Reklama

Reklama

Neúplatní

(festivalový název)
  • USA Incorruptible

Obsahy(1)

Tahle nemoc sužuje mnohé země. Někdejší disidenti a demokraté nedokážou odolat pokušení moci a sami se stávají autokratickými a zkorumpovanými vládci. Senegal není výjimkou. Prezident Abdoulaye Wade se rozhodne změnit ústavu, aby mohl potřetí kandidovat na post hlavy státu. Země, která se ráda chlubí tím, že spory řeší pokojnou cestou, se ocitá ve varu. Wade dělá vše, aby se udržel u moci. Jenže tentokrát proti sobě nemá jen politické soupeře, ale také hnutí Y'en a Marre (Bylo toho dost), založené rapery a aktivisty. A těm jde opravdu o dodržování demokratických principů. Dokument sleduje kontroverzní volby v roce 2012, klíčové hráče a napínavé dění, které Senegal buď uvrhne do násilí, nebo potvrdí sílu demokracie. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

sulimo 

všechny recenze uživatele

Obsah filmu láká na zajímavý náhled do "senegalského jara" skrze atraktivní optiku rapperů probouzející místní občanskou sféru k větší politické aktivitě. Dokument zachycuje určitě důležité události, ale pokud bych byla divák neseznámený se specifickým senegalským politickým prostředím a hlavně historií této země, nejednou bych v ději tápala a unikalo by mi, v čem konkrétně spočívá taková zásadní změna. Mnoho témat je zde jen "nakousnuto" (kdo to je a co udělal tak nenáviděný Karim Wade, proč Senegalci nenávidí Francii, proč jsou Wadeho infrastrukturální projekty zbytečné, jaká je tradiční role súfijských řádů v senegalské politice a co se tedy s Wadem v této souvislosti tak změnilo?) a dále ponecháno bez větší snahy je vysvětlit komentářem, a taková je i role onoho rapperského hnutí, jehož aktivisty sice režisérka nechá mluvit, ale není schopna diváka upozornit, co chtějí tak změnit, co jim vadí na senegalské společnosti jako takové. K tomu, abyste se dobrali jako diváci pravé podstaty vzniku hnutí, je nutné si přečíst několik odborných článků, jelikož dokument v tomto ohledu selhává. Pro evropského diváka je samozřejmě složité pochopit něco, co chápe jako standardní projevy občanské společnosti, jako výjimečné jednání, ale pro Senegalce mnoho ze zachycených projevů standardních není, což ale z filmu nevyplývá. Takové nedostatky dokumentu je možné vysvětlit neschopností režisérky po několika předchozích dokumentech ze Senegalu dostatečně rozlišovat, co je potřeba vysvětlovat pro diváka neseznámeného s prostředím, výsledkem této neschopnosti je dokument, který sice zachycuje přelomové události v jedné africké zemi, ovšem podstatu oné zásadní změny většina diváků nevstřebá tak, jak by si zasloužila. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

"Nejde mi o politiku. Chci volit proti prezidentovi, se kterým nesouhlasím. Kdyby proti němu kandidoval kačer, budu volit kačera." Politický dokument umí být i vtipný. ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

K absolutní dokonalosti tomu chybí trochu větší odstup, přeci jen dokument je ve výsledku poněkud jednostranný. Ne že by to nějak zásadně zpochybňovalo jeho vypovídací hodnotu, ale málokdy je realita černobílá v duchu zlý prezident - dobrá opozice - a tím méně v Africe... ()

Reklama

Reklama