadrenim/nevyjadrenim svojich citov, so strachom s odmietnutia...Film posuva vysoko najma skvela kamera, scenar a nepochybne aj obidvaja herci. (keby som bol mozno strarsi a viac chapal problemom "dospelych", bolo by to urcite este vyssie hodnotenie, teraz to mam tak za 3 1/2*)(21.12.2004)
sportovec
JIž před takřka 140 lety psal mladý Masaryk zasvěceně o chorobnosti jako hlavním znaku moderního evropského člověka. Výheň dvou světových válek tento pronikavý soud českého myslitele dále prohloubila a zvýraznila. Odpovědnost, dospělost, disciplinace (sebezkázňování, výchova a směřování ke kázni vůbec) se postupně dostaly do stále stupňovanější systémové defenzívy. Útěk před zodpovědností a únik jako základní životní pocit jsou i virtuálně střeženou domnělou svobodou anarchisticky nespoutatelného individua před jakoukoliv formou nepohodlně svazující dospělosti. Těkavost a povrchnost se stávají ochranou před plně prožívaným životem. Platí to nejen pro jinošský a dívčí, ale stejně tak pro zralý druhý a třetí, i stařecký čtvrtý a pátý věk. Hrdinové VZTAHU - skvělá francouzská kinematografie hraného filmu nám tu jaksi mimochodem nabízí dva delší skvělé herce a neméně zdatného špičkového režiséra - , jimž je dohromady kolem 115 let druhého středního věku, jsou typickými představiteli této nepřiznané latentní ustrašenosti a zděšenosti. Tajemná síla, jež až mysticky (tajemnostně, tajemně) posléze poltí vznikající hluboký vztah, vymezený zprvu domněle bezcitovým pohlavním stykem, je ve skutečnosti jejich až laboratorně sledovaným oboustranně sdíleným únikem před kvalitou skutečného života, jíž jsou naopak stále mocni oba hrdinové např. proslulého staršího amerického filmu JOHN A MARY.(20.2.2011)
Hunt
HUDBA: Jeannot Sanavia André Dziezuk, Marc Mergen(14.9.2006)
A_FISH
Přestože si z filmu nepamatuji téměř nic, mám na něj příjemné vzpomínky.(21.9.2011)
Indiana
Námět je zajímavý, ale je to opět natočeno až evropsky nudně (tím chci říct, že je to strašně utahané).(23.5.2005)
FrodoF
Zajímavý film o vztazích. Takový Woody Allen (i s monology na kameru) jen schází Allenův vtip, což je škoda. Opravdovým překvapením pro mě bylo, že jsem se vůbec nedověděl, co v tom pokoji dělali za prasárny a ani nevím jestli mě to naštvalo nebo potěšilo. Ale romantickým filmem bych to nenazýval, ty většinou končí jinak:)(20.12.2004)
Webb
(Kinovýdělky v ČR: 1 584 772 Kč, počet diváků v ČR: 21 307)(18.12.2008)
Aky
Může z ryzího sexu vzniknout láska? No samozřejmě že může. A když se to natočí vkusně, vznikne z toho milý malý filmík.(7.2.2011)
Ai.ma
Velmi jemný, odstředěný a dávkovaný film podávaný v lahvičkách emocí 50 ml, k vnitřnímu použití. Film o místech bez citů plný citu. Danke.(29.7.2007)
Nick Tow
To, čo človeka od prvého momentu vcucne do filmu je sympatická civilnosť, tá bublinková ľahkosť "francúzskeho" šarmu a v neposlednom rade spôsob, akým sa nám tvorcovia rozhodli porozprávať svoju story. Sám som bol chvíľami príjemne rozochvený očakávaniami a istou "hrdlozvierajúcou" trémou, ktorá človeka sprevádza povedzme pri stretnutiach, od ktorých si čosi sľubujeme. Na to, že "pornografický" vzťah zrejme neprerastie do vzťahu mileneckého /hoci v ňom obaja protagonisti v istej chvíli stáli aspoň jednou nohou/ sme boli upozornení jednou zdanlivo "bočnou" epizódou /dúfam že nespoilerujem: starec a jeho rezignovaná manželka v nemocnici + symbolicky zdedená obrúčka/. Pri záverečných titulkoch som možno chcel počuť trochu viac odpovedí na zvedavé otázky. Ale potom by už z toho bol celkom iný film a tá jeho "šampanská" ľahkosť by sa možno zmenila na kocovinu po nejakom dunivom destiláte. To je ten rozdiel medzi ľahkosťou a ťažobou bytia/pitia...(13.7.2007)
bouncer
Máme to ale štěstí, že ten náš evropský film má ještě smysl pro originalitu a romantický není jen žánr hollywoodských dojáků. Prornografický vztah je filmem báječně jednoduchým, zároveň však překvapivým. Působí na city, ale nijak přehnaně. Záleží na každém, jak se k němu postaví, snímek rozhodně nic nevnucuje. Něco je krásně ukázáno, ostatní záměrně skryto a dává možnost divákově fantazii...bravo!(8.4.2004)
RAiken
Nádherný film, který má nejdříve tělo, a pak teprve duši. Skutečný příběh ze života, který si na nic nehraje a nechce být zaškatulkován jako romantická komedie. A dva obdivuhodní herci k tomu jako třešnička na dortu. To si přece nemůžete nechat ujít...(14.8.2006)
| V kinech ČR od: | 25.01.2001 |
|---|---|