Reklama

Reklama

David

  • angličtina David (festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

David je dvacetiletý mladík s mentálním handicapem zvyklý na jednotvárný život v dusivém ovzduší své rodiny. S přibývajícím věkem si David stále palčivěji uvědomuje své postižení i nenaplněnost života, který žije. Rozhodne se proto zavedené jistoty opustit a vydat se na cestu do Prahy. Ve velkoměstě se jeho z počátku nevinný výlet promění v psychedelickou pouť plnou podivných rozhodnutí, nečekaných situací, sexuálních zážitků i zkušeností, které se pohybují na tenké hranici života a smrti. (Sugar Division)

(více)

Recenze (22)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale bavila mě přímočarost toho filmu. Hlavní hrdina nemá prakticky žádné pozitivní vlastnosti, netne do srdce, prostě jde a jde, protože neví kam a protože neví pořádně proč. Pár aspektů mně přišlo zvláštních (nepochopil jsem Barešovy evil motivace), ale nic, co by pokazilo silný dojem. 70 % ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Obsazení hlavní role se povedlo. Holubář je přímo ukázkový down a z fleku by mohl jít žádat o invalidní důchod. Jeho cesta odnikud nikam se bohužel odehrává ve vzduchoprázdnu a nebýt Bareše, tak neobsahuje ani jeden emotivní moment. Finále není vhodné pro akrofobiky a určitě nemělo být k smíchu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Psychologická studie problémového chlapce. Jestli má kinematografie budit údiv a úžas, tak tohle byl přesný opak. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

[febiofest_16] Čierne, temné filmy s pochmurnou atmosférou mám rád. Tento toto všetko spĺňal, ale chýbal mu akýsi breakpoint, niečo čím by mňa vtiahol dnu, preto určite naň rýchlo aj zabudnem. Nazdar ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já fakt skoro 5 let toužil vidět tohle? Takovou vyprázdněnost? A já blbec čekal neotřelý psychologický film o postiženém klukovi, který udělá spontánní rozhodnutí a zkusí přežít i se svým handicapem sám ve velkém světě, ale ne ne... Místo toho jsem dostal další české nic o ničem, které se mizerný a nepromyšlený scénář snaží zakrýt perfektní kamera a dost zvláštní, skoro až thrillerovou atmosférou. Ta kamera je totiž vážně skvělá a nejeden záběr díky ní vypadá naprosto perfektně, dokonce i k nějakým promyšlenějším scénám zde dojde a při točení scény jeřábu bych nejradši byl, protože to muselo být něco. Ale ten scénář? Psychologie postav je nulová, u rodičů Davida sice je jakási slabá snaha, ale Davidovi, hlavní postavě celého filmu, to do hlavy vůbec nejde a jeho putování Prahou tak člověk moc nechápe. To okradení třeba ano a jeho nechuť vrátit se domů do jisté míry taky (i když ani v tom úvodu to moc nevypadalo, že by to měl doma až tak těžké), ale proč utratí všechny peníze za cigára (přičemž si za celý film zapálí jen jedno a ten zbytek... asi ztratí? ani ti zloději to u něj nenašli, takže o to už musel přijít), pornočasopisy a sexuální službu netuším, ani proč to nezabalí dřív nechápu, stejně tak i ten pokus o sebevraždu a úplně náhodné a do celku absolutně nezapadající potkání s jakýmsi dědkem na veřejných záchodech, ve kterém mu ten dědek nadšeně povídá o sebepoškozování. A možná je ten film jen takovým emařským vzdycháním nad tím, jak je "všechno úplně na hovno", čemuž by odpovídaly jak určité náznaky, tak i Davidův lehce emo vzhled. Aspoň by to dokázalo vysvětlit tu scénu v bistru, která je od začátku do konce totální WTF a co tím autor proboha zamýšlel vůbec nechápu, pokud to neměla být jen ta pozérská emařina. Scénář je prostě mizerný a o ničem, takže to za něco stojí jen jako kameramanské cvičení. Plus je tu ještě naprosto skvělá atmosféra, která jako by vypadla z nějakého silně mysteriózního filmu a díky ní a té kameře to má celkem podmanivou atmosféru. Ta se ale jen snaží navodit pocit něčeho víc, čehosi skrytého za tím vším, co tam ale vůbec není, takže to je jen taková past na diváky. I forma se počítá, takže jen za ni (byť zvuk opět za moc nestojí) ty dvě hvězdy dám, ale jinak mě to strašně zklamalo. 2* ()

