Reklama

Reklama

Vzpoura údolí

  • Česko Valley Uprising (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Yosemity jsou Mekkou velkých stěn. Celovečerní dokument Valley Uprising popisuje počátky a lezeckou scénu v Yosemitech za posledních 50 let. Film oživuje všechny tamní legendy, od epické bitvy Royala Robbinse s Warrenem Hardingem o nejvyšší stěny, přes havárii letadla s pašovanou marihuanou v roce 1977 až ke stupňujícímu se napětí mezi horolezci a strážci národního parku. Závěr potom patří modernímu trendu závratných sólových výstupů. (Sherpafest)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (21)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne sa jedná o jeden z najlepších dokumentov o horolezectve. Je tu rada známych horolezcov a ešte známejších hôr, ktoré sa ľudia snažili už dlhé roky zdolať. Dozvedáme sa že ako plynú roky, hory sa zdolávajú rýchlejšie a niektorí dokonca lezú bez istenia, čo si už vyžiadalo mnoho životov. Asi najzaujímavejšie je, že v úplných začiatkoch horolezectva niektorí horolezci zdolávali vysoké hory aj mesiace, keďže si niekde na bezpečnom mieste urobili tábor a táborom myslím upevnenie jednej stoličky na 90 stupňovej skalnej stene. Dokument je rozmanitý, pozrieme sa dokonca aj na skydiverov. (7.6.2022) ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled do historie lezení po skalách v Yosemitském národním parku. Obsahově nesmírně poutavý, od doby hipízáků, kteří byli svobodní víc než je kdekdo dnes - jen drogy, chlast, kamarádi, dobrodružství a naprostá svoboda a žití jen pro žití. Smutné, kam to v Yosemitech došlo dnes. Konzumní svět všechno ovládl, příroda musela ustoupit hotelům, silnicím, informačním centrům. Lidi si ani neuvědomují jak snadno se přistoupením na konzum zbavili své svobody, nemluvě o tom, jak se rozmáhá lenost. I proto je třeba o lidech jako Royal Robbins, Dean Potter či Lynn Hillová mluvit a dávat je jako vzory. Nikoli jako vzory horolezecké, ale vzory svobody. To zpracování se mi moc nelíbilo, spousta záběrů za moc nestála, ale svým obsahem je Vzpoura údolí vhodná klidně i do výuky na ZŠ a SŠ. Tu poslední hvězdu možná ještě přihodím. Docela mě to zasáhlo... ()

Reklama

Locco 

všechny recenze uživatele

Takřka hypnotické.Fascinovalo mě hlavně to období sedmdesátých let, jestliže se hipíkům alespoň částečně podařilo kamsi přesáhnout a zkrátka žít jinak, tak partička co si říkala Stone Masters, tomu všemu dala ještě vyšší smysl.Skály jako božstvo, lezení bez lana a zážitky blízké smrti téměř každý den.A nejen na tripu. Stačí když o tom jen sním, a naplňuje mě to úžasem. ()

oliwer10 

všechny recenze uživatele

Velký respekt ke všem, kteří se v průběhu dekád podepsali pod vytvoření Yosemitské legendy a taky velký respekt k lezení jako takovému. Tento dokument není ale zdaleka jen o lezení. Je o svobodě mysli a života. O filozofii, která bojovala a bojuje celou svojí podstatou proti společnosti a jejím stupidním standardům, které já osobně tak nenávidím. Tohle je naše a budeš tu jen 7 dní. WTF??? Dyť je to skála. Jak může být ,,něčí,, ??? Kéž bych mohl prožít aspoň týden v táboře 4 v průběhu sedmdesátek ;) ()

alba 

všechny recenze uživatele

Ide o náučný dokument, to sa mu musí uznať. Netušila som, akí ľudia boli v tom období horolezcami. Nechcem ich uraziť, takže jedným slovom ich nepomenujem.. boli to však ľudia, ktorí sa každý večer opíjali, balili ženy a brali drogy v parku pri horách, aby potom cez deň mohli liezť po skalách s pomôckami, ktoré predtým ukradli. Smrdeli a robili bordel, nerešpektovali policajtov. A v opozícii k nim sa poslednú polhodinu objavuje Alex Honnold - free solo horolezec, ktorý je slušný, introvert, nepije, nefajčí, drogy neberie, je vegetarián a ako tvrdí, aj feminista. Zobrazenie minulost a súčasnosti. Táto náučná zložka ma teda zaujala. No technické spracovanie mohlo byť omnoho lepšie. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama