Reklama

Reklama

Hrdina

Trailer 3

Obsahy(1)

Rozpočet historického válečného velkofilmu HERO několikrát překročil prostředky vložené do oscarového filmu TYGR A DRAK. Režisérem filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medvěda a ceny BAFTA, třikrát nominovaného na Zlatou Palmu Zhang Yimou. Hereckými hvězdami jsou Ziyi Zhang (která zazářila v již zmiňovaném filmu Tygr a drak) a Jet Li (Romeo musí zemřít). Děj se odehrává před 2000 lety za vlády dynastie Qin a vypráví příběh hrdinného válečníka a ochránce krále, před kterým stojí obrovský úkol - sjednotit Čínu a krále tak učinit Imperátorem. Producenti při natáčení spolupracovali s čínskou armádou a tak mohly vzniknout jedny z nejefektnějších scén dějin historického válečného filmu. Tvůrci zvedli laťku pořádně vysoko. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (698)

golfista 

všechny recenze uživatele

Špičkově natočené filmové vizuálí orgie vezoucí se na vlně "Tygra a draka". V "Hrdinovi" je sice forma lehce před obsahem, ale celé je to nádherná podívaná. Chybí tomu fakt jenom kousínek k plnému hodnocení. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Sice nádherně natočené, vizuálně takřka dokonalé, ale to co cpou Číňanům do hlavy a jakým nažehleným způsobem se mi vůbec nechce líbit. Navíc děj je natolik prázdný, že ta propagace "kolektivních hodnot" až příliš vystupuje na povrch. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tomuhle stylu filmů asi nikdy na chuť nepřijdu. Musím sice říct, že vizuální stránka je téměř dokonalá (až ná pár míst, kde už mi přišla trochu přeplácaná, ale těch bylo opravdu minimum), ale příběh mě opět moc nechytl... Rozhodně jsou tyto 3* mnohem lepší než 3*, které jsem dala Tygru a drakovi. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Filmová báseň splétající jednotlivé zpěvy, každý trochu jiný než ten předchozí, dohromady obrazem, slovem i hudbou. Bombastické výtvarné pojetí a zajímavý vypravěčský styl, trocha filozofických otázek, síla ducha a přesvědčení, jímavá hudba od Tan Duna, to vše mluví pro Hrdinu. Pro mě ale stále zůstává na vrcholu Tygr A Drak, a těžko říct, zda je to jen tím, že první dojem bývá nejsilnější. I tak ale mám pro Jeta Li, ale především pro Tonyho Leunga a Maggie Cheung plných 100%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Hrdina je dílem, které svým rozsahem naprosto překonává filmovou tvorbu. Hrdina není obyčejným filmem, ale uměleckým skvostem... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Oči mi lezly z důlků, toužíc políbit plátno! V Číně na to prostě mají lidi. 90% Zajímavé komentáře: Kass, MIMIC, H34D, Turiec, Persona ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Netajím se tím, že filmy s bojujícími orientálci mě nebaví (možná v dětství, třeba Úder otevřenou dlaní, ale to už je hooodně dávno), celá ta stylizace, lyrika i filozofie tohoto kultu jde prostě mimo mě. Za těchto okolností mi Hrdina připadl opravdu spíše jako konverzační komedie, kdy hlavní hrdina (BTW Jet Li OPRAVDU NENÍ dobrý herec) sedí před vládcem a vypráví mu příběh, který snad každých pět minut (a jenž je přerušovaný pravidelnými bitkami) mění směr. Jinak odkazuju na styl komentářů zábavných (Radyo) i vážných (Cival.) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bojové scény, dokonalá choreografie bojových scén, velmi zajímavé vypravění jednoho příběhu o několika verzí , Barevnost, hudba od pana Tana Duna,účast armády činské lidové republiky ,pointa filmu ,kamera, no už mám 5 důvodů proč mám dát nejvyšší ohodnocení. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jak to tak vypadá, tak v Číně platí jiné zákony, než ve zbytku světa. Teď nemyslím zrovna zákon o vedoucí úloze Komunistické strany, ale fyzikální zákony jsou na východě Asie zřejmě porušovány stejně lehce, jako u nás ty kriminální. Zatímco lze ale jen těžko očekávat, že by Číňané prožívali filmové orgasmy u českých krimifilmů, Češi (soudě podle hodnocení ostatních kolegů) při pozorování levitujícího Asiata dosahují filmově-uměleckého (a možná i jiného) "vyvrcholení". Co se týče mé osoby, mě tento druh východoasijské produkce nechává naprosto lhostejným. Podívám se, dám maximálně tři hvězdičky, podivím se nadšení ostatních a vracím se pokorně k leckdy až trapně nudné, vesměs ničím překvapivé, někdy až sebe samu parodující, ale tak nějak srozumitelnější hollywoodské produkci. Holt, na tuhle asijskou mentální úroveň jsem ještě asi nedospěl... Ale legenda je to jinak pěkná. :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hezčí a lepší čínský film obsahující všechno, co si pod tamní středověkou kulturou dokážete představit, asi už nikdy neuvidíte. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $31miliónovTržby USA $53,710,019Tržby Celosvetovo $177,394,432║ Vizuálna a choreografická nádhera, len trošku lepšie vyladenie príbehu chýba k tomu aby to mohlo byť dokonalé. /85%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Zhang Yimou má co říct i v žánru čínských wuxia filmů. Jeho ruka citlivě vede jednoduchý příběh rozsekaný do pocitů a emocí... Hero však jednoduchým filmem není - je spíš pestrobarevnou malbou črtanou velkolepou výpravou a úžasnou kamerou Chrise Doyla. Fantazie tvůrců jde za hranice známého světa a my se tak můžeme kochat nad malbou, která je zdánlivě nekonečná... Najdou se i chybky (mírně prokomunistický nádech, zbytečné maskování jednoduchosti příběhu, vždyť v jednoduchosti je síla), ale ty zůstávají zašlapány hluboko v prachu pod neuvěřitelnou tíhou kladů. Fantastické bojové scény od asijských akčních hvězd a tentokrát překvapivě i velké herecké výkony (září hlavně Chen Daoming, ale poprvé se herecky výrazně projevuje i Jet Li. Mírně festivaloví Maggie Cheung a Tony Leung pak odehrávají svůj part s citem a ostříleností, která je jim vlastní). Hero vás dokáže pohltit... jak formou, tak obsahem a pokud vás zastihne nepřipravené, zkusí vás unést vysoko do nebe... Nebraňte se... odpor je marný... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý snímek, který spojuje poklidně plynoucí (tempem takřka harmonickou) orientální legendu o vzniku jednotné Číny a strhující vizuální styl ala Matrix. Narozdíl od efektní západní produkce jsou však bojové scény pouze jednou z mnoha složek a boj v příběhu má více rovin. Nejedná se o smrtící balet, v němž hrdina potírá zlo, nýbrž o jakýsi druh duchovního dialogu, v němž jsou zbraně jen prostředkem poznání, že nejmocnější zbraň je žádná zbraň. Zhang podal svůj snímek po výtvarné stránce naprosto strhujícím způsobem, emoce se spíše než v myticky strnulých postavách zračí v barvách a živlech (oheň, voda, vzduch i zem jakoby vyadřovaly pocity za hrdiny). Velmi se mi zamlouvá "jing-jangové " ladění příběhu, kdy zlo i dobro jsou neoddělitelně spjaty ve "Svět" a hrdina není tím, kdo ve jménu dobra porazí zlo, ale tím, kdo pochopí Svět a podstoupí oběť. Hrdina svým celkovým laděním a atmosférou sugeruje orientálně vyrovnaného ducha a precizní hrou se symboly se řadí mezi snímky, které nejsou jen záležitostí rychlého meče, ale i záležitostí myšlenky. Škoda, že ta se po přehnaně přímočarém úvodu příliš uzlí v retrospektivách a verzích minulých dějů, ale její pointa přichází přesně včas a vyznívá právě tak, jak vyznít má... Jasně a nepodbízivě. Byť je tedy Hrdina v některých aspektech velice západním filmem (místy možná trochu porušil dobrou míru), celkovým vyzněním je velice exotický a východní... A rád se k němu za čas zase vrátím. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film s naprosto božským uměleckým zpracováním. Boje hrdinů na různých místech (asi vrcholný souboj nad vodou a scéna s listím). Celý film je úžasně barevný a skvěle vyvážený. Pro mě umělecky dokonalé dílo s jednoduchým příběhem, který je jen ke prospěchu. Skvěle hrající herci. Krásný zážitek!!!! ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Choreografie bojových scén je opravdu úchvatná (například scéna boje v opadaném listí, nebo předvádění bojovníkova umění deseti kroků v knihovně) ovšem jen do té doby, než herci začnou lítat a skákat desítky metrů. Tohle už mě vadilo u Tygra a drakaa v tomto filmu je to ještě "horší". Prostě digitálně upravovat bojové umění Jet Lia, které je samo o sobě excelentní mi přijde jako samoúčelné. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Feng Li, Bin Wang, Yimou Zhang .. Výtečný umělecký film. Úchvatná obrazová stránka, překrásně probarvená a poetická. Souboje jsou parádní, hudba a zejména výprava výtečná. Škoda slabšího a jednoduššího příběhu, který tady sice nehraje první housle, ale k nejvyšší metě by byl třeba. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vynikající po vizuální stránce, krásná hudba. Mile mě překvapila i trochu složitější struktura příběhu, takže jsem měl o čem přemýšlet. Tygr a drak se mi ale líbil více - byl přeci jen poetičtější a emotivnější - v Hrdinovi nebyly postavy tak propracovány, aby mě jejich osud nějak zvlášť do/zajímal. Rozpačitý jsem z poselství filmu aneb účel světí prostředky. Já nevím. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Východní spektákl založený na opojení vizualitou a barvami, který má spíše estetickou než dějovou či filosoficko-náboženskou hloubku. Povrchní, ale krásný asijský kýč... No a v rovině legendy o vzniku a sjednocení Číny má rozměr především ideologický... Tohle je vlastně sofistikovaná postmoderní propaganda... Podobné filmy: Klan létajících dýk, Tygr a drak ()

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Jet Li láme rekordy

Jet Li láme rekordy

28.11.2007

Kromě končetin svých protivníků, samozřejmě ;-). Možná vám po jeho průměrných filmech natočených v Americe a několika lehce nadprůměrných v produkci Luca Bessona přijde, že Jet už má dny své největší… (více)

Reklama

Reklama