Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozdělené Polsko 19. století. V letech 1863–1864 dojde v ruském Polsku k tzv. lednovému povstání. Z nešťastné lásky se jej jako člen eskadrony zúčastní ruský šlechtic Jeremin. Jeho představy o jasně rozdaných kartách během vojenského zásahu vezmou brzy za své. Velitelem ruské eskadrony je proradný Polák, který dosahuje svých cílů nejkrutějšími prostředky. Zatímco někteří členové vojenského jezdectva prchají, aby se proti své vůli nestali katy, Jeremin zůstává. Důvodem jsou sympatie k půvabné polské dívce, jejíž dobrota, hrdost a patriotismus jej přivedou k přesvědčení o oprávněnosti polské revolty. Historické drama, natočené v mezinárodní koprodukci, se ucházelo v roce 1993 o Oscara za nejlepší zahraniční film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mainstream tvoria /u nas - SK a CZ konciny/ vsetky tie Tchory, kapitany Banglades .... ne Kapitan Togo, benin, Nikaragua, Honduras, Panama .. ..mne je to jedno jaxa ta krajina vola, Evendzersy .... este je u nas zmnamy aj Forest žump ....... no a kvalitne polske filmy ani hovno. natrafil som uz na znalcov tvorby Kieslowskeho, ale podla mna je Machulski este lepsi - jednak natocil tu genialitu Kingsajz a jednak tu ide tematicky o rok 1863 - kedy Polsko bolo rozdelene medzi 3 europske mocnosti a od 1795 prakticky prestalo jestvovat ako stat. Samotne povstane bolo zobrazene slusne, Machulski sa ako reziser rozumie do remesla ..... dokonca sa mu dobre podarilo aj zachytiti atmosferu 60. rokov 19. storocia - fakt som ludom ako Janusz Gajos a ostatnym hercom veril. Proste dalsi europsky majstrstyk, u mna este lepsie ako polske Tri Barvy - Zelena, Fialova a Oranzova- sak ani chytro neviem ake boli tie Tri barvy od Kieslowskeho. 89 % ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Je nadobyčej smutné, když je našinec nucen koukat na to, jak se příběhy o amíkovi, šermujícím mezi rákosníky, příběhy o jiném amíkovi, který bojuje proti anglánům a nakonec příběhy o amíkovi, který ani nebojuje, honosí návštěvností v řádech desítek tisíc čumilů, ale vynikající příběh o našich sousedech, kteří bojují s našimi bývalými sousedy a navíc ne až tak dávno, je odsouzen k tomu, aby ho ohodnotilo 11 (ty vole jedenáct, ani blbej tucet nedáme dohromady!) zřejmě mentálů nebo polonistů. Nominaci na Oskara nerad zmiňuji, tu už vyfasovala lecjaká kokotina, ale je to historický film a ty Polákům vždycky šly. Netvrdím, že je to další ohňomečné ultraveledílo, ale příjemný historický kus, který, být natočen u nás, posbírá sošky všech těch zvířat. Zapomeňte na text distributora, ten kdo to psal, zjevně film neviděl. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Eskadrona. Polsko , polovina 19. století. Carská armáda vtrhla na území Rzeczpospolité a krvavě potlačuje povstání Poláků kteří se nikdy nesmířili s rozdělením své vlasti mezi Rusko - Prusko - Rakousko. Už v době napoleoských válek stáli Poláci proti Moskvě a útlak a korupce vznítila i tento odpor proti Rusům.Půlmilionová carská armáda , v jejichž řadách je mnoho Poláků, jenž jsou ještě horší než Rusové,likviduje odpor proti carátu a to nejen na povstalcích. Těch je jen třicet tisíc, jak to dopadlo se podívejte sami. Režisér Juliusz Machulski známý spíš z jiného žánru (komedie King size) se z danou materií popral zdařile.Ve filmu nejsou velké bojové scény ale není to kulisárna, herci jsou špičkoví a kamera věrná.Film není moc známý ani sehnatelný ale na Youtube je to možné. Pro milovníky historie a válečného filmu doporučuji ke shlédnutí. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Naši severní susedia majú s tvorbou kvalitných historických filmov nemalé skúsenosti. Tento je oproti Hoffmanovým filmom u nás v podstate neznámy, ale tiež sa zaujímavým spôsobom zameriava na určitú fázu poľských dejín. Herecké výkony sú celkom na úrovni, ako celok pôsobí film pochmúrne s dôrazom na atmosféru doby. Vo všeobecnosti však film pôsobí skôr zmiešaným dojmom, nakoľko jednotlivé medziľudské vzťahy nie sú dôkladnejšie rozvinuté, čo znižuje minimálne emočný presah filmu. Čakal som aj viac bojových scén, ale tento film sa na konflikt zameral skôr z iného pohľadu. V každom prípade aspoň jedno zhliadnutie si film zaslúži. 60%. ()

Reklama

Reklama