Reklama

Reklama

Žíznivý svět

Francie, 2012, 88 min

Obsahy(1)

Více než miliardu lidí sužuje zoufalý nedostatek vody. Slavný francouzský dokumentarista Yann Arthus-Bertrand zjistil, že mezi člověkem a vodou existuje zcela nečekané spojení. Dlouho si myslel, že spotřebuje nejvýš desítky litrů vody denně, než se dozvěděl, že ve skutečnosti je to téměř pět tisíc litrů a že pocházejí z celého světa. Jak je to možné? Je to voda, které je zapotřebí k vyrobení nebo vypěstování všeho, co konzumujeme. Zkuste si představit, že během výroby jednoho a půl litru minerální vody se spotřebují tři litry vody. Čtyřicet litrů na vypěstování jednoho salátu. Sto čtyřicet litrů na jeden šálek kávy. Sto osmdesát pět litrů na jeden kilogram rajčat. Tři sta třicet litrů na jeden bochník chleba. Devět set šedesát litrů na jeden litr vína. Tisíc litrů na jeden kilogram jablek. Jedenáct set litrů na jeden litr mléka. Devatenáct set litrů na kilogram těstovin. Tři tisíce čtyři sta litrů na kilogram rýže. Jedenáct tisíc litrů na jedny džínsy. Patnáct tisíc litrů na kilogram hovězího. Toto množství vody je zapotřebí na vypěstování krmiva pro hovězí dobytek. Čtyřčlenná evropská rodina takto spotřebuje sto čtyřicet tisíc litrů vody týdně. Toto množství by stačilo k naplnění plaveckého bazénu. Způsob jak žijeme, cestujeme a trávíme volný čas, to vše neustále zvyšuje naše nároky na vodu, jež rostou tak rychle, že dostupné přírodní zásoby vody leckdy nestačí. Přitom svět stále více trápí nedostatek vody. O tom přeci někdo musel natočit filmové svědectví. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po tomto dokumente sa na svoje rifle a tričká pozerám úplne inak....Pre vysvetlenie, na výrobu jedných rifiel sa minie 11 tisíc litrov vody....na tričko o niečo menej.... ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument o zdanlivo malom probléme s prístupom k pitnej vode. Už úvodné štatistické údaje sú šokujúce a nútia premýšľajúcich ľudí meniť svoj pohľad na potraviny a predmety osobnej potreby. Celým filmom však preniká poznanie, že aj problémy s vodou si spôsobujú ľudia sami, najmä exponenciálnym rastom počtu ľudí neschopných sa samostatne uživiť bez pomoci ostatných a bez devastácie prostredia, v ktorom žijú. Lebo špina, neporiadok a ľahostajnosť k okoliu nemusia byť automatickým spoločníkom chudoby. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivá ukázka toho, jak velkým problémem je v dnešním světě přístup k vodě, i toho, že jejího nedostatku nejsou ušetřeny ani nejbohatší země. Současně i přiblížení, jak různé společnosti na situaci úspěšně či neúspěšně reagují a kde se skrývají nové možné regionální konflikty. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nejhorší je, že nedostatek čehokoliv je uměle vytvářen ...Zpoplatnili nám zem, vodu, střechu nad hlavou,kdy přijde na řadu vzduch ? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pitná nezávadná voda nie je samozrejosťou pre každého a dokument nám ukazuje, ako ťažko sa k nej miliardy ľudí dostávajú. Či už je to v Afrike, Amerike, Azii alebo Eurôpe, všade sa nájdu vážne problémy, ako napríklad nedávno v Barcelone. Takže nielen slumy sú ohrozené, o vodu sa často bujuje nielen ekonomicky, ale aj zbraňami. Najhorším znečisťovateľom a spotrebiteľom vody v Eurôpe je nakoniec živočíšna výroba, keď na kilogram hovädzieho mäsa treba celkovo 15000 litrov vody. Z iného súdka sú zábery na povodne, ktoré svedčia o tom, že prírodu nikdy nemôžeme úplne ovládnuť. Čína to rieši megalomanskými projektami ako priehrada Tri rokliny na presunutie vody z juhu na sever, konečný dlhodobý výsledok je otázny. –––– Jsem pyšná na svoji práci na veřejných záchodcích. Protože je důležité vést lidi, aby dodržovali hygienu. –––– Živobytí poloviny světové populace závisí na neobnovitelných zdrojích vody. Katastrofa je tudíž neodvratitelná. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

