Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Martin je vysloužilý voják, který se živí jako kurýr. Rozváží balíčky všech druhů bez ptaní za velké peníze. Řídí se při tom třemi pravidly: nikdy nemění dohodu, žádná jména a nikdy balíček neotevře. Jednoho dne se mu ozve muž, který potřebuje přepravit balík ke svému známému. Na místě určení mu do auta naloží velkou tašku, která váží asi padesát kilogramů. Po cestě Frank píchne pneumatiku, a aby ji mohl vyměnit, musí otevřít kufr. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale když kufr otevře, zjistí, že balík, který má doručit, se pohybuje...  Poruší svou zásadu číslo tři, do balíčku se podívá a uvidí v něm svázanou mladou ženu. Pak vymění pneumatiku a pokračuje dál až na místo, kde si udělá přestávku. Pořád přemýšlí o obsahu balíku, který veze, a rozhodne se ženě koupit něco k pití, aby jí cestu alespoň trochu zpříjemnil. Dál po cestě zaslechne bouchání u kufru, zastaví a žena mu řekne, že se potřebuje vymočit. Frank ví, že by z toho mohl být malér, a tak ji přiváže na provaz a pošle ji do křoví. Žena se ale z provazu vyvleče a uteče mu. Není jí to nic platné, protože Frank ji zakrátko dohoní a zase naloží do auta a dopraví na místo určení. Muž, kterému měl balík doručit, mu dá zbytek peněz s prosbou, jestli by nemohl doručit cestou zpět jeden kufřík. Frank souhlasí a vyráží na cestu domů. Když si dělá další pauzu, jeho auto zničehonic vybouchne...  Frank se vrátí do domu, kde předal balík, a poté, co zmlátí všechny v domě, ukradne jedno z jejich aut a vyrazí na cestu domů. Když se podívá na zadní sedadlo, zjistí, že tam sedí mladá žena, kterou jim měl doručit; té se ve vzniklém zmatku podařilo utéct. Nejprve ji chce vysadit u silnice a nechat ji tam, ale nakonec si to rozmyslí, vrátí se pro ni a vezme ji k sobě domů... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

imf 

všechny recenze uživatele

Jason Statham hláškující. Nablýskané BMW. Jason Statham střílející. Proklatě sexy Shu Qi, Jason Statham mlátící lidi po hlavě. Neodolatený inspektor Francois Berleand. Jason Statham kopající lidi do hlavy. Vynikající soundtrack. Jason Statham pózující. SPOUSTA explozí... od malička jsem chtěl být kosmonautem, od roku 2002 chci být Kurýrem. :) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Mozek pana scenáristy si nejspíš dopřál pár měsíců na dovolenke na Tahiti, protože jinak si tu všudypřítomnou demenci nedokážu vysvětlit. Dialogy bych vymyslel lepší za deset minut na záchodě a aspoň trochu mohli tvůrci vzít v úvahu logiku při aranžování dění na plátně. Ale co naplat, když je akce zatraceně dobrá - lahodnou choreografii doplňuje energický full contact a vizuální vychytávky. Statham sice mohl byt ještě coolovější a Šu Kej mu nemusela dát tak trapným způsobem, jakým dala, ale i tak to na trošku slabší tři hvězdičky stačí. Každopádně dvojky se dost bojím. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně to začne, prvních pár minut trvá akce jako hrom, pak dostane kurýr velkou černou tašku a jde to s ním z kopce. Bohužel film se k němu velmi rychle přidal. Začíná hra na náhody. Když Frank prchá se svou Asiatkou, čistě náhodou vytáhne z vody dýchací přístroj pro dva. A pak už se náhody a nadpřirozené schopnosti hlavních hrdinů jen kupí. Je to blbé a krom první akce to nemá ani žádný šmrnc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $21miliónovTržby USA $25,296,447Tržby Celosvetovo $43,928,932Jason Statham v najlepšej zbesilej jazde z produkcie Luca Bessona. Tento akčný nárez má spád, slušné tempo čo si po celý čas udržiava svoju nastavenú latku, štartujúcu od počiatočnej naháňačky ulicamy mesta, prekvapene to nikam zbytočne neskĺza, hlavne do moc veľkej fádnosti a to sa stáva pre dej výhodou, ďalej prezentované bojové umenia v súbojoch chrlia nápaditosťou, kde treba spomenúť súboj na olejovej podlahe a tým pádom, keď to zhrniem sme svedkami veľmi vydarenej akčnej vychytávky. /75%/ ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Když jsem si vybíral film na nedělní večer, chtěl jsem po něm, aby byl nenáročný, svižný a pořádně provětral moji zvukovou aparaturu, která po sérii filmů z osmdesátých let žíznila po nabušeném soundu. Kurýr nakonec zklamal jen v tom posledním aspektu - téměř neslyšitelný výbuch, příliš plochý zvuk střelby a další zvukařské nedostatky v akčním filmu zamrzí, ale ke dnu ho nepošlou, zvlášť když je skoro všechno ostatní v rámci žánru (!) perfektní. Bessonův scénář bych jako exemplární ukázku demence ze stolu nesmetával - ne že by se v něm Luc snažil udržet mnoho logiky a vyhýbat se oslím (spíš oslovským) můstkům, ale jeho cit pro rytmus a vymýšlení atraktivních situacích neselhává ani když píše ze setrvačnosti. Hlavním tahákem Kurýra stejně není scénář, ale akce. Naprosto úžasně vymyšlená, skvěle komponovaná a špičově natočená, vynálezavá akce. Pánové Leterrier a Yuen mají můj hluboký obdiv, stejně jako drsňák Statham a celá banda všech choreografů a konzultantů, co se tvorbě těch lahůdkových bitek podílela. Full-contact souboje v Kurýrovi nejsou zatíženy realističností a jsou stavěné maximálně na efekt, nejde však o žádné tupé supermanské exhibice - způsob jakým se Frank vypořádává se zástupy zloduchů, maximálně využívajíc okolní prostředí, takřka bere dech. Zejména bych vyzdvihnul sobuje v úzkýchých prostorech - zvláště v autobuse a v kabině náklaďáku (i tak typická scéna, která je ve většině filmů jen hloupou přetlačovanou o volant je zde opravdu dramatická). Řečeno "rychle a jednoduše" (což jsou slova vystihující celý film :-)), Kurýr patří mezi to nejlepší co mohou Bessonovky datované od dob Pátého elementu nabídnout a žádný akční fanoušek by jej neměl ignorovat. Takovou podobu zásilkových služeb si vždycky nechám líbit.... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (34)

  • Pri začiatočnej naháňačke ma Frank (Jason Statham) na svojom aute miznúce pravé spätné zrkadlo (spidero11)
  • Severoamerické tržby byly 25,3 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 43,9 mil. (NIRO)

Související novinky

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Statham předává kurýrskou štafetu

Statham předává kurýrskou štafetu

11.02.2014

Kurýr dodnes patří mezi nejznámější filmy Jasona Stathama. Neohrožený řidič Frank Martin to dotáhl na tři celovečeráky, předloni se pak přesunul i na malou obrazovku, kde si ho zahrál Chris Vance.… (více)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (více)

Závod smrti s Jasonem Stathamem

Závod smrti s Jasonem Stathamem

26.04.2007

Když notorický béčkař Paul W. S. Anderson (Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) nedávno nečekaně zdrhnul z připravované adaptace hororové videohry Castlevania, důvod byl nasnadě: producentské duo… (více)

Reklama

Reklama