Gummo

Gummo

USA, 1997, 89 min

Harmony Korine

• Radyo

Pokud byl někdo pohoršen při South Parku spoustou vulgarit, doporučil bych mu shlédnout tento film. Pak mu bude South Park připadat stejně nevinně jako Princezna se zlatou hvězdou nebo Mrazík. Popravdě řečeno, kromě záplavy (ne, to není to pravé slovo, ale nic lepšího mě nenapadlo) neuvěřitelných sprosťáren, které se v drtivé většině linuly z úst dětských hrdinů filmu, nemá toto do určité míry unikátní "dílo" vpodstatě co nabídnout. Odhadnul bych, že scénárista (ani nechci vědět jeho jméno) si svůj mozek vyšňupal místo kokainu, než sedl k psacímu stolu a stvořil tohle. Jinak snad ani není možné postavit děj jen na nadávkách. Před odpadem film zachránila píseň Roye Orbisona "Cryin'". I když se Roy asi obrací v hrobě, že zazněla zrovna v takovémto filmu.(26.11.2002)

Rozpočet $1,3miliónaTržby USA $116,799Tržby Celosvetovo $-(8.6.2009)

• Dadel

Tenhle film nemá dobrý děj jako Kids (vlastně nemá žádný), ani není tak přehnaný (tj. legrační) jako Ken Park. Takhle to v běžných amerických zapadákovech opravdu vypadá (vím to z vlastní zkušenosti:), ale v tomhle filmu se většinou nedělo nic moc zajímavého, aby mě bavilo na to koukat. Měl jsem z toho pocit, jako bych sledoval nějaké domácí video cizích lidí, které vůbec neznám. Navíc jsem neměl k dispozici titulky, a tenhle film není k nerodilým mluvčím zrovna "user friendly", takže mi možná něco esenciálního uniklo:)(3.11.2004)

Takhle má vypadat nezávislá filmařina! Sociologicky pichlavá, přitom filmařsky výborná, a atmosféra, že by se dala krájet.(20.1.2003)

• Darren

Mě prostě jenom nebavilo se na ty dementy dívat. Nic víc, nic míň. Vím, že svět má blíž k tomuhle než k Amélii a z určitého úhlu pohledu si ten film odpad nezaslouží, ale kašlu na to...(1.4.2009)

• Hitman_47

Sehnat starou kameru (pro efekt...ať to vypadá jako něco uměleckého), zaplatit 5 babek bezdomovcům, humusákům a pokud se poštěstí, tak i deformovaným děckám nebo ještě lépe mentálně postiženým, "pronajmout" si předměstí poblíž smeťáku, ujistit se že není žádný scénář a že to bude úplně o hovně....tohle je přesný recept, jak vznikalo toto "něco"...jinými slovy: "Nejzbytečnějších 89 minut mého života."(28.5.2006)

• Hunt

HUDBA:Randall Poster(30.7.2006)

Nemůžu si pomoci, ale toto vynikající dílko mně vulgární (až na jednu samoúčelnou scénu se zastřelením králíčka) nepřišlo, spíše naopak bylo docela decentní vzhledem k tomu, kam až mohli autoři zajít, kdyby měli více odvahy. Tedy pokud někomu připadá vulgární pohled na jednoduššího jedince, který se živí zabíjením koček, nebo na pár různě postižených sousedů, tak pak chápu, že je tento film vrchol vší vulgarity a nejhorší špíny, se kterou se může slušný člověk potkat, a nejenom v Ohio. Jinak pornografie a dokonce erotika je ve filmu tak umně ukryta, že jsem žádnou neviděl. Uzavřel bych to sdělením, že mě povedená ústřední dvojice čichačů kvalitního lepidla více než pobavila.(15.3.2007)

gamo se může zdát úchylný jenom ouchylům - já osobně du promazat vzduchovku - je čas k jídlu ....(25.6.2004)

Hodně nepříjemný film, poukazující na ty stránky života, které existují, ale o kterých pokrytci nechtějí slyšet. Vulgarismy ani šokující scény nejsou samoúčelem, mají spíš dokumentární hodnotu. Nedoporučuji pámbíčkářům a jiným alibistům ani lidem, náchylným k depresím. Syrová skutečnost každému nemusí chutnat. (70%)(4.5.2003)

Napadlo mě trochu nerovné srovnání s Černou kočkou, bílým kocourem. Oba filmy prezentují nedonošený svět, plný zažitých defektů. Ovšem jak mě Kusturicovy fyzicky i psychicky neúplné postavy, různé nedodělávky, feťáci a auta ožraná od prasat nabíjejí optimismem! Gummo má opačný efekt. Zatímco Kusturica maluje svůj bláznivý kus země spíš nadzemsky, takřka utopicky, američtí tvůrci se tady se svou syrovou dokumentárností drží hodně dole. Ani těm kočkám se tu moc nedaří. Hrdiny jsou děsivě reálné kreatury, mezi kterými marně hledáme nějakou záchytnou výjimku. Ani prostředí, kde se pohybují, není zrovna utěšující. V jejich beznadějné letargii, směšnosti a nechutném jednání je jistá síla vyjádření. Svět je prostě hnusný a hnusný i bude. Je to opravdu celkem působivé, ale tím to hasne. Od něčeho, čemu se říká film, bych přece jen čekala víc.(21.6.2008)

hraná kompilace Beavise a Buttheada, Southparku atp.(3.1.2008)

• k212

Filmařina na úrovni nula, obsahově jasné a pochopitelné sdělení, že i takto to může být, existovat. Ale to vím i bez této filmové exhibice, která je spíš než filmem hraným dokumentem. Sprostá slova mě nešokují, jetých až úchylných dílek jsem pár taky viděla. Jenže Gummo je klasický výplodek nezávislé filmařiny, která bez větších uměleckých ambicí lehce zveličuje (snad i záměrně) a věší nám na nos přesvědčení, že takto je to normální. Inu pro mě není, takže jsem asi pokrytec. Na stranu druhou je dobře, že vznikají i taková díla, jejichž primárním účelem není bavit, ale na něco upozornit. Podotýkám, že i tato dílka mohou být tendeční a zahleděná sama do sebe. Gummo takové je.(20.11.2006)

Krutě realistické, trošku surrealistické, poněkud nechutné a šokující, lehce monstrózní, ale pořád dost dobré.(17.11.2006)

• swamp

Fakt divný film, ovšem ta divnost mu rozhodně nebyla ku dobru.(12.12.2010)

• jojinecko

Nezávislé a alternatívne? Jednoznačne! Skutočne kvalitné a výpovedné? Ťažko! Čo možno čakať od autora scenárov ku dielkam Kids a Ken Park...Gummo ukazuje ľudské (ne)normálne úchylky, život (ne)normálnych američanov v jednom malo zaprdenom (ne)normálnom meste, to všetko podporené (ne)normálnou hudbou (napr. Burzum - znalci poznajú príbeh tejto "skupiny"), (ne)normálnou kamerou a všetkým možným. Casting bol skutočne podarený, toľko tupých ksichtov a "provokačných typov" sa len tak ľahko nevidí, pričom IQ postáv zásadne nesmie prekročiť prah mentálnej subnormy (postava malého týpka, ktorý je vyobrazený aj na obale k filmu- čistá fantasmagória!!!) . OK, je to absurdné a bizardné... otázka znie, čo tým chcel autor povedať, okrem toho, že aj TOTO existuje. Pre mňa to má predsa len bližšie k prvoplánovosti a bezvýznamnosti Kena Parka ako ku podarenému Kids, ale chápem, že niekto to môže považovať za kultové dielo (len potom očakávam nejaké opodstatnené argumenty, to že je to "cool" a "nekonformné" nestačí). Uznávam, že Harmony Korine nie je chlapík bez talentu, ale Gummo je vágna alternatíva, ktorá mi nestojí za bližšie rozjímanie...(11.3.2010)

• Dr.film

Gummo působí ryze čistým dojmem nezávislé filmařiny, což je samozřejmě v naprostém pořádku ale k čemu je to dobré, když celé představení dokáže těžit jen z hrubých slov a (mírně řečeno) ujetých scén. Kde hledat chybu je dosti svízelné, režie je dobrá, herci výteční ale jako celek to nefunguje. Je skutečně škoda, že velký talent kterým Harmony Korine oplývá, prokazuje takové filmové výsledky. Možná je Gummo podceňován a jeho kouzlo je přehlíženo ale mám rád filmy při kterých se můžu příjemně zamyslet jako k tomu vybízí třeba taková Magnolia. U Gumma to prostě nejde, můžu přemýšlet od rána do večera a pravá pointa mi neustále uniká(2.2.2003)

do malého, redneckého mestečka vtrhlo tornádo . . . dej filmu je archívnymi zábermi torpáda rámovaný, preto nie je jasné, či životný štýl obyvateľov, ich zúrivosť, ich bezcieľne prázdne životy, ich agresia, hnev, ich úchylky a závislosti sú dôsledkom spamätávania sa zo živelnej katastrofy . . . alebo jej predznamenaním. interpretovať sa to dá oboma spôsobmi. tornádo v úvode je však aj symbolické. oveľa väčšie, metafyzickejšie tornádo sa prehnalo týmto mestom a životmi jeho obyvateľov. mozaika, zľahka prepojená pár hrdinami - dvojicou mladíkou vraždiacich mačky, trojicou sestier a jedného bizarného ružového zajačika, ľudí a osudov zapadákova, odkiaľ niet iného úniku, ako upadnúť až na dno svojej dôstojnosti, nájsť pomyselnú hranicu ľudskosti, vzdialiť sa od toho, čo by malo byť morálne, správne a etické až tak ďaleko, že vám akákoľvwk prednáška o etike a morálke príde smiešna a zistíte, že ich ťažisko je a vždy bolo niekde inde. film, pri ktorom som mal mnohokrát zimomriavky, často ma nechal neveriaco pozerať na to, čo všetko sa predo mnou defilovalo, no zanechal okrem zvláštnej pachuti aj veľmi silné presvedčenie, že som videl naozaj kvalitný debut, trochu drsnú a bezohľadnú, ale zato odzbrojujúcu výpoveď o bezmocnosti na konci 20. storočia.(28.9.2011)

Gummo rozhodně není ten kus umění, kvůli kterému mám film tak rád. S tímto kusem nesdílím nejmenší sympatie. Zároveň neznám jiný film, při kterém bych se cítil tak ´nepohodlně´. Ale jestli úchyla, tak raději Todd Solondze.(10.11.2009)

• Chrustyn

Neuvěřitelná a docela drsná podivnost. Celý film je o divných lidech, kteří dělají ještě divnější věci.(13.6.2007)

<< předchozí 1 2 3 4