Reklama

Reklama

Markýza z O…

  • Západní Německo Die Marquise von O... (více)

Obsahy(1)

V roce 1799, v průběhu invaze ruské armády do nejmenovaného německého města, je mladá vdova a dcera významného německého plukovníka, markýza O., napadena zdivočelou ruskou soldateskou. Na poslední chvíli jí ale přispěchává na pomoc ruský důstojník, který šlechtičnu, jež mezi tím upadla do bezvědomí, odnáší do bezpečí. Když se pak dívka probudí, pamatuje si jen to, že muži, kterého zjevně okouzlila, vděčí za záchranu svého života. A pak se nějaký čas neděje nic. Jenže ranní nevolnosti po pár měsících začnou naznačovat, že cosi je v nepořádku. A i další projevy ukazují, že v tomto případě rozhodně nepůjde jen o záležitost napoleonskou válkou pocuchaných nervů. Ačkoli si to sama markýza nedokáže vysvětlit, protože z úcty k zesnulému manželovi nevyhledávala žádné jiné muže, musí své rodině oznámit, že je těhotná. Reakce jejího otce, přísného a konvencemi svázaného vojáka, je okamžitá. Zavrhne dceru a vyžene ji ze svého domu. Ve výpravném kostýmním dramatu velikána francouzské kinematografie, režiséra Erika Rohmera, má markýza už jen jedinou šanci. Najít muže, který ji kdysi pomohl, a zjistit, kdo je otcem jejího dítěte. Snímek krom ceny BAFTA za výpravu získal za rok 1976 také Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Za herce, za pár roztomile komických detailů (Ottovo otření svěcené vody), ale hlavně za ten úplný konec (takhle hloupě jsem se v kině už dlouho neusmívala) musím zaokrouhlit nahoru. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Interpretace Kleista vycházející spíše z francouzských osvíceneckých zdrojů autora než z romanticé citovosti a afektovanosti rozvíjející se pak víc a více u revolucionářů a národovců v následující kulturní etapě. Proto velmi adekvátní (i když zdánlivě tolik nedávající na city a více rozum - kdopak ale zvítězil, že?). ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Markýza z O... se necítí dobře, markýza z O... se cítí unaveně, je jí nevolno, markýze z O... nápadně roste bříško. Co to probůh může být, jakáže to nemoc ji chudinku pronásleduje? Markýza z O... je těhotná! Ale jak to? Vždyť od smrti manžela se ji nedotkl žádný muž a odmítá kvůli jeho památce jakéhokoli hledat. Tak čím to jenom může být? Od dob panenky Marie se už diagnóza neposkvrněného početí neobjevila... Otec ji nevinnost nevěří a vyžene ji z domu. Jediný, kdo o čistotě markýzy nezapochyboval je mladý ruský hrabě (Bruno Ganz), který ji před nedávnem při obléhání domovské citadely zachránil před znásilněním jinými ruskými vojáky, zamiloval se do ní a uchází se o její ruku. Tento Rohmerův film vyniká především divadelním patosem a komplikovanými dialogy, pramenícími z upjatosti devatenáctého století, a také výraznou a zajímavou výtvarnou složkou, která jakoby vypadla z nějakého realistického obrazu té doby. Jinak ovšem nic převratného, ústřední téma bylo spíše pohádkového rázu... ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Příští Rohmerův film bude Percival Galský a tento film je mu v něčem velmi podobný - v důrazu na vizuální rekonstrukci charakteristik a prostředí, z nichž příslušné náměty pochází. Markýza věrně zachycuje empírovou estetiku, jazyk, mravy i chování postav. Narozdíl od Percivala zde ale Rohmer přidává něco svého - vskutku totiž pochybuji (i když jsem originál nečetl), že by novela z roku 1808 mohla být tak nejednoznačná a sebeironická. Každé jednotlivé postavě můžeme věřit a nemusíme (zvláště samotné markýze), děj nechává otevřené vysvětlení, kdo je oním tajuplným otcem dítěte - "přiznání" hraběte může být jen další strategií, jak dosáhnou svého cíle atp. Navíc, Rohmer jako katolík rozehrává v příběhu mystéria markýzina početí podobenství o Panně Marii a nedůvěře "nevěřícího" okolí. Mezititulky jakoby s úryvky z von Kleistova díla jednou slouží jako náhrada časové elipsy, jindy nahrazují důležitou část příběhu, nebo jsou jakov závěru užity k odlehčení celého jinak vážně se tvářícího filmu. Zkrátka ať se to nezdá, tenhle film je jiný než se zdá na první pohled. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama