Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Recenze (484)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické filmy jsou fajn v tom, že tvůrci si v nich můžou vymýšlet vysloveně, co chtějí. Série vln ale nebyl úplně ten nejlepší nápad, který stojí za to zfilmovat. První vlnou počínaje sice máte pocit, že mimozemšťané chtějí vyhladit lidstvo, ale u třetí vlny už jsem pořádně nevěděl, co se vůbec děje a veškeré nadcházející průsery jsem házel na lidi samotné…na koho jiného taky. Chloe je mimochodem to jediné dobré, co tenhle film alespoň trošku zkrásňuje. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $34,916,787Tržby Celosvetovo $109,906,372Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,267,309Tržby za predaj DVD v USA $4,572,271║ Ničím moc zaujímavé tuctové béčko o invázii mimozemšťanov, postavené na banálnosti. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další young adult sci-fi jako Hunger games? Částečně ano, ve výsledku spíše připomínající televizní seriál Falling Skies, protože film vypovídá o pohledu středoškolské dívenky (sladká Chle Grace Moretz) na postupnou invazi mimozemšťanů na naší zelenou planetu. Ať už zní postupných 5 vln jakkoliv bizradně, určitá systematičnost a "snižování" stavu obyvatelstva zde funguje (až na tu poslední vlnu). Za málo peněz tu Blakeson nenatočil tak špatný film, jak by se zdálo, bohužel je to však opakující klišé v mnohém, které ani sebelepší destrukce v závěru nezachrání. Pointa je totiž prozrazena mnohem dříve než na konci a pak jen čekáte, jak se to všechno vyvine (a doufáte, že ne tím způsobem, co myslíte). Hlavní problém však tkví v tom, že je původní literární dílo poměrně slušně přepsáno, urychleno a postavy jsou extrémně zjednodušené (např. Zombie u doktorky skrz sklo zabije svého kamaráda...). Takže jako adaptace podprůměrné, jako film do televize se to dá... PS: kdyby tam nebyla ta vnucená a zbytečná romance (jako popravdě, kdo by Chloe odolal, já být její kolega herec, tak donutím pod výhružkou smrti scénáristu, ať mi tam dá romantickou chvilku... možná dvě... možná celou noc... a já budu aktivní a budu to chtít trénovat) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TO BYLA PRVNÍ VLNA A TEHDY JSME SI MYSLELI, ŽE TO BYLO VŠECHNO…“ /// Chloe se školním batohem (na zádech) a bouchačkou (v ruce) vypráví vo příletu galaktickýho objektu, kterej jednoho (možná krásnýho) dne vypšoukl elektromagnetickej impuls. A za pár dní…Konec světa? Apocalyptický záběry sice 2012 nepřekonaj, ale účel plněj, takže to má šmrnc. Chloe se pomalu zbavuje lidskosti páč ji žene touha přežít a dodržet slib – napsáno dramatičtěji, než je filmově předvedeno. Týnejdři řešej píčoviny (což nás starší trochu sere, nemluvě vo těch zbytečnejch kydech…) a ti (mladší i starší) v hledišti zaslintaj při pohledu na děravý, ale vobnažený stehno hlavní hrdinky. Ovšem to není nic proti pasáži, ve který střídá jedno (skandální!) odhalení druhý, což mě vede k úvaze, proč se s teen katastrofickejma bijákama rozerval pytel. Snad ho někdo zašije dřív, než si každej hollywůdskej mlaďas sejme svýho (opravdovskýho) emzáka. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011 napsal Rick Yancey neznám. 2.) Potřebuju zjistit, že lidstvo může sejmout emzáky tím co má (třeba vagínou? Nevím… ale dobrej námět na péčko…) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Mám rád katastrofické filmy, škoda jen, že tady se katastrofické scény jen mihnou a jsou spíše jen minutovou záležitostí. Dávám 50% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Sony / Columbia // Počet premietajúcich kín v USA: 2,908 // Otvárací Víkend v USA: $10,326,356 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka jak potenciálně zajímavý námět může dopadnout doslova katastrofálně a nepomůže ani sweet Moretz. 5 vln se shrne v 5 minutách, což pokládám za největší zápor filmu, kdyby se každé fázi film věnoval 20 minut, tak zde máme velkolepou destrukci, takhle z filmu nečiší napětí, adrenalin ani síla a přitom pohled na zaplavený Tower Bridge se jevil růžově. Není to bohužel ani příliš zábavné, CGI většinou drhne, akce je průměrná a není ji příliš, převahuje jí teen romance. Je to špatný.. 25% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// The 5th Hunger Divergent Series Mortal Instruments of Twillight Games Runners Bullshit Apocalypse What Did I Do To Deserve This Movie Wave. 4/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když chodíte na střední, všechno vám připadá jako konec světa." Mě to tak tedy nepřipadalo, ale už je to dávno a paměť mi nijak zvlášť neslouží. Nicméně tady máme středoškolačku a zaparkovanou mimozemskou loď nad barákem, což se mi určitě nestalo. A taky ty zlé Cizáky, kteří vypadají jako lidé a možná svítí zeleně. Nebo nesvítí? Ono je to asi jedno, protože tohle je tak hrozně dojemné a smutné, že by ten napůl cizák napůl člověk jistě měl v rámci multikulturalismu dostat svou romantickou šanci. Nebo neměl? Já vlastně nevím. Ono mě to totiž moc nebavilo a jestli jsem si správně všiml, tak ono to ani neskončilo, takže ten druhý, třetí, čtvrtý a zákonitě i pátý díl mne děsí o něco víc než setkání s mimozemšťanem, kterému bych překážel v jeho užívání naší Země. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Zvonek zvoní, škola končí, po schodech se běží. Novák leze po jabloni a je náhle svěží. Bláznivej den. A já smíchem umírám, kdosi mě kárá a páni, já nenabírám, neboť pátá, právě teď odbila. -Od prvního záběru, kdy vidíte bloncku s kvérem v ruce, pochopíte, že tady něco nehraje. A není to něco, ale někdo. Ale to není to hlavní. Už jak s tím máchá, jako kdyby to bylo z plastu, víte, že to bude celé špatné. Později jen pozorujete, jak se na sebe vrší jedna nelogičnost za druhou a korunuje to skutečnost, že tou pátou vlnou je parta fakanů, které emzáci "důmyslným" trikem přinutili k pozabíjení všech zbývajících přeživších. A víte proč právě dětí? Že prý dospělý by na ten tupý trik emzákům nenaletěl. A to je celé to kouzlo. Blbost, že? No, je, a velká! Nedoporučuju! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tématika mimozemskej invázie patrí pre mňa v rámci sci-fi žánru dlhodobo medzi tie najatraktívnejšie a ani proti tejto novej vlne teenagerských pojatí veľkolepých tém prakticky nič nemám, aj keď v rámci toho je výraznejšie kvalitnou vlastne len séria Hunger games, takže som sa na Piatu vlnu dosť tešil, ale nakoniec vlastne vôbec nebol dôvod. Jedine úvodná fáza, ktorá sa venuje počiatku invázie a samotným vlnám sa mi ešte celkom páčila, síce niečo podobné sa už dalo vidieť viackrát a aj zaujímavejšie, ale predsa len mám preto stále slabosť. Ale následne už nie je vôbec o čo stáť, dejovo je to prinajlepšom len úplne štandardná záležitosť, ale bez jediného zaujímavejšieho momentu alebo lepšieho nápadu a navyše časom vystúpi do popredia ešte aj romantická línia, ktorá ale nestojí vôbec za nič a tak je to čím ďalej len čoraz väčšia nuda. Dúfal som, že aspoň finále celkový dojem trochu vylepší, ale vôbec, záver je rovnako zabudnuteľný, ako takmer všetko predtým. A čo je najhoršie, ešte aj to pojatie mimozemskej invázie a prístupu mimozemšťanov mi prišlo úplne mimo, absolútne brakové, hlavne tí odstreľovači v lese. Po akčnej stránke tu nie je moc o čo stáť, technicky je bez väčších problémov, ale jedná sa prakticky len o samé nevýrazné a krátke sekvencie, v ktorých ani nemalo čo výraznejšie zaujať. Obsadenie nie je najhoršie, Chloë Grace Moretz v hlavnej úlohe, Liev Schreiber ako dôstojník, Maria Bello v menšej úlohe, ale aj inak celkom sympatické zloženie, lenže čo z toho, keď nesklame jedine Schreiber, iba jeho postava ma aspoň trochu zaujímala. A režijne tu tiež nie je moc čo chváliť. Takže síce som sa na Piatu vlnu celkom tešil, aj keď som radšej nečakal žiadny zázrak, ale až takúto naivnú nudu som teda tiež určite nečakal. Oplatí sa pozrieť len úvodná štvrťhodina, zvyšok už neponúkne absolútne nič zaujímavé. 42% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zjevně nejsem cílovka, nicméně: Jedná se o jakýsi mashup z War of the Worlds, Invasion, Wayward Pines a Twilight (grin), nicméně jedenkaždý provedený hůře než originál. A to není dobré a není dobré. Má bodová shovívavost je krom měkkosti dána jen spokojeností s Moretz a tradičně oblíbeným Schreiberem. Fakt nevím co jinak dát k dobru, nemělo to hlavu ani patu. ()