venca163 

všechny recenze uživatele

"Jsem postižený." Ale teď vážně, to co bylo za mentála? Aspergáč? S takovym tim typickym lpěním na rituálech a rutině? A co to lokální vyvrcholení ve scéně z fastfoodu, to nás mělo šokovat, že si pamatuje číslo na tátu? Já taky... Ta mentální porucha nebyla ani nijak dobře ukázaná, ani nijak (to už vůbec ne) vtipně podaná...ke smíšeným pocitům přispívá i toporný herectví hlavního aktéra (možná jen nedostal žádný instrukce kromě "chovej se jako postižák"). A zbytek působil spíš jako takový filmařský cvičení na záběry města a MHD. (40%) ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

David je radikalni film nejen tim, jak drzi formu, ale predevsim tim, ze hlavniho hrdinu nijak nenalepkuje. Zatimco vsichni ti Forrestove, Rain Manove a ja nevim kdo jeste maji vicemene nalepku plus, tady vidime cloveka, ktery takovou nalepku nepotrebuje. Je to proste clovek a odlisuje ho jeho ryzi neprakticnost. Prave takovy hrdina se pak realisticky a hruzostrasne propada socialnim okolim, ktere neni schopne pomoci ani lidem s daleko mensimi problemy. Kamera je skvela a ve filmu je videt rozhodne nejlepsi tma ve filmu vubec. K absolutnu mi chybelo mit vic nuanci a v nekterych pripadech tolik netlacit na pilu. Ale jinak debut jak vino! ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele

Tento rok už se jedná o třetí debut s velkými ambicemi. O Janu Těšiteli se dá říct, že je tvůrcem, který má již hodně zkušeností (reklamní spoty, videoklipy), takže dokáže okolo sebe vytvořit profesionální tým, díky čemuž film nevypadá jako delší studentské cvičení. To se ovšem netýká scénáře, který postrádá patřičnou dramatičnost, která by posouvala děj dopředu. Jistě lze namítnout, že epizodická forma nám má přiblížit vnitřní svět hlavního hrdiny, jenže je tak nedramatická až běda. Výchozí situace nabízela tolik dramatických možností, které zůstali trestuhodně nevyužity. Když už je tu pokus o takovouhle scénu, tak je neuvěřitelně plochá a špatně vystavěná. /// SPOILER Hlavní hrdina si objedná jídlo v malém bistru (kde se většinou mimochodem platí předem) a dostává se do situace kdy nemá na zaplacení (mimochodem je to poprvé co vidím, že by po někom obsluha chtěla zaplatit poté co mu donese jídlo na stůl). Pochopitelně přichází na scénu vedoucí podniku (Igor Bareš) a místo toho, aby udělal jakoukoliv jinou možnou logickou věc, tak sehraje s hlavním hrdinou etudu na téma bezdůvodná šikana a vyhrožování smrtí kvůli jídlu za poměrně směšnou částku. Scéna svojí absurditou posunuje celý film do naprosté frašky a znevěrohodňuje celé následující dění./// Dostáváme se tak k jednotlivým postavám, které většinou tvoří zjednodušené karikatury - přísný otec s dobrým jádrem, submisivní matka, bratrova dobromyslná přítelkyně apod. Ovšem hlavní problém tkví v charakteru hlavní postavy. Během průběhu celého filmu se nedozvíme nic o jeho diagnóze a můžeme tedy jen spekulovat jaký tedy David vlastně je. Zvláštní je absence psychiatra, ke kterému by pravděpodobně rodiče s hlavním hrdinou chodili a patrně by jim radil i v případě útěku. O hlavní postavě se kromě jeho neschopnosti sociální interakce a jeho sexualitě nedozvíme nic, jedná se jen o vrstvení zdánlivě provokativních scének, které však ve svém jádru neodkrývají nic z charakteru Davida, spíš jen potvrzují společenské předsudky a mlhavou představu toho, jak by se takovýto člověk mohl chovat. Problém je i ztvárnění Patrikem Holubářem, který není špatný, spíš to vypadá že nedostal od režiséra jasné instrukce a tak se snaží s předepsaným charakterem sžít jak jen může. Jenže jeho výkon je hodně proměnlivý - evidentně mu jdou spíše fyzické scény než části, které by nám ho měli představit jako osobnost. Jan Těšitel má velké ambice, ale zkrátka mu chybí zkušenost vybudovat silný příběh a uvěřitelné charaktery. Otázkou je, co s filmem bude dál, pokud se dostane do širší distribuce. Nemá šanci zaujmout širší diváckou obec (ani tu náročnější) a jedinou spásou je uvedení na filmových festivalech (viz jeho premiéra) a doufat, že dojde k ocenění jeho řemeslných kvalit. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

David Holubář je tu prostě skvělý! Úsporné civilní herectví zcela vystihuje postavu, kterou ztvárnil. Je mnohem přesvědčivější než jiní zkušení herci, kteří své postavy podobného typu pojali příliš líbivě, rozverně - Bohdalová nebo příliš rozcapeně - Trojan. Jen Holubář je zcela uvěřitelný. Příběh svou všedností a vlastně bezradností zrcadlí naši sociální realitu věrně a myslím, že to je jeho naplněná ambice. ()

iz67

všechny recenze uživatele

Velice dietní záležitost, která nehýří dějem. Spíš takový strohý jakoby dokuemnt o jednom tripu ven z vlastní hlavy. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Celkem působivý snímek s docela drastickou tématikou. Děj byl zajímavý, ačkoli mi některé jeho části nedávají moc smysl. Film je ale skvěle natočený, s výjimkou několika ručních záběrů vypadá film fantasticky. Hudba a herecké výkony taky byly moc dobré. 7/10 ()

BigbyWolf 

všechny recenze uživatele

Spíše takové filmové cvičeníčko tvůrců s vynikajícím Ondřejem Pavelkou ve vedlejší roli (ostatní herci také velice solidní). Těším se, co předvedou příště, sestava s velkým potenciálem. ()

phoebinka 

všechny recenze uživatele

Asi budu za ignoranta, ale nejak to ke mne nepromluvilo. Dlouhe to bylo akorat, urcite jsem se nenudila, ale omracena jsem z toho nebyla. [Festival Finale] ()

Tronda10 

všechny recenze uživatele

Být to o 20 minut kratší tak je to celkem průměrný film. Dobré herecké výkony. Lokace nic moc, hudba se k filmu nehodila a kamera dle mě katastrofa. ()

Korpy22 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, s klukem s mentálním postižením v hlavní roli. Film má velmi nápaditou kameru a následné vykreslení obrazu scén. Vše je velmi autentické a naturalní. Herec hlavní postavy je úžasný. Je zde spousta originálních scén u kterých člověk neví jak dopadnou a proto tento film opravdu stojí za shlédnutí. Film zpracovává spíše netypické téma, které rozhodně není příliš vesele a proto mám film ponurou šedou atmosféru ve které se můžeme koupat. ()

Související novinky

Nejlepší studentské filmy na Famufest: Exposed

Nejlepší studentské filmy na Famufest: Exposed

14.11.2015

Letošní festival studentů FAMU proběhne ve dnech 18. - 22. listopadu na Letné. Program obohatí i noční koncerty nebo diskuse. Hlavními záchytnými body pro návštěvníky budou Bio Oko, The Chemistry… (více)

Reklama

Reklama