Reklama

Reklama

Opiová válka

  • Česko Šanghajská triáda (více)

Obsahy(1)

Zpěvačka z nočního klubu se stane milenkou dvou nejmocnějších mužů drogového impéria, a také kvůli ní se rozpoutá krutá válka gangů... Násilí ve 30. letech v Šanghaji nebylo ničím neobvyklým. Bylo to řešení. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě film absolutně nebavil. Místo děje jsem sledoval nějakou namyšlenou afektovanou krávu a její pitomý chování, které bylo tak degenský, že kdybych rozdával buchtičky se šódou, tak týhle krávě bych na just dal buchtičky bez šódy. V okamžiku kdy se děj příběhu přenese na ostrov, vše dostane neuvěřitelný obrat a film mě začal bavit. Obrazová poetika dávala filmu spolu s hudbou zvláštní melancholickou náladu. Velmi zajímavě se vyprofilují i hlavní postavy filmu, hlavně Xiao, kterou výtečně zahrála Li Gong se začala ukazovat v takovým světle, že jsem si jí pomalu zamilovával. Nevybavuji si, kdy bych na hlavní hrdinku v průběhu několika minut tak radikálně změnil názor jako tady. Až v samém závěru si člověk uvědomí, že vlastně sleduje tvrdou gangsterku a to i přesto, že indicie k tomuto žánru jsem dostával v průběhu celého filmu, ale přes tu obrazavou nádheru a duševní osamělost hlavní hrdinky jsem si to snad ani nechtěl připouštět. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Výtečný snímek od Zhanga Yimoua, ve kterém již tradičně dominuje výkon Li Gong, která už jen songy, které zpívá, jsou jednoduše okouzlující. Za zmínku stojí i soundtrack, který trefně podtrhává tuhle podívanou, samozřejmostí je i výborně ztvárněna atmosféra 30. let v Shanghaii. K dokonalosti sice tomuhle snímku ještě něco schází, ale i tak poskytne skvělý zážitek, navíc pro fanoušky Zhanga povinnost. 75% ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sanghajska Triada je ve svem jadru gangstersky film. Nesnasim gangster filmy. Cas od casu se ale objevi gangsterka, ktera ma v sobe neco specialniho, kvuli cemu se vyplati ji videt. Eastern Promises melo duo Cronenberg/Mortensen a rusky prizvuk. Scarface mel vybornou 80's electro hudbu a Triada ma Gong Li. Ta na sebe strhava temer veskerou pozornost, kostymy, skvelymi peveckymi/tanecnimi cisly a tentokrat extrovertnim a snobskym herectvim (oboje zvladla klasicky dokonale). Vam je proto ve vysledku uplne jedno, ze se na pozadi toho vseho odehravaji typicky ubohe gangster akce (zabijeni sefu, obchod s opiem, mafianske intriky). Zatimco ubohosti typu Godfather, nebo Goodfellas si na tomhle zakladaji a podobne mafianske aktivity jsou pro ne alfou-omegou (duvod proc je to takova nuda). Triada to bere jen jako podklad k vytvoreni prostredi, ve kterem muze vyniknout zajimava asijska zivotni story v cele s Gong Li (staci se podivat na obal/plakat filmu, tam je tahle struktura dokonale vyjadrena graficky). Proto je Shanghai Triad lepsi, nez drtiva vetsina gangsterek a i v ramci Zhangovy filmografie se jedna o solidne odvedenou praci. 7/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

První mne na filmu zaulalo, že se na Zhanga netypicky neodehrává mezi ušmudlanými vesničany, ale mezi smetánkou Šanghaje 30. let. Příběh sledujeme z pohledu malého chlapce, který nastoupí jako sluha v honosném sídle šanghajského drogového bosse a jeho ženy a stane se součástí vyřizování účtů mezi gangy. I přesto se jedná o komorní a citlivý film, jehož trpký závěr nenechá nikoho chladným. Btw..Gong Li si ve filmu střihne několik kásných pěveckých scén. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Prvé čo ma napadne pri hodnotení Shanghai Triad je, že tento film je niečím medzi Age of innocence a Scorseseho gangsterkami na ázijský spôsob. Vynikajúco vypiplané sídla bossa gangu a iné zložky výpravy mi pripomenuli cit pre detail charakteristický pre Scorseseho, nedá sa nespomenúť vynikajúca kamera a slušné obsadenie, ale aj tak mi chýbalo niečo u tohto filmu - zostal u mňa pocit prázdnoty, ktorý vznikol možno aj tým, že mi chýba postava, s ktorou bych sa stotožnil prípadne ktorej by som držal palce alebo by ma fascinovala. Ostáva mi z toho podobne prázdny pocit ako som mal z Aviatora - formálna ale emocionálne vyprahlá dokonalosť a aj keď sa pôsobivé finále by si možno tú jednu hviezdu ešte zaslúžil, tak svojich 3 1/2 zatiaľ nechám dolu. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Šanghaji. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama