Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (485)

maddy 

všechny recenze uživatele

Piata vlna zbytočných young-adult adaptácii. Ledva sme prežili prvú (štyri časti Twilightu!), prišla ešte zdrvujúcejšia druhá (Mortal Instruments, Vampire Academy), následne rovnako útrpná tretia (Divergent séria), potom štvrtá ktorá nám vnukla nádej na lepšie zajtrajšky (Hunger Games, Maze Runner) a nakoniec je tu odrovnávajúca Piata Vlna s pokusom konkurovať iným young-adult sériám touto evidentne silne podfinancovanou teenagerskou sci-fi variáciou na Inváziu lupičov tiel. A mám také tušenie, že nie je posledná. Samotná premisa o invázii mimozemšťanov a budovaní armády z neplnoletých a detí by nemusela byť márna, dokonca je tu aj pár síce maximálne predvídateľných, ale na žáner slušných zvratov, avšak v inom dospelejšom filme, ktorý by sa nebál ten námet podstatne viac rozvinúť. To by však nemohla byť ďalšia adaptácia pre teenagerov, ktorá množstvo vecí iba naznačuje a k jadru sa nikdy nedostane. A aj dávkovanie tých základných informácii si šetrí pre pokračovania, ku ktorým však po prepade v kinách aj tak nedôjde. No a tak tu namiesto invázie, ktorá sa odbije v úvodných pätnástich minútach vrátane kompletne všetkých katastrofických záberov z traileru (záplava, zemetrasenie, vírus) dostávame maximálne uhladenú, nekonfliktnú, nijako strhujúcu alebo prepracovanú sci-fi romancu o dievčine hľadajúceho svojho brata a mládenca, ktorá sa do nej na prvý pohľad zamiluje. Pripomína to niečo? Samozrejme, videli sme to už v takmer všetkých menovaných na začiatku komentára (s výnimkou slušnej „štvrtej vlny“). Namiesto sci-fi filmu, tak Piata Vlna po pútavých úvodných minútach čoraz viac pripomína mix seriálového The Walking Dead, akurát bez zombíkov, kde postavy dlhé minúty chodia po lese, občas to naruší chabé CGI alebo podpriemerná akcia a naivnej teenagerskej romantiky ala Twilightu, kde celá tá línia so zamilovanými teenagermi je tak vynútená až beda. Škoda, pretože tej Chloë Grace Moretz som prial nejakú sériu, ktorú by tiahla. Rozhodne však nie v takomto lacnom young-adult sci-fi Béčku. Potenciál by tu síce bol, ale mám pocit, že ten film sa ho ani len nesnažil nijako využiť. Veľmi slušné úvodné minúty, resp. prvá štvrtina síce navnadí, ale následne film už iba strmhlav padá ku dnu a s každou pribúdajúcou minútou do čoraz väčšej nudy. Nehovoriac, že vizuálne nevyzerá o nič lepšie ako v dnešnej dobe priemerný pilot seriálu. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické filmy jsou fajn v tom, že tvůrci si v nich můžou vymýšlet vysloveně, co chtějí. Série vln ale nebyl úplně ten nejlepší nápad, který stojí za to zfilmovat. První vlnou počínaje sice máte pocit, že mimozemšťané chtějí vyhladit lidstvo, ale u třetí vlny už jsem pořádně nevěděl, co se vůbec děje a veškeré nadcházející průsery jsem házel na lidi samotné…na koho jiného taky. Chloe je mimochodem to jediné dobré, co tenhle film alespoň trošku zkrásňuje. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

To je přesně film podle mého gusta. Cizáci napadnou zemi a v pěti vlnách se snaží vyhladit lidstvo. Proti je však Cassie, která hledá svého malého brášku a pár dětí - vojáků, kteří odhalili pátou vlnu. Já jsem spokojen, nevím co se ostatním nelíbilo a proč to má tak málo procent. Když nastal konec filmu, tak jsem si říkal, proč to končí, já chci, aby to ještě pokračovalo! Doufám tedy, že se dočkáme pokračování, protože to skončilo uprostřed příběhu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka jak potenciálně zajímavý námět může dopadnout doslova katastrofálně a nepomůže ani sweet Moretz. 5 vln se shrne v 5 minutách, což pokládám za největší zápor filmu, kdyby se každé fázi film věnoval 20 minut, tak zde máme velkolepou destrukci, takhle z filmu nečiší napětí, adrenalin ani síla a přitom pohled na zaplavený Tower Bridge se jevil růžově. Není to bohužel ani příliš zábavné, CGI většinou drhne, akce je průměrná a není ji příliš, převahuje jí teen romance. Je to špatný.. 25% ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Viděli jste (nebo četli) Hunger Games, Divergenci, Hostitele nebo Labyrint? Pak máte představu o čem je Pátá vlna. Máme zde dívku, která se ocitne v milostném trojúhelníku (Hunger Games), emzáky, kteří vypadají jako my (Hostitel), skupinu dětiček na útěku (Labyrint, Divergence), celkově bojující děti (Hunger Games), postapokalyptickou zemi (Divergence) a záchranu mladšího sourozence (Hunger Games). Naprosto nulová inovace a zcela předvídatelný příběh. Tohle nezachrání ani Chloë Moretz, mokrý sen mužů se zálibou v lolitkách. (A to jsem sakra fanoušek YA knížek.) Vše dovršeno faktem knižní trilogie a tedy očekáváním 4 filmů (Hunger Games, Twilight, Divergence, Labyrint?) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Podle vyprávění tsunami zničila pobřežní města, když však na záběrech vidíme opravdový průběh tsunami, jsou ukázána města Londýn a Bangok. Ty ale nejsou považována za města pobřežní, pouze nízko položená. (hansel97)
  • Natáčení filmu probíhalo ve městě Macon, přesněji v ulicích Bavlna Avenue a Cotton Avenue. Při natáčení poškodila exploze autobusu několik obchodů podél ulice Cotton Avenue. (willy1)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama