Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vypráví příběh regionálního politika Willieho Starka, který se během své kariéry nakonec prosadí až v nejvyšších politických kruzích. Hlavním hrdinou je však mladý intelektuál a novinář Jack Burden. Ten uprostřed politického dění, v němž stoupá k moci jeho šéf, samorostlý venkovský demagog, řeší vlastní problémy. Willie Stark používá svérázné, nevybíravé metody k dosažení vlastních politických cílů a přitom s sebou strhává i ty, jejichž morální a etické postoje se od jeho filozofií značně liší. Jack Burden se zatím pomalu propracovává k pravdě o sobě i o svých nejbližších.

Snímek ze sedmi nominací získal tři Oscary: za hlavní roli (Broderick Crawford, za nejlepší vedlejší ženskou roli (pro Mercedes McCambridgeovou, jež hraje Sadie Burkeovou) a jako Nejlepší film roku 1949. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zisk Oscara za nejlepší film byl pravděpodobně ovlivněn spíš obrazem americké politické reprezentace v té době, než kvalitou filmu jako takového. Dnes docela nuda. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2001, Oscar 3 : Nejlepší film, Herec HR - Broderick Crawford, Herečka VR - Mercedes McCambridge + 4 nominace: Režie, Herec VR - John Ireland, Střih, Scénář. . . . Zlatý Lev - výběr ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím na rok výroby je tolerance podprahových a jemných protikomunistických idejí na místě (hrdina z dělnické třídy, ze kterého se postupem času stává samozvaný totalitní vůdce) a vzhledem k velmi dobré technické stránce snímku, snad jen ten filmový týdeník poslepovaný z „autentických“ záběrů je smutným důkazem šetření na nesprávném místě, se tomuto dílu moc vytýkat nedá. Celá podívaná pěkně odsýpá i díky častým změnám prostředí, ale bohužel už nezbyl čas na přílišné vykreslení vedlejších charakterů, které se objevují prakticky na objednávku a v některých pasážích působí i samotní herci trochu zmateně. Jen to prosím nesrovnávejme v žádném případě s Citizen Kane. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý, nesoudící a ani příliš nemoralizující film, který povedeně, místy i vtipně popisuje přeměnu idealisty z balíkova až na diktátora bez skrupulí. Aby to nebylo pro někoho příliš nudné, je tento strmý postup nahlížen jakoby zezdola ústřední postavou, jejíž konání je sice místy nepochopitelné, ale zato vždycky s sebou přinášející nenapravitelné následky. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Můj výsledný dojem nebyl nijak valný, i tak ale podnětný titul o přeměně v politické zvíře, morální degradaci a zkorumpovanosti mocí. Dle všeho byl Stark inspirován jižanskou populistickou hvězdou Huey Longem, též v mnohém evokuje populární dnešní přístup - stavím se do role bojovníka lidu, nabořím tradiční establishment a udělám první poslední (hlava nehlava) zavděčit si voliče. Jak se říká, zaprodám i duši ďáblu. Paralela tu je jasná :) Crawford je charismatický, nicméně nějak si mě ten film nezaháčkoval a ve finále neměl až tak efekt. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak je tenhle film nadčasový a politika stále stejná. A navíc je to smutná ukázka toho, co s lidmi udělá moc, pokud nejsou dostatečně morálně silní. Film má dobrý příběh a i při jeho délce nenudí. Zajímavé je obsazení alespoň pro mne naprosto neznámými herci. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skvela alternativa k sudobym politickym rozpravkam od Capru (nic proti nim, mam ich velmi rad). Toto je omnoho temnejsie, realistickejsie a tematicky bohuzial stale nadcasove. Obaja herci fantasticki .Skoda akurat prepalneho zaveru. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní ukázka prohnilosti politiky se závěrem, v který jsem tajně doufal a snad ho i předvídal. Skvělé herecké výkony i zpracování, avšak celkově mě film nedostal na více než 3*. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

"Ten, jenž bojuje s monstry, by si měl dát pozor, aby se sám nestal monstrem." - Friedrich Nietzsche Je zajímavé sledovat, že se ve světě politiky dodnes pranic nezměnilo. Obzvlášť v dnešní době je demagogie využívána jako primární a mnohdy i jediný přesvědčovací nástroj. Na snímek jsem se podíval opravdu v příhodný čas. Hlavního hrdinu mi velmi připomíná nedávno zvolený prezident USA - Donald Trump. Taktéž vybudoval svoji kariéru díky útoku na chudší společenské vrstvy a na stírání sociálních rozdílů na úkor těch chytřejších a pracovitějších. Celkový dej není hloupá záležitost, ale k jeho důkladnému vstřebání by bylo třeba delší stopáž, neboť děj nese na bedrech pár postav a k vykreslení motivací a charakterů postav vedlejších prostě není prostor. Problém je v tom, že děj je servírován poměrně nezáživně, takže by tu delší stopáž málokdo ve zdraví ustál. Tvůrci tedy pro diváky připravili jakýsi kompromis, který dnes již nenadchne, ale pravděpodobně většinu diváků ani neurazí. Ryzí ukázka toho, že ať už člověk vstupuje do politiky s těmi nejčestnějšími úmysly, tak jej politická mašinérie stejně semele. Respektive, aby se stal úspěšným, tak musí zpravidla rozehrát hodně ošklivou hru a vydat se třeba i přes mrtvoly kupředu. Film obsahuje opravdu silné momenty. Nicméně většinu tvoří pro mě těžko stravitelná vata. Lepší dva kusy. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh regionálneho politika a praktiky v politickom boji v konfrontácii s morálkou sú silným posolstvom, avšak očakával som údernejšiu záležitosť. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi silná a stále aktuálna téma o tom, koľko špiny je v politike. Pokiaľ ide o zotrvanie pri moci, neexistuje nič, čo by tomu mohlo stáť v ceste a na dosiahnutie toho sa použijú akékoľvek spôsoby... Neviem, či sa postava Willieho Starka tak radikálne zmenila až pričuchnutím k moci, ale myslím, že to musí mať človek v sebe, hajzlom sa nestanete zo dňa na deň. Extra silné boli zábery na sfanatizované davy jeho uctievačov, ale žiaľ, sú ľudia, ktorí sa dokážu nechať veľmi ľahko zmanipulovať a sú individuá, ktoré dokážu manipulovať davy ako nič. Veď hovoriť ľuďom to, čo chcú počuť je také jednoduché... Mazať im med popod nos, sem-tam im dať nejakú tú diaľnicu, školu, nemocnicu, (či ihrisko, vianočné dôchodky a vlaky zadarmo) a môžete si robiť čo chcete, aj keby ste mali milión škandálov a niekoľko mŕtvol za sebou, stále budú stať za vami... Smutné ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vynikající politické drama o tom, co se stane, když se dá lidem moc. Willie je na začátku čestný člověk, který chce odhalit systém a pomoct lidem bez nároku na osobní zisk. Umí mluvit a nadchnout lidi. Stane se guvernérem jenom, aby vládnul za pomoci stejných praktik jako jeho předchůdci. __ Skvělé zajímavé politické drama se skvělými herci. A navíc se psal rok 1949, takže tu je krásná alegorie na SSSR a Stalinův kult osobnosti. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Politikárčenie v tomto filme nemá taký drajv, aby nás divákov mohlo strhnúť do sveta politických machinácií a korupcie. Nieje to špatne natočené, ale samotný film pravdepodobne zostarol viac, ako je jeho skutočný vek. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, který není do filmu tak skvěle převeden, jak by předloha dovolovala, ale přesto je povýšen hereckými výkony, kdy tentokrát se mi Broderick Crawford velmi líbil a pro roli Willieho Starka se hodil dokonale. Povedená adaptace, která není geniální, ale pořád dovede ten příběh prezentovat poměrně silně. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Bylo 'krásné' vidět, jak člověka zlomí moc a jak ho přivede na scestí. Celou dobu mě napadalo, jestli bych to já zvládl lépe, případně aspoň v mezích zákona, nebo bych po hraně také sklouzl až na samé dno. Nakonec jsem si uvědomil, že něco takového nikdy nechci vědět a dál budu žít svůj malý život. 85% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

7. Zlatý Glóbus za rok 1949 - cena (5) - *Nejlepší film, *Nejlepší herec - Broderick Crawford, *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Mercedes McCambridge, *Nejlepší režie - Robert Rossen, *Objev roku (herečka) - Mercedes McCambridge + nominace (2) - Nejlepší hudba - George Duning, Nejlepší kamera - Burnett Guffey ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmov, v ktorých sa z hlavných hrdinov, kedysi čestných a pomáhajúcich ľudí stávajú ľudia bez chrbtovej kosti, ktorí sú schopní ísť aj cez mrtvoly, sú mraky. Tento však bol natočený ešte v časoch, kedy to nebolo až také bežné. Svet skazenej morálky, manipulácie s masami a nezastavenia sa ani pred pomyselnou červenou líniou v plnej kráse, či skôr plnej škaredosti. Aspoň tej doby a v Spojených štátoch, dnes je to asi ešte ďalej. Na druhej strane, do postáv a ich jednania som sa musel až príliš koncentrovať, neplynulo to so samozrejmosťou a aj ten ich vnútorný svet ma príliš nezasiahol. Akoby len plával niekde po povrchu a niekde na periférii. Ani herecké výkony, povedal by som, nepatrili medzi nadpriemerné. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Klasický film, který drží při slávě již pouze oscarové ovace let minulých. Hlavně režie Roberta Rossena nenabízí žádnou přidanou hodnotu a v mé hlavě zůstává jen silně přehrávající Broderick Crawford. Ale podobně jako např. Hrozny hněvu nabízí film velmi atraktivní, zde politické, prostředí své doby. 60 % ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Jak snadno a rychle v politice vyprchají ideály a nadšení, a nastoupí vypočítavý pragmatismus. A jak lehce se dá manipulovat masou, protože většina lidí vždy podlehne populismu. Téma, které je aktuální v každé době a úplně všude. ()

Reklama

Reklama