Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willie a Marcus, dvojice trestanců, specialistů na vykrádání trezorů a bank, tráví vánoční čas tím, že objíždějí velká nákupní centra v převlečení za Santu a jeho elfa s motivací přepadnout všechny obchody po cestě a napakovat se na Štědrý den. Tento plán se však zkomplikuje, když potkají osmiletého chlapce, který se jim pokouší vysvětlit pravý smysl Vánoc... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (631)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

DVD Santa je úchyl (na úchylější název už asi český distributor nepřišel) se zapomenuto hodně dlouho sušilo ve skříni, ale když jsou dneska ty Velikonoce… Santa je alkoholik, kudy chodí tudy dláždí a přiráží a nesnáší ty malý uřvaný parchanty, kteří na něj každej rok prskaj a počůrávaj mu jeho santovský kalhoty. Taky skvěle umí otvírat sejfy. To je to jediný, co ho táta naučil, když ho zrovna nemlátil. S pár promile alkoholu v krvi by ale těžko zorganizoval nějakou vloupačku, a tak jejich malý gang vede lilipután, který mu dělá elfa a pracuje s ním na vykrádání obchoďáků. Problém je v tom, že časem se vždycky něco zvrtne. Santa rok od roku víc chlastá a mezitím se seznámí s jedním tlouštíkem, kterej mu strašně leze na nervy. Poetika Zwigoffových předchozích filmů je tu hodně znát i přes to, že se na první pohled může zdát, že se jedná o obyčejnou tuctovou sprostou komedii (začátek k ní má dost blízko). Příběh opět stojí na skvěle napsané hlavní postavě Santy, který se poněkud svérázným způsobem skamarádí s šikanovaným tlouštíkem a vznikne mezi nimi silné citové pouto. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Je možné, že aj ja som úchyl, lebo Billy bol napriek všetkému sexi. Preto tú jednu hviezdičku naviac. Inak absulútne súhlasím s Rex Mundi. Dokonca musím doložiť, že trafila aj synovcov. Chalanom sa to skutočne páčilo a náramne sa bavili. A musím dodať, že to videli iba vďaka tomu, že si to pozreli skôr ako ja - inak by som im to bola zabavila. A hlavný dôvod? Skutočne neskutočná permanencia sprostých slov. Rozhodne nič pre deti. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Provokativní, na usedlé americké poměry ve filmovém průmyslu i ve společnosti téměř podvratný zábavný snímeček o polepšení jednoho alkoholem nasáklého kriminálníka, který spolu se svým kumpánem v převlečení za Santa Clause využíval atmosféru předvánočních nákupů k přízemnímu obohacování. Cynický humor, který nabourává tradiční předvánoční sentiment amerických rodinných filmů, spolu s výborným hereckým obsazením v čele s Billy Bobem Thorntonem dělá z téhle komedie vysoce nadprůměrnou záležitost. Celkový dojem: 85 %. Jenom škoda, že režisér nenašel u producenta pochopení pro shazování náboženských rituálů a vůbec křesťanského zaměření vánočních svátků. Původní verze scénáře obsahovala údajně daleko ostřejší humor v podání hlavního hrdiny. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Terry Zwigoff po svém geniálním debutu Přízračný svět přichází se svým druhým filmem, jenž je na první pohled jakýmsi formálním i významovým protipólem křehkého teenagerského dramatu. Přízračný svět - ortodoxní svět žen, spíše nedospělých, ale svou dospělost zmateně hledajících dívek, posmutnělý a s hrdinkami stojícími mimo (společnost, trendy...), Zwigoffův druhý film je etalonem světa mužského, hrdina tou samou dospělostí a životem již značně unavený, okoralý a cynický, ve svém v alkoholu topeném světě ale vlastně také na okraji společnosti, mimo masu americky veselých, mladých a úspěšných lidí, pro něž je Santa Claus symbolickou potvrzením smysluplnosti a hloubky jejich světa. Zwigoffův Bad Santa je sice komedie - hodně sprostá, ale zároveň hodně moc vtipná komedie! Mnohdy daleko za hranicí politické korektnosti a hlavně utahující si ze symbolů základních pilířů amerického světa (Vánoce, materialismus...), a přesto (stejně jako Přízračný svět) dokonale fungující filmový tvar. Ten stojí především na doslova hereckém koncertu Billyho Boba Thorntona! Klobouk dolů. V jeho podání je vánoční Santa fakt úchyl se zálibou v análním sexu, ale i prototyp selhání amerického snu a prázdnoty materiálně zaměřeného západního života... Rozverná vánoční Americká krása... A navíc ta závěrečná kvazisentimentální scéna s několika překvapivými pointami... Film hluboký i rozverný zároveň... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Odpočinková, legračně přisprostlá komedie, která je sice ve svém námětu originální, ale v provedení jednotlivých scének (gagů) poměrně obyčejná. Potenciál byl jistě větší, charismatický Billy Bob sice průměrné hollywoodské pacholky převyšuje, ale na sto procent také nejede. A dráždí mě, jak bez snahy přišel ke sladkému zadečku paní Gilmorové :) Malý buřtík je vcelku zábavný, lilipután taktéž a prostředí vánočních obchoďáků působí překvapivě sympaticky... Takže ok! 7/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy se Santa (Billy Bob Thornton) probudí ve svém domě u pláže, u nočního stolku jsou čtyři láhve piva. Když však poslouchá rádio, jsou tam láhve jen tři. (Mr.Hudson)
  • Necenzurovaná verze filmu se stala rekordmanem v počtu sprostých slov ve vánočním filmu. 170x v ní zazní slovo "fuck", 74x slovo "shit", 31x slovo "ass", 10x slovo "bitch" a 1x slovo "bastard". (imro)

Související novinky

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

31.10.2015

Billy Bob Thornton se momentálně vůbec nefláká. Loni se objevil v Downeyho Soudci nebo v seriálovém Fargu a letos se po Vincentově světě zastaví ještě v kriminálce London Fields a politickém dramatu… (více)

Zemřel Bernie Mac

Zemřel Bernie Mac

11.08.2008

Letošní rok si dost možná udrží ošklivé privilegium v tom, že během něj zemřelo nejvíce filmových hvězd. To, že se na konci ledna Heath Ledger omylem předávkoval léky a nemůže si tak bohužel užívat… (více)

Jim Carrey a jeho „prison break“

Jim Carrey a jeho „prison break“

06.06.2007

Všichni ještě pamatujeme časy, kdy Jim Carrey bral 20 miliónů za jednu roli. Dnes hraje ve filmech, jejichž celý rozpočet jen tak-tak dosahuje tuto částku. Jim má buď dobročinné sklony a touží hrát v… (více)

Reklama

Reklama