214. Myslím, že snaha o poutavé zpracování hodnověrně angažovaného dokumentu se zdařila, právě takový způsob upozornění na dlouhodobě neblahý vývoj je jistě na místě a naši pozornost si určitě zaslouží, i když na nás zatím nijak zřetelněji nedostatek nedoléhá a na rozdíl od zmiňovaných oblastí světa, vodu máme stále, každodenně pohodlně v dosahu, ano, jistě je to pro nás velký, nezpochybnitelný civilizační výdobytek, ale také ne s neměnným stavem, jak se přesvědčivě ukazuje, vše může být jednoho dne i pro nás náhle nesnadno řešitelný problém, zvláště když se voda změnila ve výnosnou komoditu a její vlastnictví se stává stále mocnější politickou silou vlivných skupin i jednotlivců, rozhoduje o životě a smrti, o míru a válce, přitom právě spravedlivá možnost přístupu k vodě a její co nejhospodárnější užívání vypovídá to nejdůležitější o vyspělosti společnosti a měla by být dodržovanou prioritou rozvoje, vždyť jedině voda je nositelkou života zde na Zemi, jen díky ní život vzniká a rozvíjí se v tak nesmírné různorodosti, vodě vděčíme za tak mnoho. ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Pěkné letecké záběry, planetu časem úplně zlikvidujeme. Problémem, od kterého se všechno odvíjí, je přelidnění a neschopnost s tím něco dělat. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

0,02% (nikoliv 2%!) přítomné vody na Zemi je člověku dostupná bez nutnosti úprav ve své čisté - zdravotně nezávadné podobě....to mluví samo za sebe...voda je ve vesmíru vzácnější než zlato...lidé jsou z á 2/3 tvořeni vodou...lidé jsou nejen svým složením neobyčejní, ale i svým neobyčejně hloupým masovým chováním, které globálně podřezává větev, ne které evolučně sedí..."vlastní /nadinstinktivní/ rozum" je zbraň dvousečná. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem v půli žízeň, ale cítila jsem se tak provinile, že jsem se nešla napít. A přesně proto, že se dokument nesnaží jen informovat, ale snaží se ve všech, kdo mají na televizi (a na vodu, samozřejmě), vzbudit pocit viny, proto ubírám tu jednu hvězdičku. Jinak je to nesmírně poučné, záživně natočené. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme to asi nějak podvědomě věděli, že s přístupem k vodě to není všude úplně snadné - ale Bertrad nám ten problém ukázal v plné nahotě, a navíc filmařsky velmi zajímavým způsobem. 80% ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Tak trochu reklama na francouzskou rozvojovou pomoc, tak trochu (opatrně burcující) kritika globálních problémů, tak trochu sumarizace elementárních souvislostí, tak trochu líbivá rodinná osvěta (zabalená do nablýskaného obalu)... Celou dobu jsem čekal, až nakonec spočítají, kolik litrů vody spotřebovali tvůrci při natáčení tohoto díla (když prolítali celý svět a naprostá většina záběrů byla pořízena ze vzduchu)... Marně... Nebo že by odpovědně recyklovali starší natočený materiál?:) ()

Kvico 

všechny recenze uživatele

Výborné dokumenty o ľudstve a prírode nemusí nutne vyrábať len BBC a toto dielo je toho jasným dôkazom. Silný dokument, ktorého obsah by nemal byť nikomu ľahostajný. Atraktívna forma a podanie znásobujú jeho schopnosť dosiahnuť sledovaný cieľ, ktorým je dostať sa človeku do hlavy a prinútiť ho uvažovať nad tým, ako sa správa on a spoločnosť, v ktorej žije... ()

Reklama

Reklama