Eliott odpad!

všechny recenze uživatele

Na film jsem se koukal díky zajímavému traileru a mojí oblíbené herečce Chloe v hlavní roli. Bohužel se vše na filmu zajímavé odehrálo v prvních 15ti minutách a to v podstatě obsahuje již zmíněný trailer filmu. Dále už je to naprostá pitomost a z pokusů o vyvolání pocitů v divácích mi bylo skoro až trapně. Místy jsem měl co dělat abych film dokoukal. Zpětně toho lituji, jelikož nejen že to bylo dost slabé, ale to že film Pátá vlna měl být prvním filmem z mnoha, tomu nasadil opravdu korunku. Na druhou stranu uznávám, že film bych za normálních okolností ohodnotil 20-30%, ale s rozložením na 2-3 části ho shledávám nekoukatelným odpadem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na zem priletí mimozemská loď, ktorej osádka podrobí veškeré ľudstvo niekoľkým fázam skazy. Kým prvé štyri boli pomerne prežitia schopné, posledná by mala vyhladiť všetko živé. Našťastie, je tu mladá generácia, ktorá môže jasne preukázať, že je budúcnosťou tejto planéty. Na "5 vlnu" som sa nevedno prečo, naozaj tešil. Bohužiaľ, nemohol som tušiť, že miesto ozajstného katastrofického hororu, dostanem detailný pohľad na rozvíjajúci sa milostný vzťah teenagerského štvorlístka. Snímok poteší najmä nežné polovičky v kategórii od 11 do 15 rokov. Je pravdou, že pár nábojov sa vypáli, no pokiaľ niekto túži po adrenalíne či nebodaj by rád spatril ufóna, nech pri pozeraní Alfa z archívu, urobí pár klikov. Jedna hviezda za úvodnú 10 minútovku, ktorá by bola ideálnym kraťasom, ostatok je zrelý rovnako do kontajnera, ako ovocie a zelenina z Tesca - 25% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pre mňa má príliš veľa logických dier, ale hlavný problém tkvie asi (aj) v tom, že nemám v láske young adult fantasy. Všetky tie príbehy sa mi zdajú na jedno kopyto a radšej sa im vyhýbam. Lenže muž to chcel vidieť. No a Chloë Moretz sa mi prvýkrát a naposledy páčila v Kick-assovi. ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film snad nemůže bavit ani ty teenagery, pro které očividně vznikl. Slátanina na úrovni Hostitele, kterému se podobá i tím, že tady v hlavní roli zahazuje talent jinak jistě dobrá herečka. Bohužel kde je stupidní scénář, navíc v rukou režiséra bez jediného nápadu, tam nemůže nic předvést ani Chloë Grace Moretz, ani Liev Schreiber, prostě nikdo. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

No ty vole píčo vole, další! Ježyšmajrá, další! Opět nějaká Hladová Divergentní pipina, hledající v Labyrintu svého velesložitého serdéčka odpověď na otázku, jestli se odblanit s Pýtou, nebo jiným vytepleným kreténem. No, už dost, kurva. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nic. Po slibně vypadajícím traileru se bohužel dostavilo jasný zklamání. Film je předvídatelnej až hanba. Zhruba každých deset minut dopředu jsem tušil v každé scéně co bude následovat v té příští. Což o to, že je originalita ve filmech mrtvá to není nic nového pod sluncem, ale i přesto lze dnešní vesměs klišoidní filmy aspoň vylepšit nějakou nadstavbou, ale tady žádná není. Chloe mám rád i tady se snaží seč může, ale sama tenhle nudnej stokrát viděnej a ničím neoriginální příběh neutáhne. Nekritizoval bych až tolik fakt, že scénář je povrchní a spoustu věcí jen naznačí, protože je jasný, že tohle měl bejt rozjezdovej film potencionální série, ze který ovšem zřejmě díky mizerným tržbám nic nebude, ale kritizuji fakt, že tu slibnej námět zazdili naprosto nezajímavým zpracováním a tak mi bylo vesměs fuk jak se to vyvrbí eventuálně kam se to posune.40% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to samozrejme uplna blbost, ale ja mam pre tieto young adult postapo slabost. Akurat zase skoda zniceneho potencialu. Ako dospele sci-fi to mohla byt parada. V tejto podobe to bohuzial okrem cielovky nema koho oslovit. Zanrovych 6/10 ()

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama