Reklama

Reklama

Crumb

(festivalový název)

Obsahy(1)

Dokumentární film Terryho Zwigoffa, autora snímků Přízračný svět nebo Santa je úchyl, představuje komiksového kreslíře Roberta Crumba. Jen zdánlivě standardní portrétní dokument patří mezi nejzajímavější ukázky svého žánru poslední dekády minulého století. O Crumbovi hovoří nejen jeho matka, dva bratři, bývalé přítelkyně nebo současná žena, ale i jeho kontroverzní dílo. O zakladateli amerického undergroundového komiksu, jehož rodinné poměry by byly lahůdkou pro psychoanalytika, lze směle říci, že si uchoval duševní zdraví především díky své tvorbě, díky možnosti transformovat své démony do bizarních příběhů a ještě bizarnějších postav. Crumb je fascinujícím záznamem setkání dvou podobně excentrických umělců, jejichž individuální „přízračné světy“ odděluje pouze filmová kamera, a zároveň temně humornou cestou napříč podvědomím poněkud zvláštního jedince (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Matty 

všechny recenze uživatele

Fascinující portrét jednoho amerického úchyla a jeho dvou podobně poznamenaných bratrů. Robert Crumb, kontroverzní osoba (i na standardy undergroundových komikových kreslířů), trpící množstvím sexuálních výstřelků („vzrušuje mě přejíždění po ženské botě“) a zároveň disponující mimořádně plodnou myslí. Pořekadlo, že každý génius je tak trochu magor zde dosahuje absurdních proporcí, přesto, přes temnohumorný nádech, není Crumb filmem krutým a nelidským. Minimálně do stejné míry, do jaké nebyl Santa je úchyl! Stejného režiséra filmem protivánočním. 80% ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Diky Zwigoffovu pratelstvi s rodinou vznikla sonda, kterou nenabidla ani fikce podle skutecnych udalosti (mozna Henry). Real life Freud a velka gratulace Robertovy, ze jeste zije (a ze neskoncil ve vezeni). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najzaujímavejších a najzábavnejších životopisných dokumentov vôbec. Určite je to dané aj tým, aká osobnosť Robert Crumb je. Ale aj tým, že Zwigoff dáva priestor jeho súrodencom, matke, necháva ich otvorene nahliadať do vlastného súkromia. Divák tak pri prezeraní Crumbových kontroverzných kresieb začne chápať, kde sa to v tom človeku všetko berie. Pritom stále ide o veľkého sympaťáka, ktorého spoločnosť plne nedoceňuje asi práve kvôli tej jeho otvorenosti a úprimnosti. Všetci máme svoju temnú stránku, tak prečo ju nedať na papier. Vtipne potom vyznievajú niektoré kritické komentáre, ako Crumb hovorí, bielych liberálov a intelektuáliek, prestrihávané s pornografickými stránkami jeho komiksov. Inak jeho súčasná žena bola zo všetkých bývalých najsympatickejšia a najlepšie vyzerajúca a Robertovi ju zo srdca prajem. Ako aj šťastnú rodinku. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Svým zpracováním nic světoborného, ale ten námět! Ten námět by vydal na několikadílnou dokumentární sérii. Životní osudy amerického undergroundového kreslíře Roberta Crumba jsou velmi zábavné (ve smyslu vtipné, ale hlavně budete většinu filmu sledovat s otevřenou pusou, částečně v šoku), a vypovídají o jednom člověku a jeho rodině naprosto vyčerpávající kvantum informací. Ve filmu kromě slavného Crumba vyprávějí také jeho dva bratři (jeden od 60.let nevylezl ze svého bytu a druhý si prostrkuje několikametrový hadřík vnitřnostmi, zatímco sedí na desce s hřebíky), kreslířovy milenky a manželky, syn Všichni jsou neuvěřitelně otevření, odkrývají dílek po dílku taje Crumbova charakteru. Pokud rádi kreslíte, a máte problém s vyjadřováním některých nejtajnějších myšlenek, Crumb je tím nejlepším lékem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Robert Crumb je jeden z těch umělců, kteří se vám dostanou pod kůži, anebo vás naprosto nebudou zajímat a budou vás možná pohoršovat. Anebo si budete myslet, že je to akorát nadržený úchyl. Možná je, no a co? Já mám tvorbu Roberta Crumba rád a jsem rád, že jsem se mohl trochu dovědět, kde to vlastně je mimo panely komiksů. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Mám rád Crumbovy obrázky, jejich lehkost a jednoduchost a zároveň se mi občas příčí jeho někdy až infantilní druh perverzního humoru. Robert Crumb je tvůrce, který si zcela nezištně kreslil svoje prasečinky a půlka Ameriky mu je žrala i s navijákem. Tenhle dokument je o něm, jeho tvorbě a rodině. Nesympatický chlapík rachitické postavy, ve středních letech, s popelníky na nose a se svérázným stylem oblékání vypráví svůj životní příběh. Probírá svůj vztah k ženám, milované hudbě i k různým úchylkám. Úsměvná je kupříkladu Crumbova kritika nové módy - označuje lidi za chodící reklamy kvůli potiskům na textíliích, ale sám přitom chodí ve výrazně nepadnoucích hadrech z padesátých let. Zkrátka weirdo každým coulem. Crumb se zde setkává i se svými dvěma bratry, u kterých jsou patrné vážné mentální poruchy. Tyto pasáže jsou temné a hořké i přesto, že se je Robert snaží do jisté míry zlehčovat. Nikde jsem neviděl tak působivě zachycený destruktivní vliv duševní choroby na osobnost, jako zde, kdy prostřednictvím komiksové tvorby mladého kluka s nadáním (Robertův starší bratr Charles) sledujeme postupný přerod v grafomanské peklo způsobené jistým druhem obsedantně kompulzivní poruchy. Na Robertovy bratry v jejich totálním psychickém rozkladu není příjemný pohled, o to víc zasáhne závěrečný dovětek, kdy zjistíme, že se jeden z nich uvedení snímku nedožil (sebevražda) a samotný film je mu nakonec věnován. Jsem rád, že Zwigoff dokument pojal nejen z tradičního hlediska, tedy Crumbova přínosu komiksové kultuře, ale že se ve stejné míře věnuje i jeho rodině a zázemí, ve kterém tvořil. Vznikl tak výrazný portrét uznávaného umělce, jež nabízí příběh s velice citlivým přesahem. A za Bugs Bunny coming out respekt :) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Na začiatku dokumentu som si o Robertovi Crumbovi pomyslel, že je to riadny exot, aký sa len tak nevidí, ale to iba do okamihu, kým som nespoznal jeho dvoch bratov. Potom mi už Robert Crumb pripadal úplne normálny, veselý, intelektuálne založený chlapík. Podobné to bolo aj s mojou počiatočnou predpojatosťou ku komiksom, ktoré inak považujem za značne preceňované. Keď som ale postupne videl ďalšie a ďalšie Crumbove kresby, očarili ma svojim štýlom a pôvabom a napokon som aj tie komiksy vzal na milosť. Čo ma na jeho komiksoch zaujalo úplne najviac, je tá trefná sociálna kritika životného štýlu americkej spoločnosti (to porovnanie s Goyom je veľmi výstižne). Crumb vo svojich komikoch prejavuje veľmi citlivý a vnímavý pohľad na spoločnosť, čo pekne dokumentuje napríklad pri vykresľovaní pomerov na strednej škole. Rieši napríklad záhadu, prečo sa práve tí atraktívni chalani prejavujú ako tyrani, ktorí šikanujú slabších a prečo práve takéto typy najviac priťahujú citlivé dievčatá. Okrem pomerne obsažného nahliadnutia do Crumbovho diela, dokument odkrýva aj jeho súkromie, rieši pomery v rodine cez zaujímavé rozhovory s jeho najbližšími (iba jeho dve sestry sa odmietli vyjadriť) a rozoberá jeho detstvo, ktoré malo významný vplyv na  ďalšie smerovanie jeho samotného, ako aj jeho bratov. Summa summarum, je to veľmi podarený, zaujímavo pojatý dokument. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

