Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Strhující původní dobrodružný film režiséra Jordana Vogt-Robertse vypráví příběh nesourodého týmu badatelů, vojáků a dobrodruhů, kteří se spojili, aby prozkoumali tajemný, stejně nebezpečný jako krásný, ostrov v kdesi v Pacifiku, který není zanesen do žádné mapy. Odříznuti od všeho, co znají, vstupují na území mohutného Konga a zažehávají tak nejstrašnější boj člověka s přírodou. Jejich cesta za poznáním se mění v boj o přežití a útěk z prapůvodního Ráje, ve kterém není pro člověka místo. (Freeman Ent.)

(více)

Zajímavosti (47)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 185 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 168,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 568,6 mil. (NIRO)
  • Původní název byl jen "Skull Island", přičemž distribuci snímku mělo zajistit studio Universal, nicméně produkční společnost Legendary si nakonec zvolila spolupráci s Warner Bros. Ti totiž byli vlastníky práv na populární Godzillu a vedení Legendary bylo nakloněno myšlence filmového setkání těchto monster. K němu pak také skutečně došlo ve snímku Godzilla vs. Kong (2021). (fiLLthe3DD)
  • Píseň, která hraje při přistávání na Ostrově Lebek, je „Paranoid“ od skupiny Black Sabbath. (Matej.Krajci)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2017 v Londýně. (BMW12)
  • Režisér Jordan Vogt-Roberts je velkým fanouškem Hidea Kodžimy a jeho herní série „Metal Gear Solid“. Proto si pozorní fanoušci mohou všimnout několika odkazů, jako jsou například název jednotek Fox a lodi Grey Fox. (Fordzy)
  • Postava Conrada (Tom Hiddleston) se jmenuje podle britsko-polského spisovatele Josepha Conrada, známého především díky románu „Srdce temnoty“. Kniha, která byla mnohokrát adaptována (například v podobě Coppolovy Apokalypsy z roku 1979), pojednává o temných silách uvnitř každého z nás, které se derou na povrch, jakmile se člověk ocitne mimo civilizaci. Hlavní postava jménem Charles Marlow se s takovým zlem setkává v africké džungli - a Marlow je jméno další postavy z filmu, kterou ztvárnil John C. Reilly. (MatyM)
  • Ve filmu jsou používané vrtulníky Bell UH1 Huey, Sea Stallion a vrtulnik CH 47 Chinok. Zbraně, které používá Preston Packard (Samuel L. Jackson), jsou pistole Colt 1911 a puška M14. Dalšími zbraněmi jsou útočná puška M16, útočná puška AK-47, kulomet M2 Browning MG .50 Cal, kulomet M60 a japonský meč katana. (K98)
  • Jordan Vogt-Roberts se rozhodl nepoužít ve filmu dinosaury, kteří jsou v jiných zpracováních Kongova příběhu obvyklými obyvateli Ostrova lebek. Dle jeho slov jsou dinosauři ve filmu už ohranou záležitostí, a místo nich raději zařadil zcela nově vytvořenou faunu. Dinosauři však na jeho Ostrově lebek kdysi žili také, dokladem toho je přítomnost lebky triceratopse (či jiného podobného zvířete) v místě hrobu Kongových rodičů. (Israha)
  • Noční scéna setkání Jamese Conrada (Tom Hiddleston) a Mason Weaver (Brie Larson) s Kongem na útesu nápadně připomíná stromovou scénu s brachiosaurem z Jurského Parku (1993). Tentýž film pak také cituje i Preston Packard (Samuel L. Jackson, který si v něm i zahrál), když při průletu bouří řekne „hold on to your butts!” (Tato věta zazněla v Jurském Parku při příjezdu džípu před výběh Tyrannosaura). (Israha)
  • Inspirací pro vzhled obrovského pavouka, který usmrtí několik vojáků z jednotky poručíka Packarda (Samuel L. Jackson), byli pravděpodobně buď sekáči, nebo případně též třesavkovití, což je čeleď dlouhonohých pavouků, kteří sekáče svým vzhledem dosti připomínají (v běžné mluvě jsou známí spíš jako „hajzlpavouci”). Obecné anglické pojmenování pro obě tyto skupiny členovců zní „Daddy Long Legs”, zatímco oficiální pojmenování pavoučího monstra z filmu je „Mother Long Legs”. (Israha)
  • Anglické pojmenování hmyzovitého tvora, připomínajícího kmen stromu, zní „Spore Mantis”. Mantis znamená "kudlanka", monstrum má ale s kudlankou jen pramálo společného, a ze všeho nejvíc připomíná jiný hmyz - pakobylku. (Israha)
  • V závěrečném souboji se Kong pokouší velkému Skullcrawlerovi vykloubit a zlomit čelisti. Tento konkrétní „chvat” byl použit v každé filmové adaptaci King Konga, v níž došlo na souboj Konga s jiným monstrem (výjimku tvoří King Kong vs. Godzilla z roku 1962, tam Kong pouze vrazí Godzille do tlamy strom). Poprvé se však stane, že tento útok nevede k usmrcení Kongova protivníka. (Israha)
  • Souboj Konga s obřím hlavonožcem není prvním takovým ve filmové historii. Poprvé Kong bojoval s obří chobotnicí ve filmu King Kong vs. Godzilla (1962). Tato chobotnice však byla „obyčejná”, pouze zvětšená - zatímco jezerní hlavonožec z Ostrova lebek je pravděpodobně hybridem mezi chobotnicí a olihní. (Israha)
  • Úvodní scéna měla v původním scénáři odlišnou podobu. Místo střetu amerického a japonského letce mělo na půdě Ostrova lebek dojít ke konfliktu hned celých vojenských jednotek, který měl být po krátké chvíli přerušen útokem obří opice, připomínající King Konga z filmu King Kong (2005) od Petera Jacksona. Vojáci by v této scéně společnými silami opici usmrtili, čímž chtěl Vogt-Roberts šokovat diváky a vyvolat v nich otázky, jak je možné, že hlavní protagonista filmu hned na začátku zemřel. Poté se ale měl na scéně objevit pravý Kong a obě jednotky (s výjimkou dvou vojáků) zdecimovat. (Israha)
  • Hlavní inspirací pro vzhled Skullcrawlerů byl dvounohý plaz, který se krátce mihl v původním King Kongovi z roku 1933 (ve scéně, kdy se Jack Driscoll - Bruce Cabot - ukrývá před rozzuřeným Kongem v převisu rokle). Dalšími dílčími inspiracemi pak byli pokémon Cubone, anděl Sachiel z anime seriálu Šinseiki Evangelion (od r. 1995), a No Face z anime Cesta do fantazie (2001). (Israha)

Související novinky

Pokračování Godzilly vs. Konga má zelenou

Pokračování Godzilly vs. Konga má zelenou

22.03.2022

Neměli jste ještě dost bitky mezi gigantickými monstry? Pak pro vás má studio Legendary dobré zprávy, pokračování snímku Godzilla vs. Kong se totiž začne točit už letos. Opět k němu dojde v Austrálii… (více)

Zamíří Godzilla vs. Kong na stream?

Zamíří Godzilla vs. Kong na stream?

27.11.2020

Následovník filmů Godzilla, Godzilla II Král monster a Kong: Skull Island od studií Legendary Pictures a Warner Bros. by mohl dorazit na streamovací službu. Možná. Film Godzilla vs. Kong v režii… (více)

Godzilla vs. Kong se odsouvá

Godzilla vs. Kong se odsouvá

26.11.2019

Duel legendárních monster Godzilly a King Konga, který měl vstoupit do kin 13. března příštího roku, se po dohodě studií Warner Bros. a Legendary nakonec odsouvá až na 20. listopad 2020. Film, jenž… (více)

Godzilla zklamáním, Avengers dochází dech

Godzilla zklamáním, Avengers dochází dech

03.06.2019

Nová Godzilla II Král monster neoslnila ani kritiky, ani diváky. Přeplácaný blockbuster vydělal o prvním víkendu v Americe jen 49 milionů dolarů, což je obzvlášť smutné v porovnání s první Godzillou … (více)

Reklama

Reklama