Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taxikář Jurek Kiler (Cezary Pazura) je zatčen ve svém bytě protiteroristickou jednotkou. Omylem je považován za bezohledného profesionálního vraha, kterého už čtyři roky marně stíhá komisař Ryba (Jerzy Stuhr). Ve vězení jej všichni spoluvězni uctívají a policie i média z něj mají také náležitý respekt. Při transportu jej osvobodí skupina gangsterů pod vedením Siary (Janusz Rewiński). Siara, jenž je velkou rybou podsvětí, chce přesvědčit Kilera aby pracoval pro něho. Jurek se ze strachu před dalšími potížemi rozhodne nabídku přijmout. Z neznámého taxikáře se tedy stane profesionální vrah a kolotoč bizarních situací může začít. (Tygrys)

(více)

Recenze (20)

swamp 

všechny recenze uživatele

Juliusz Machulski je stěžejní polský režisér. Jeho - troufnu si říci dvorními - herci jsou Cezary Pazura a Jerzy Stuhr. Kiler je záležitost podobná filmům Guye Ritchieho a rozhodně nepokulhává nijak pozadu. Nevím, zda to je tím, že umím polsky, ale spíš bych to tomu nepřisuzoval..anglicky umím taky. :D ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

.. a mne sa to pacilo. Jo, jo je to len obycajny Pastiche, Machulski videl u seba v obyvaku asi dost US filmov -gangsteriek a taxa pokusil to preniest na polske filmove platno. Vcelku uspesne, slusne kulisy, namakane dialogy ... a hlavne europsky humor, smiat sa da hodne casto ... + Machulski ako reziser sa vyzna a ne ze ne : 77 % ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, většina těchto akčních, gangsterských, zabijáckých a jim podobných filmů mi (až na velmi specifické výjimky) nesedí a nebaví mě. Ačkoliv jsem v případě Juliusze Machulského coby režiséra originálních kultovních komedií potají doufal právě v tu specifickou výjimkou, dostavila se kdyžtak spíše v tom negativním slova smyslu. Zápletka založena na tom, že muž jménem Kiler falešně přede všemi předstírá, že je skutečným zabijákem a aktérem několika vražd, na mě působila trapně, stejně jako většina humoru v tomto filmu. Slibovanou satiru jsem nepostřehl, přesah to pro mě nemělo žádný a jako čistokrevná zábava mi to připadalo laciné. Občas se objevila povedená vtipná (nebo alespoň úsměvná) scéna, většinou z těch, ve kterých vedle Kilera účinkuje komisař Ryba v podání Jerzyho Stuhre, ale ani to nedokázalo zachránit moje absolutní znudění a značné trápení u sledování. Je mi líto, za mě tentokrát vůbec nelíbilo... :( 35% ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Mám rád polské komedie, ikdyž tato mě malinko zklamala. Nápad hodně dobrý. Taxikář Jerzy Kiler marně vysvětluje, že není nájemným vrahem, čili killerem, který po celé Evropě má na svědomí na 40 lidí. Tak se rozhodne, že toho využije a vymyslí báječný plán, jak dostat gaunery za mříže a ještě přijít k velkému balíku peněz. Jsou tu velmi vtipné scény, které jsou bohužel střídány trochu hluchými místy. Přesto lze tento film doporučit na jedno podívání, protože jakž takž pobaví. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po sedmi letech a třech ne až tak úspěšných filmech se Machulski vrátil k tomu, co ho proslavilo. A nutno říct, velmi zdařile. Základní ingriedience v pomyslném hrnci byly stejné, jako v osmdesátých letech - populární mainstreamový žánr, zasazený do polských reálií, nic víc netřeba. Jen ty odkazy na slavné inspirace (Scorseseho "Taxikář" apod.) mi zde přišly jako lehce zbytečné... Nejsilnější stránku, jak už je u polské režisérské legendy zvykem, lze vidět ve scénáři, v tom, že zde máme vícero variant, jak by příběh mohl dopadnout - kterýžto navíc funguje jednak jako vážná gangsterka i jako veselohra zároveň (nejlépe ji v mých očích demonstruje Jerzy Stuhr ve vedlejší roli). Čistě subjektivní radost mi zase dělá casting, díky kterému je čas strávený s filmem zároveň stráveným časem v dobré společnosti, ve společnosti největších hereckých oblíbenců v rámci polské kinematografie... Netřeba jmenovat, když slova chvály jsem dotyčným věnoval již u jiných filmů. O to více si však zaslouží vypíchnout soundtrack v podání skupiny "Elektryczne Gitary", kdy takto pohodový a chytlavý jsem slyšel naposledy od Burta Bacharacha plus zakončení Života Briana. 90% ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama