Pan Hire
Krimi / Thriller / Drama
Francie, 1989, 81 min
Patrice LeconteHudba:
Michael NymanObsah
Jednoho dne je zavražděna mladá žena a policejní detektiv jako pachatele podezírá samotářského podivína... (oficiální text distributora)
Houdini
Zlatá Palma - výběr(27.1.2006)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $1,417,030║Tržby Celosvetovo $-║(3.12.2009)
gudaulin
Ve filmu sice figuruje vražda mladé ženy, ale dakeko spíše než klasické kriminální drama se jedná o zajímavou psychologickou studii lidské osamělosti, zatrpklosti a odcizení. V první polovině snímku nás scénárista ještě nechává tápat a film díky útržkovitým scénám a nelineárně vyprávěnému příběhu vzbuzuje v divákovi řadu otázek, jaká je role jednotlivých postav dramatu, ale v polovině snímku odhalí karty a film funguje především díky emocím lítosti nad tragickou postavou podivínského krejčího. Pan Hire bydlí sám a jeho jedinými společníky jsou bílé myšky v teráriu. Ba co hůř, vedle příležitostných návštěv bordelu je jeho jediným koníčkem šmírování půvabné sousedky od naproti. Jednoho dne ale jeden z nich udělá krok ke sblížení... Jenže se nejedná o milostné drama, ale o hořký příběh nenaplněných citů. Pomalý film, kde i nelítostný zápas v boxerském ringu doprovází tóny smyčců klasické hudby. Celkový dojem: 80 %.(1.9.2011)
LiVentura
Chtěl bych vidět ještě jednou...(20.2.2010)
Aky
Křehký, subtilní film mistrovsky zacházející se znalostí psychologie samotářů, což je nepochybně dáno autorem předlohy G. Simenonem. Skvělý M. Blanc, originální vtíravá a vkusná muzika - všechno směřuje k jedinému: vtáhnout diváka do zvláštního studeného světa lidské samoty.(1.9.2011)
Swansea
Nenápadný a přesto velký film s nádherným minimalistickým hudebním motivem Michaela Nymana.(31.8.2011)
RedHot
Zpočátku se Pan Hire jeví jako klasická detektivka v hlavní roli se samotářským komisařem, půvabnou dívkou a studeným nesympatickým podivínem, který, jak se zdá, má co skrývat. Poetická první půle si však s veškerými dohady obecenstva navyklého na šablonovitá schémata detektivek příliš netyká - režisér s nesmírným gustem nechává diváka tápat v koláži minimalistických ponurých obrazů a nejasných, krátkých dialogů. Hlavní aktéři příběhu nejsou obyčejní lidé a nezažívají obyčejné pocity, a tak neustále mají čím překvapovat, i během napínavého a vkusně vygradovaného finále. Ústřední dvojici navíc výborně zvládli dva skvělí herci, třebaže nepříliš známí. Po všech ohledech působivý film.(6.11.2011)
klima777
DIFFÉRENT...(1.9.2011)
gootchy
Sám bych se na to rozhodně nedíval, ale tenkrát v tv nic lepšího nedávali. Taxem to zkusil. Hrozně mi imponovala hudební složka filmu, která dle mého názoru výborně doplňovala celou koncepci díla. Hire je vážně divnej. a ta ženská je pěkná svině. Ale tu hudbu bych si ještě jednou poslech.(6.9.2011)
Kill File
Samozřejmě nevím nic o variabilitě lidské psyché a voyerství obecně, ale postava monsieur Hirea, jak je zde načrtnuta, mi přijde nereálná, což nic nemění na tom, že to je výtečný film s opravdu skvělým Michelem Blancem. A co se závěru týče; být ženou, rozhodnu se stejně jako Alice:)(11.2.2010)
Disease
Melancholická psychologická krimi. Spíš než Simenona bych na předlohu tipoval dvojici Boileau-Narcejac nebo z nefrancouzských zdrojů Patricii Highsmithovou.(29.6.2011)
bobin
Trčí z toho okatě románová předloha / G.Simenon / . Nečekejte ale žádnou třeskutou krimi, či thriler - je to filmová poema o zamilovaném podivínovi....... Nad hodnocením 83 procenty jen kroutím hlavou.(1.9.2011)
spable
Pan Hire se dívá do okna naproti. Výtečný křehký film. Vynikající Michel Blanc(24.10.2006)
FandaF
Velmi krásná a svůdná Sandrine Bonnaire v roli Alice nezachrání nudu o jednom bláznovi - čumilovi. Podle mne tento film nesplňuje zařazení ani jako krimi, ani jako thriller a ani jako drama. Zprávné zařazení neznám snad "psycho-nuda" ;-)(1.9.2011)
EVIM
Četl jsem v nějaké upoutávce, že jde o zapomenutý skvost francouzské kinematografie. No... vím o jiných skvostech francouzské kinematografie, ale tenhle snímek mezi ně určitě nepatří!(6.9.2011)
Kozlowski8
Pro mne zvláštní film, ani nevím, jak jej hodnotit. Po celý film jsem se vcelku nudil, dialogy mi přišly nevěrohodné, jako i herectví hlavních hrdinů a vlastně celý film. Přesto jsem v noci po jeho skončení dlouho nemohl usnout a myšlenky se mi vracely k panu Hiremu a mrše Alici, takže mne ten film vlastně dostal. Abych nezapomněl - skvělá hudba v pasážích, kdy pan Hire šmíruje u okna - největší plus snímku.(27.9.2011)