Reklama

Reklama

Qiu Ju da guan si

všechny plakáty
Čína / Hongkong, 1992, 110 min

Režie:

Yimou Zhang

Předloha:

Yuan Bin Chen (kniha)

Scénář:

Heng Liu

Hudba:

Jiping Zhao
(další profese)

Obsahy(1)

Předseda malé čínské vesnice nakopne do rozkroku jednoho z vesničanů, pěstitele chilli, a způsobí mu vážné zdravotní komplikace. Farmářova žena Qiu Ju (Gong Li) vezme záležitost do vlastních rukou a snaží se na předsedovi vymoci omluvu, ten se jí pouze směje do očí. Qiu Ju čeká (ve skutečném i přeneseném smyslu slova) dlouhá cesta za spravedlností skrze přebujelou čínskou byrokracii. (Fingon)

(více)

Recenze (10)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

To, ze ma Yimou Zhang rad chude vesnicke prostredi plne prostych vesnicanku je znama vec. V tomhle filmu si v tom ale doslova rochni a nemuze se toho nabazit. Vsechno je zde spinave, odpudive a skutecne se na to nediva hezky, coz je ale zamer a snaha o realisticke zachyceni cinskeho village prostredi. Kdo z toho paradoxne tezi nejvic je Gong Li, to ze je nadherna a vznesene damy umi hrat levou zadni vedi vsichni, ale jak si poradi s roli usmudlane buranky, ktera je tehotna, nosi 10 vrstev spinavych hadru a satek pres hlavu? Dokonale! Pres vsechny ty vrstvy ji ani poradne nevidite, takze sve herectvi nemaskuje v krase a make upu, ale dava na odiv svuj cistokrevny herecky um, kdy ji ten mentalne prosty a tvrdohlavy charakter Qui Ju hltate vsemi deseti. Story se na prvni pohled muze zdat az banalni - kopnul si meho manzela do kouli a neches se omluvit? Tak to ne, tohle pujde k soudu! Ale ono je to vazne zabavne sledovat, alespon prvni 2 tretiny. Posledni faze filmu je uz prilis natahovana a zacina nudit, takze nejaky ten prostrih by tomu vubec neskodil. Nabizi se porovnani s dalsim Zhangovym vesnickym filmem "The Road Home" s podobneho prostredi, ze ktereho nakonec vznikl nadherny poeticky romanticky masterpiece a na ktery Qui Ju nema i v ramci Zhangovi filmografie je to spis jeden z lehce slabsich kousku, ale urcite by se nemel prehlizet. 6/10 ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Neni to zdaleka to nejlepsi od Yimoua, ale rozhodne to bylo zase neco noveho. Pominu-li otresny Codename Cougar, je tohle prvni zasazeni do doby moderni / aktualni a pusobilo to samo o sobe originalne. Veskera komedialnost dila spociva v duvodu roztrzky mezi Qiu Ju a vesnickym staresinou Wang Shantangem - nic jinyho vtipnyho na tomhle filmu neni (pokud se nechceme smat tomu, ze prekrasna Gong Li je cely film navlecena do 5 vrtev socialnich hadru a jeji krasa tak plne zanika). Tradicne se film vlece slimacim tempem, coz rozhodne nebude vsem vyhovovat, ale me to bavilo. Filmove vyusteni je pak dokresleno Yimou-ovym rukopisem, kdyz se Qiu Ju docka sve "spravedlnosti" ve chvili usmireni rodin. Ani vlastne nevim, co ma byt hlavni zpravou filmu? Bojujte za svou spravedlnost a dockate se nebo vyserte se na to, nez bude prilis pozde... ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Těhotná žena má rozhozené hormony a na základě banálního incidentu (jehož obětí je její manžel) začne mít pocit, že se ocitla v Kafkově románu. Její muž jí dvě hodiny není schopný upozornit na to, že z toho těhotenství trochu magoří. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Další film od Yimou Zhanga, který jsem si dal. A tentokrát jeho klasický rukopis. Takže obraz čínské vesnice, obyčejných lidí, cesta do města a kontrast s přelidněnou oblastí plnou podrazáků a státní mašinérie. Opět se tu řeší velmi jednoduchý až stupidní problém (samozřejmě sloužící jenom jako taková hlavní linka), tentokrát starosta vesnice kopl jednoho pána po hádce do kou... do rozkroku. A jeho žena (opět Li Gong) se snaží všemi možnými způsoby vynutit omluvu. Trochu se tu běhá, jako ve Wo de fu qin mu qin (ale ne tolik), hodně se tu zmateně chodí sem a tam po městě jako v Yi ge dou bu neng shao (tenhle film to hooodně připomíná), vaří se nudle a ukazují rozpadlé vesnické domky, prostě jak říkám, klasický Yimou Zhang. Ve výsledku nikoliv špatné, ale už mi to trochu leze na mozek a hlavně žádný z faktorů mě tak moc neoslovil, jako jindy, takže hodnotím hůře, nudil jsem se. ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Yimou Zhanga vyloženě nemám rád, jeho starší věcí se ale dají zkouknout a příběh Qiu Ju mě chytnul. Prostor ke kritice je, od zjevně nerealistické reakce systému, přes idealizaci a potvrzování mýtu o soudržnosti prostých lidí k celkovému sdělení příběhu, o kterém radši nepřemýšlet. Přesto, autentické prokreslení venkova a Čína, s její špinavostí, ale stále jakýmsi kouzlem, zobrazovaná z pohledu vesničanů působí svěže a zábavně. Film obsahuje náznaky humoru a je škoda, že autoři v tomto směru nezašli dál. Číňani obecně smysl pro humor mají, vynikající Li Gong by to utáhla, atmosféru snímku by to nenarušilo a jen akcentovalo, že vesničani sice žijí v jiném diskurzu, ale nejsou pitomci. ()

mrtvej pes 

všechny recenze uživatele

Vlastně velmi slušné drama zachycující drobný úsek doby a uzoučký vesnický život, který se "díky" konfliktu mezi dvěma znesvářenými rodinami o něco rozšíří. Nečekejte ani velkolepost, ani krásu jiných režisérových děl; i zakončení je mnohem blíže životu než jeho jiné, méně banální snímky. Přesto je v té banalitě právě trochu kouzla. ()

muti 

všechny recenze uživatele

hrda sedliacka sa snazi zazalovat starostu dedinky, ktory nakopol jej manzela pri akomsi spore. o peniaze jej nejde, chce ospravedlnenie a aspon naznak lutosti. kedze lokalny policajny ofis to dalej nehcce rozmazavat, rozhodne sa Qiu Ju posunut vec vyssie, co ale znamena ist az do dalekeho mesta, kde zivot plynie uplne inym tempom. film ma v tomto dost podobneho s neskorsie natocenym zhangovym Not One Less (1999). ()

Reklama

Reklama