O úspěchu obrovského nerda, jeho díle a rodinném zázemí. Vše je krásně sestřiháno, jsou tu zaznamenány často protichůdné názory, takže si člověk může udělat vlastní názor. Líbí se mi, že před kamerou panovala uvolněná atmosféra a mluvilo se otevřeně i o choulostivých věcech. O filmu mluví Jordan Peterson. Prostě i ten největší loser může dosáhnout svýho štěstí. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

70% Tvůrci by museli být naprostí filmoví diletanti, kdyby nedokázali vytvořit dobrý dokument z tak kvalitního "materiálu", jako je Crumb a jeho rodina. Takoví podivíni se jen tak nevidí... ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mi odporučil známy (Krasko666 na ČSFD) a čo k tomu povedať? Nie každý deň sledujete dokument o undergroundovom tvorcovi komiksov, v ktorom sa rozpráva o všetkom možnom, s veľkým dôrazom na slovo všetko (a dokonca dve hodiny)! Niektoré pasáže síce už odbiehali od Roberta Crumba, ale dokument je urobený solídne, každá osoba tu má dostatočný priestor na vyjadrenie, tvorca filmu sa snaží byť maximálne nestranný, nedáva nikomu za pravdu a necháva diváka urobiť si názor sám. PS: O tejto rodine by psychológovia mohli písať dizertačky. ()

Reklama

Reklama